4G router: Här är de 6 bästa på markedet i 2022

Sedan fjärde generationens mobila nätverk (4G) lanserades kring 2012 har mobila routers varit det givna valet för att få mobilt höghastighetsinternet. Det som är unikt med denna teknik för mobilkommunikation är att det möjliggör hastigheter mellan 100 och 1000 megabit per sekund. Vilken hastighet man själv kommer att uppleva beror dock på ett flertal saker; den utrustning man har, abonnemangets hastighetsbegränsningar, hur bra mottagning man har och var man befinner sig. .Att det inte är helt lätt att välja den bästa routern för 4G är ingen hemlighet. Det är många saker att tänka på när man ska välja. För att göra det så lätt som möjligt för dig att välja den bästa routern för dig har vi tagit en titt på de 6 bästa 4G-routrarna på marknaden och gjort jobbet lättare för dig.

1. Netgear Nighthawk MR1100 – Bäst i test

Det här är en mångfacetterad mobil router som klarar ett stort antal anslutningar i full hastighet.

Netgear ligger bakom flera av de allra bästa nätverksprodukterna på marknaden. De har varit drivande i att säkerställa att konsumenter har tillgång till den kvalitativ elektronik som idag är tillgänglig. Med Nighthawk MR110 har de lanserat marknadens i särklass mest lättanvända och kapabla 4G-router.

Det här är på många sätt en speciell produkt då den såväl utåt sett såväl som på teknisk nivå håller en väldigt hög standard. Den är tillräckligt smidig för att alltid kunna tas med och samtidigt tillräckligt snygg för att användas var som helst. Tack vare en tydlig display kan man alltid se hur mycket data man har förbrukat, hur många som är anslutna, hur mycket batteri som är kvar samt annan väsentlig information.

Snabb produktöversikt;;

 • Nätverksstandard: 4G LTE.
 • Max anslutna WiFi-enheter: 20.
 • WiFi-säkerhet: WPA2.
 • Hastighet nedladdning/uppladdning: 1 Gbps/150 Mbps.
 • Batteritid: Upp till 24 timmar.
 • Stödjer alla operatörer: Ja.
 • LAN- och WAN-portar: Nej.
 • WiFi-nät: 2.5GHz och 5 GHz.

Varför är den bra?

Nighthawk MR1100 har verkligen allt som kan kan tänka sig behöva när det kommer till en mobil router. Utan att göra den svårkonfigurerad så har Netgear lyckats utrusta den med senaste tekniken för smidiga funktioner, samtidigt som internetdelning aldrig är mer än ett knapptryck bort. Då väldigt många personer kan ansluta samtidigt så är den perfekt för både större hushåll och sammankomster. Att komma igång med internetdelning går riktigt snabbt. Man behöver bara placera SIM-kortet i enheten så löser sig resten själv. Det är särskilt enkelt då i princip samtliga operatörer på marknaden numera stödjer automatiserat utskick av inställningar. Vill man byta lösenord eller ändra inställningar så gör man det enkelt genom att använda Netgears app eller via webbläsaren.

Några av de viktigaste höjdpunkterna är;

 • Särskilt läge för gäståtkomst.
 • Går att ansluta minneskort eller extern hårddisk så den kan bli en portabel medieenhet.

Vad utmärker den?

Det är vanligt att mobila routers ganska lätt överbelastas och ibland verkar det nästan som att de inte är konstruerade för permanent bruk. Detta gäller inte Nighthawk MR1100 som är en mobil router som kan dela internet dygnet runt och när det behövs. Därför är den inte bara ett bra val för dig som vill kunna dela internet på språng, utan även för dig som vill använda den som en permanent delning av mobilt internet i hemmet.

+ Unikt lång batteritid.

+ Är även en medieenhet.

– För bra mottagning krävs ibland en extern antenn.


