Avståndsmätare test: Topp 5 bästa avståndsmätare

Har du renoveringsplaner och våndas över de många mätuppdrag som måste göras för att till exempel beställa hem rätt verktyg och byggmaterial? Då kommer en avståndsmätare att vara en utmärkt investering. Dessutom är den ypperlig att använda när du behöver mäta större ytor både inom- och utomhus.

Beroende på vad du planerar att använda avståndsmätaren till så är det viktigt att du funderar på vilka funktioner mätaren bör vara utrustad med. Detta för att du ska kunna göra ett skräddarsytt val. Vi ligger steget före och har letat igenom marknaden för att sedan plocka ut de fem modeller som vi tycker särskiljer sig lite extra.

VÅRA favoriter

 • Avancerad modell
 • Mätområde: 0.05-200 meter
 • 18 olika funktioner
KONTROLLERA PRISET →
 • Kan användas med stativ
 • Exakt mätning
 • Lutningsgivare på 360-grader
KONTROLLERA PRISET →
 • Kan fästas i bältet
 • Mycket prisvänlig
 • Bakgrundsbelyst display
KONTROLLERA PRISET →

Avståndsmätare test: Alla våra favoriter

BILD PRODUKT
Bosch GLM 80
Varumärket Bosch är en marknadsfavorit inom flera områden och likaså när det kommer till avståndsmätare. GLM 80 är försedd med utmärkande funktioner som till exempel en inbyggd 360-graders lutningsgivare som ger väldigt exakta mätningar. En klar favorit!
KONTROLLERA PRISET →
Stabila LD 520
Om du ska utföra ett uppdrag som kräver lite mer av avståndsmätaren så bör du istället kika på Stabilas modell LD 520. Inbyggd bluetooth och ett mätområde på upp till 200 meter gör den mycket multifunktionell där all data enkelt kan föras över till din mobil.
KONTROLLERA PRISET →
Hultafors HDL 80
Den mycket prisvänliga avståndsmätaren HDL 80 från Hultafors passar perfekt för lite mindre byggjobb och har en räckvidd på upp till 80 meter. Den kompakta storleken gör den enkel att bära med sig och är mycket lättanvänd.
KONTROLLERA PRISET →
Leica Distro X310
Här har du en snygg och praktisk avståndsmätare som är utvecklad av Leica för att vara multifunktionell. En automatisk belyst display säkerställer att den kan användas dygnet runt och dessutom kan du själv avgöra vilka vinklar du vill mäta från.
KONTROLLERA PRISET →
Leica Distro D810
Distro D810 från Leica har en avancerad design och mängder av utmärkande tillägg, varav avståndsmätarens touchscreen är en av dessa. Inbyggd lutningssensor och ett mätområde på upp till 200 meter gör att den kan användas till mängder av renoveringsuppdrag.
KONTROLLERA PRISET →


1. Bosch GLM 80 – Bäst i test

Bosch GLM 80

KOLLA PRISET →

Som marknadens bästa val har vi utsett Bosch utvecklade avståndsmätare GLM 80. Denna modell har mängder av funktioner som gör den multifunktionell, enkel att bära med sig under arbetet och som dessutom underlättar renoveringen markant. Några av modellens utmärkande funktioner ska vi kika lite mer ingående på här.

En sak som vi vill slå ett litet extra slag för är modellens lutningsgivare på 360-grader. Fördelen som detta ger är framförallt att den möjliggör en väldigt exakt avläsning. Detta i kombination med avståndsmätarens automatvridna mätvärden gör den lättanvänd oavsett tidigare erfarenhet.

Bosch har även säkerställt att du kan använda avståndsmätaren oavsett ljusförhållandet du arbetar i. Med den utvecklade displayen som är upplyst och enkel att läsa av så kommer du att kunna spara massor av tid. De senaste 20 mätningarna lagras automatiskt i enheten.

En annan sak som vi även vill framhäva och som hade avgörande betydelse för modellens placering på topplistan är dess drifttid. Varje laddning räcker för upp till 25 000 mätningar så att du aldrig mer behöver oroa dig för att batteriet ska blinka rött mitt under ett arbetspass. Behöver den ändå laddas så gör du detta enkelt med hjälp av mikro-USB-anslutning.

Trots sina många funktioner, kompakta design och breda användningsområde så säljs GLM 80 trots allt till ett mycket bra pris. Ett bra val både för dig som letar efter en pålitlig modell att använda inom jobbet eller dig som planerar att utföra en större renovering på egen hand.

Specifikationer:

 • Mätområde: upp till 80 meter
 • Kan användas med stativ
 • Exakt mätning
 • Lutningsgivare på 360-grader

Läs mer→

2. Stabila LD 520 – Med inbyggd Bluetooth

STABILA LD 520

KOLLA PRISET →

Från varumärket Stabila hittar du denna väldesignade avståndsmätare LD 520. Ett mycket bra val för dig som ska utföra jobb som kräver lite mer från maskinen.

Med inbyggd bluetooth kan du enkelt föra över all mätdata till din mobil eller dator för att alla uppgifter ska kunna sparas på ett säkert sätt. Dessutom innebär detta att du inte behöver göra avbrott i arbetet för att föra över informationen från avståndsmätaren till din mobila enhet.

LD 520 har även försetts med en högre räckvidd på mellan 0,05 till 200 meter för att den ska kunna användas för även större projekt, mindre mätningar inomhus och andra byggprojekt. Detta har sedan kombinerats med en 4 gånger zoom som gör det enkelt att läsa av mätdatan.

Men det allra mest utmärkande tillägget är funktionspaketet som innehåller hela 18 olika inställningar och funktioner som du kan välja mellan. Här hittar du allt från spårning till funktioner som hjälper dig att mäta indirekta avstånd och höjdprofiler.