2. D-Link AC1200 DWR-953 – Ersätter fast router

Ett bra val för dig som har mobilt internet i hushållet och vill ha en fast router.

D-Link satsade ursprungligen uteslutande på professionell kontorselektronik men i takt med att marknaden för datorprodukter växte sig starkare för privata konsumenter så ökade efterfrågan snabbt. Därför har de under de senaste decennierna blivit förknippade med kvalitativ hemelektronik. Inte minst har de gjort sig ett namn som leverantör av riktigt bra trådlösa routers.

Deras mobila router AC1200 DWR-953 är särskilt konstruerad för att ersätta befintligt fast internet med en mobil lösning. Den är ett givet val för dig som inte har tillgång till, eller inte vill ha, fiberlösningar eller andra trådbundna alternativ. Eftersom denna router till skillnad från många andra även har uttag för nätverkskabel så är den dessutom smidig för dig som behöver ansluta skrivare eller har utrustning som saknar stöd för WiFi.

Snabb produktöversikt;;

 • Nätverksstandard: 3G och 4G LTE.
 • Max anslutna WiFi-enheter: Obegränsat.
 • WiFi-säkerhet: WPA2.
 • Hastighet nedladdning/uppladdning: 1 Gbps/150 Mbps.
 • Batteritid: Saknar inbyggt batteri.
 • Stödjer alla operatörer: Ja.
 • LAN- och WAN-portar: Ja.
 • WiFi-nät: 2.5GHz och 5 GHz.

Varför är den bra?

Routern är tillräckligt lättanvänd för att du ska komma igång direkt men samtidigt tillräckligt kraftfull för att du inte ska behöva oroa dig för att den inte täcker dina behov. Egentligen kan man jämföra den med vanliga WiFi-routers, men den betydande skillnaden att den har stöd för både 3G- och 4G-anslutningar. Något som är förhållandevis ovanligt när det gäller mobila routers är att man också kan ansluta trådbundna enheter. D-Link AC1200 DWR-953 har hela fyra LAN-portar och en WAN-port kan du utan problem kombinera trådbundet internet, mobilt internet och ett trådbundet hemmanätverk. Det gör att det här är en router som både kan ersätta och komplettera ditt hemmanätverk för både vardaglig och intensiv drift.

Några av de viktigaste höjdpunkterna är;

 • Har LAN-portar för fysisk kabelanslutning.
 • Särskild konstruerad för permanent drift.
 • Ersätter utan problem befintlig nätverkslösning.

Vad utmärker den?

Det här är något så unikt som en stationär mobil router. Även om den använder sig av det mobila nätet så är den konstruerad för att vara stationär i hemmet. I och med detta är den också oerhört pålitlig och man behöver aldrig oroa sig för eventuella problem gällande drift. Där andra routers efter ett tag börjar gå långsamt och uppföra sig opålitlig så tickar den på utan problem. Eftersom man också kan växla mellan 3G- och 4G så fortsätter den dela internet även när 4G-nätet krånglar.

+ Klarar väldigt många anslutna enheter.

+ Har LAN- och WAN-portar för sammanlänkning eller anslutningar av trådbundna enheter.

– Saknar inbyggt batteri.


3. Huawei B525s-23a – Unik och lättanvänd

Omtalade Huawei visar att de fortfarande kan leverera kvalitet. Denna operatörsoberoende router är snabb och smidig.

Huawei har numera produkter inom i princip samtliga segment. Även om de tidigare mest har varit förknippade med mobiltelefoner så har de på bred front lanserat ett flertal datorprodukter och hemelektronik. De har särskilt satsat på mobila nätverkslösningar och med B525s-23a bjuder de på en av marknadens bättre lösningar för att ersätta eller komplettera befintliga nätverk med mobil internetåtkomst.

B525s-23a stödjer samtliga operatörer, samtliga nätverksstandarder och kan även anslutas till trådbundna nätverk. Värt att notera är att den, likt de flesta andra mobila routrar med fysiska portar, inte går att driva enbart med batteri. Den måste anslutas till elnätet.

Snabb produktöversikt;;

 • Nätverksstandard: 2G, 3G och 4G LTE.
 • Max anslutna WiFi-enheter: 64.
 • WiFi-säkerhet: WPA2.
 • Hastighet nedladdning/uppladdning: 1 Gbps/150 Mbps.
 • Batteritid: Saknar inbyggt batteri.
 • Stödjer alla operatörer: Ja.
 • LAN- och WAN-portar: Ja.
 • WiFi-nät: 2.5GHz och 5 GHz.

Varför är den bra?

Att poängtera att den är lättanvänd är nästan en underdrifta. Tack vare stöd för automatisk hämtning av inställningar så behöver man bara sätta i sitt SIM-kort och sedan är man igång. Det som också är ganska unikt på marknaden för moderna mobila router är att B525s-23a även stödjer 2G. Även om det är långsamt är det fortfarande det mest pålitliga nätverket. Så med 2G-stöd är du garanterat internetåtkomst även när näten krånglar.Tack vare fysiska portar är den väldigt enkelt att komplettera sitt befintliga nätverk med. Det här ett bra alternativ för dig som har fiber men vill vara säker på att ha internetåtkomst även vid driftstörningar.

Några av de viktigaste höjdpunkterna är;

 • WAN- och LAN-portar gör att den kan både ersätta och komplettera ditt befintliga nätverk.
 • USB-port för fildelning eller strömning.

Vad utmärker den?

Detta är en smidig router som lever upp till de allra högsta förväntningarna. Den är unik i sitt slag i och med att den stödjer 2G, 3G och 4G vilket gör att den är ett perfekt val även för dig som bor i områden där täckningen för en viss nättyp kanske är lite sämre. Så trots att den kostar lite mer än övriga alternativ så säkerställer den samtidigt enorm flexibilitet.

+ Enkel att använda som komplement till befintligt nät.

+ Klarar många WiFi-anslutningar.

– Saknar inbyggt batteri.


4. TP-link Archer MR400 – Klassisk design och stark signal

En mobil router för dig som prioriterar hög nätstyrka och pålitlighet.

TP-link har numera så många nätverksprodukter i sitt utbud att det nästan är omöjligt att hålla reda på alla. Med Archer MR400 har de gett oss vad som på många sätt bör vara ett standardval för dig som vill ersätta eller komplettera ditt befintliga nätverk med en 4G-anslutning och som inte vill krångla mer än nödvändigt.

Som stationär mobil router drivs Archer MR400 med nätanslutning, erbjuder fyra LAN- och WAN-portar och stödjer mobila 4G-nätverk. Det gör att den främst är ett val för dig som endera vill ha en permanent lösning för mobil internetdelning eller som vill komplettera din befintliga internetlösning.

Snabb produktöversikt;;

 • Nätverksstandard: 4G LTE.
 • Max anslutna WiFi-enheter: 64.
 • WiFi-säkerhet: WPA2.
 • Hastighet nedladdning/uppladdning: 1 Gbps/150 Mbps.
 • Batteritid: Saknar inbyggt batteri.
 • Stödjer alla operatörer: Ja.
 • LAN- och WAN-portar: Ja.
 • WiFi-nät: 2.5GHz och 5 GHz..

Varför är den bra?

Med Archer MR400 är det uppenbart att TP-Link har låtit sig inspireras av traditionella routrar. För den är nämligen utrustad med allt man kommit att förvänta sig av WiFi-routrar, däribland löstagbara antenner, WPS-knapp samt WAN- och LAN-portar. Därför kan man på många sätt säga att det är en klassisk router som maskerar sig med 4G-funktionalitet. Då Archer MR400 är utformad för permanent drift så kan den utan problem stå på dygnet runt. Något som slog oss var att den, i jämförelse med många andra mobila routrar, håller en konstant låg temperatur. Det märks knappt att den har varit i drift. Därför är den också väldigt diskret ljudmässigt samtidigt som den har avancerade funktioner.

Några av de viktigaste höjdpunkterna är;

 • LAN- och WAN-portar för att utöka befintligt nätverk.
 • Löstagbara antenner säkerställer både bra räckvidd och smidigt utförande.

Vad utmärker den?

Jämfört med andra fullfunktionsroutrar så blir det tydligt att TP-Link har prioriterat användarbarheten. Alla relevanta knappar och portar finns åtkomliga på routerns baksida. Och det här är dessutom ett av de enklaste alternativen för dig som har flera SIM-kort och behöver byta utan krångel. Helt klart smidigt.

+ Snabb automatisk konfiguration med WPS.

+ SIM-porten sitter på baksidan för enkel åtkomst.

– Saknar inbyggt batteri.


5. ASUS 4G-AC53U – Lättanvändl men oerhört avancerad

Asus ger oss en smidig router som är lika snygg som den är pålitlig.

Med Asus kan man vara säker på att man får produkter som håller samma nivå av funktionalitet som de håller i stil. Det har kommit att bli något utav deras kännetecken att förena de bästa av dessa två världar. Oavsett om du vill utöka ditt befintliga nätverk med en 4G-baserad backuplösning eller om du vill ha en helt fristående lösning för att dela mobilt höghastighetsinternet, så är 4G-AC53U ett pålitligt val.

Som vanligt med Asus behöver man inte oroa sig för att saker och ting inte håller hög nivå. Även om detta knappast är valet för dig som behöver en batteridriven portabel lösning så är det en perfekt router för dig som vill ha permanent delning av din 4G-anslutning. Man är garanterad hög hastighet även när många enheter är anslutna samtidigt.

Snabb produktöversikt;;

 • Nätverksstandard: 3G och 4G LTE.
 • Max anslutna WiFi-enheter: Obegränsat.
 • WiFi-säkerhet: WPA2.
 • Hastighet nedladdning/uppladdning: 1 Gbps/150 Mbps.
 • Batteritid: Saknar inbyggt batteri.
 • Stödjer alla operatörer: Ja.
 • LAN- och WAN-portar: Ja.
 • WiFi-nät: 2.5GHz och 5 GHz.

Varför är den bra?

Detta är en av de mer avancerade mobila routrarna som finns att köpa. Såväl hårdvaran som mjukvaran ligger på väldigt hög nivå och säkerställer stöd för saker som helt enkelt inte finns tillgängligt i andra routers. Några exempel på detta är att routern har stöd för VPN-tjänster, SAMBA, FTP och ett flertal molntjänster. På många sätt har Asus samtidigt valt att säkerställa att man inte behöver använda fler funktioner än nödvändigt. Vill du bara ha en stationär mobil router så behöver du inte bry dig om de avancerade inställningarna. Vill du däremot utöka funktionaliteten så har du väldigt många funktioner att välja mellan. 4G-AC53U ger mycket kraft för pengarna.

Några av de viktigaste höjdpunkterna är;

 • Schemalagd hastighetsbegränsning
 • Dubbla externa antenner för bra signalstyrka.
 • Inbyggt stöd för VPN-tjänster.

Vad utmärker den?

Spännande nog är funktioner antagligen det ord som bäst sammanfattar den är routern. Men då man själv väljer vad man vill ha aktiverat så behöver den aldrig bli mer avancerad eller krångligare än man själv önskar. Det innebär att du med 4G-AC53U får tillgång till både det enklaste och det mest avancerade. Det bästa av två världar helt enkelt.

+ Oerhört många funktioner som inte tar bort från enkelheten.

– Många tjänster riskerar sluta fungera om ASUS inte tillhandahåller regelbundna uppdateringar.


6. Huawei E5573Cs-322 – Batteridriven smidighet

Som Huaweis flaggskepp bland deras batteridrivna mobila routrar är det här ett prisvärt och smidigt alternativ.

Huawei har omfattande erfarenhet av att tillhandahålla kvalitativa mobila lösningar. Därför är det inte så konstigt att deras batteridrivna router lever upp till de förväntningar man har kommit att ha på varumärket. Utan att göra saker och ting onödigt krångliga så kommer man igång med ett fåtal knapptryck och har sitt mobila internet tillgängligt. Då den är helt batteridriven säkerställer den smidig internetdelning på dina egna villkor.

Genom att stöd för de senaste WiFi- och 4G-teknikerna så får man ständigt höga hastigheter utan att behöva oroa sig. Förutsatt att du inte har begränsningar i val av SIM-leverantör.

Snabb produktöversikt;;

 • Nätverksstandard: 2g, 3G och 4G LTE.
 • Max anslutna WiFi-enheter: 10.
 • WiFi-säkerhet: WPA2.
 • Hastighet nedladdning/uppladdning: 1 Gbps/150 Mbps.
 • Batteritid: 6 timmar.
 • Stödjer alla operatörer: Ja.
 • LAN- och WAN-portar: Nej.
 • WiFi-nät: 2.5GHz och 5 GHz..

Varför är den bra?

Det här är en spännande mobil router som lever i gränslandet mellan mobil och stationär lösning. Det inbyggda batteriet gör att den kan tas med var som helst och utan problem hanterar strömavbrott, så kan den samtidigt vara i permanent drift genom att man kopplar den till valfri USB-kontakt. Även om det är långt ifrån den mest avancerade routern så tar den definitivt priset för sin användarvänlighet. För att komma igång så behöver man bara stoppa i ett SIM-kort och aktivera WiFi-delning. Därför sköter saker sig själv. Om man däremot vill så kan man aktivera schemalagda databegränsningar och aktivera funktioner som sparar data och hjälper till med att ge dig kontroll över internetanvändandet.

Några av de viktigaste höjdpunkterna är;

 • Klarar upp till 10 WiFi-anslutningar under batteridrift.
 • Stödjer 2G för tillfällen då täckning saknas eller mobilnätet krånglar.

Vad utmärker den?

Något man slås av är att det här är en lättanvänd router som samtidigt ser till att man är i full kontroll. Tack vare den inbyggda displayen så har du alltid överblick över hur mycket data som används. Genom att aktivera begränsningar kan du också se hur mycket data som finns kvar eller har förbrukats och mycket mer.

+ Oerhört enkelt att komma igång med.

– Inte lika bra batteritid som övriga batteridrivna routrar.

Vad bör man tänka på när man köper en router?

Nu när vi har tittat närmare på vad några av de bästa produkterna så är det på sin plats att fundera lite på vad man egentligen bör tänka på inför sitt köp. Genom att tänka efter före kan man ofta se till att man inte behöver betala mer än nödvändigt.

Kontrollera kompatibiliteten först

Då man har att göra med elektronik är det första man bör kontrollera att produkten man väljer är kompatibel med ens övriga enheter.

Mobil eller komplement

När du gjort detta är det dags att fundera på vad du ska använda din 4G router till. I princip handlar det om huruvida du vill komplettera ett befintligt nätverk eller om du vill ha ett helt fristående nätverk med mobil internetdelning.

Har du bestämt dig för att skaffa mobilt internet eller ersätta ditt nuvarande internet med ett mobilt alternativ så är en router ett måste med mobilt internet. För detta är det främst funktionalitet som du bör titta på; vad vill du att routern ska klara av? Vill du ha grundläggande eller mer avancerade funktioner? Om du vill komplettera befintligt internet med en mobil lösning bör du välja en router som inte drivs med batteri. Anledningen är att dessa sällan går att sammanlänka med befintliga nätverk.

Viktiga frågor att ta ställning till

När du väl har bestämt dig så finns det några frågor du kan ställa dig själv som vägledning för ditt val. Detta för att du ska vara helt säker på vad du ger dig in på, och därmed få en router som motsvarar dina förväntningar.

 • Räcker det med 4G eller behöver du stöd för äldre nätverk?

Även om 4G med LTE-standarden har utbrett stöd och säkerställer höga hastigheter så finns det tillfällen då man måste förlita sig på äldre lösningar. Det är nämligen så att 2G och 3G i viss utsträckning kräver mindre underhåll, och i kristider eller vid driftstörning är det inte ovanligt att de äldre näten prioriteras. Om du har en router med stöd för äldre nät så behöver du därför sällan oroa dig för att du ska bli utan internet.

 • Behöver du inbyggt batteri?

Det finns många mobila routrar som har inbyggt batteri. Men det man vinner i rörlighet sker på bekostnad av funktioner. De batteridrivna routrarna har nämligen helt enkelt färre egenskaper. Ett typexempel är att de batteridrivna routrarna saknar LAN- och WAN-portar, vilket gör att du inte kan ansluta dem till ett befintligt nätverk. Väljer du en strömdriven router kan du däremot utan problem göra den till en del av ditt befintliga hemnätverk.

Hur installerar man en router?

I de flesta fall är det bara att stoppa SIM-kortet i enheten och sedan är man igång men i vissa fall så kan det uppstå en krångel eller frågor. Kom då ihåg att du alltid hittar all information endera i manualen eller på din mobiloperatörs hemsida. Vanligen följer det också med en installationsguide i produktförpackningen som är viktiga att läsa igenom INNAN du påbörjar installationen för att undvika fel.

Genom att följa nedan steg säkerställer du normalt en problemfri installation;

 1. Montera ditt SIM-kort i routern.
 2. Invänta automatisk hämtning av inställningar. Om det inte sker automatiskt så hittar du information på din operatörs hemsida eller installationsguiden som följer med produkten.
 3. Aktivera WiFi-delning via WPS eller följ instruktionerna i installationsguiden.
 4. Välj 2G, 3G eller 4G beroende på enhetens funktionalitet.
 5. Klart!

Svårare än såhär behöver det vanligtvis inte vara När du väl har fått igång routern så kan du därefter välja huruvida du vill aktivera de lite mer avancerade funktionerna.

Hur sköter man om sin router?

En mobil router är i de flesta fall helt och hållet underhållsfri. Men det finns en del saker att tänka på om man vill att ens router ska fungera problemfritt under många år. Det handlar knappast om att skruva och finjustera, utan det handlar endast om saker som vem som helst kan utföra på egen hand.

 • Vårda batteriet.

Använder du din router regelbundet så räcker det oftast med att helt enkelt ge den ström när det behövs. Men om du planerar att låta routern ligga oanvänd så bör du se till att batteriet är ungefär halvladdat när du kopplar ur den. Detta gör att batteriets celler håller sig i bra skick.

 • Regelbundna omstarter.

Även om routrar är väl lämpade för permanent drift så mår alla enheter bra av regelbundna omstarter. Det är nämligen så att det är ganska intensivt att hantera datatrafik. Många saker lagras i enhetens RAM-minne och det är inte ovanligt att det med tiden blir överfullt. Märker du att internet går långsamt eller att någonting inte fungerar som det ska, så kan du med fördel starta om routern. Det löser i många fall de mest vanligt förekommande problemen.

 • Uppdatera mjukvaran.

Något som många glömmer är att det regelbundet släpps nya patcher för routermjukvara. Anledningen att man bör se till att uppdatera mjukvaran är att du med regelbunden uppdatering håller enheten säker och slipper problem. Numera kan man i de flesta fall välja att uppdatera direkt i routerns gränssnitt eller så sker detta automatiskt Närmare information hittar du i routermanualen.