Stabilas avståndsmätare kanske för ett ovant öga endast ser ut som en högre kostnad. Men när du väl börjar kika på inkluderade funktioner, den kompakta storleken och vad den kan användas till inser man snabbt att man får vad man betalar för.

Den mer avancerade konstruktionen kanske inte gör den till ett nödvändigt val för samtliga personer, men är däremot ett perfekt val för yrkesverksamma eller för dig som endast nöjer dig med det bästa.

Flera inkluderade tillbehör som extra batteri och bältesväska gör att den kan användas hela dagen och innebär också att du alltid kan ha avståndsmätaren i säkert förvar runt höften när den inte används.

Specifikationer:

 • Flera inkluderade tillbehör
 • Avancerad modell
 • Mätområde: 0.05-200 meter
 • 18 olika funktioner

Läs mer→

3. Hultafors HDL 80 – Bästa prisvänliga

Hultafors HDL 80

KOLLA PRISET →

Men för alla bygg- eller renoveringsprojekt krävs det heller inte en avståndsmätare med mängder av funktioner, avancerad design eller större mätområde. För att du endast ska behöva betala för de funktioner som du faktiskt kommer att använda har Hultafors tagit fram denna avståndsmätare HDL 80.

Denna är både prisvänlig och ack så praktisk att använda. Dels är den mycket kompakt för att den enkelt ska kunna bäras mellan olika byggplatser. Medföljande hölje gör att du enkelt kan fästa mätaren i ditt bälte.

Utöver detta har HDL 80 en mycket hög precision som därmed ger en exakt avmätning särskilt utvecklad för mätning av avstånd på upp till 80 meter, men kan användas på ytor så små som 20 centimeter. Resultatet är en modell som är multifunktionell och praktisk.

För att avståndsmätaren ska vara enkel att använda, oavsett tidigare förkunskaper, så har den även försetts med en lätthanterlig display som också är bakgrundsbelyst för att du ska kunna mäta även under sämre ljusförhållanden.

Om du har en något lägre budget, men ändå letar efter en avståndsmätare av hög kvalitet så kan vi inte rekommendera Hultafors modell HDL 80 nog.

Specifikationer:

 • Mätområde: 0.2-80 meter
 • Kan fästas i bältet
 • Mycket prisvänlig
 • Bakgrundsbelyst display

Läs mer→

4. Leica Distro X310 – Modern design

Leica Distro X310

KOLLA PRISET →

Distro X310 från varumärket Leica är lika snygg och stilren som den är effektiv att använda för mängder av olika projekt. Med denna modell får du en mycket exakt mätning och konstruktionen är även helt vattentät för att du ska kunna använda den i samtliga väderlag. En bra investering för dig som prioriterar genomtänkta funktioner och en modern design.

Så vad är det då som gör denna modell så utmärkande? Det är flera punkter som vi vill gå in lite djupare på här. Men framförallt designen och inkluderade funktioner är några egenskaper som gör Distro X310 till ett lika bra val för privatpersoner som yrkesverksamma.

Enligt jämförelser är konstruktionen den mest robusta på marknaden. Detta innebär att du kan mäta med precision utan att behöva vara orolig för att mätaren råkas tappas eller att vädret kommer att påverka mätaren negativt. Utöver att vara vattentät är den även dammtät som gör att den kan användas i flera olika arbetsmiljöer.

Lutningssensorn på 360-grader gör att du kan mäta flera olika vinklar och gör det även möjligt för dig att läsa av en indirekt höjd. Smart Horizontal Mode möjliggör även avläsning av ytor där objekt eller andra hinder är i vägen.

Denna modell kanske inte har marknadens bästa mätområde, men med en maximal kapacitet på 120 meter har du ändå goda möjligheter att utföra jobbet på ett enklare sätt. Dessutom väger konstruktionen och funktionerna upp denna nackdel och gör därför Distro X310 till en mycket bra investering.

Specifikation:

 • Mätområde: Upp till 120 meter
 • Lutningssensor 360-grader
 • Damm- och vattentålig
 • Robust konstruktion

Läs mer→

5. Leica Distro D810 – Bästa premiumvalet

LEICA Disto D810 Touch

KOLLA PRISET →

Här har du en modell med premiumfunktioner och en robust konstruktion. Men smakar det så kostar det. Har du en högre budget och planerar att använda avståndsmätaren frekvent så kommer Leicas modell Distro D810 verkligen inte bli någon besvikelse.

En stor fördel med denna modell är att den klarar av att utföra flera olika typer av mätningar som area, ytor, pythagoras och volym. Lutningssensorn på 360-grader gör också att du kan mäta i flera olika vinklar med en noggrannhet på ±1 millimeter.

För att denna premiummodell ska kunna användas för olika typer av uppdrag så kan du dokumentera med hjälp av fotografier, mäta med en bild samt använda den fördelaktiga färgskärmen med digital målsökare. Detta underlättar i synnerhet när du mäter ett objekt på ett högre avstånd.

Den utvecklade pekskärmen som Distro D810 har försetts med är anpassad för att ge dig en optimal skärpa. Även om du mäter i direkt solljus och detta underlättar dessutom hanteringen av avståndsmätaren. Med två fingrar på skärmen kan du enkelt zooma in och ut vilket möjliggör en enkel avläsning direkt på skärmen.

Sist men inte minst vill vi även nämna avståndsmätarens funktion Leica DISTO™ Sketch. Denna gör modellen kompatibel med olika smartphones så att du kan arbeta vidare med mätdatan i din surfplatta eller mobiltelefon.

Dessutom kan du använda skissprogrammet för att kombinera din framtagna mätdata med digitalfoton, för att sedan ska kunna förbereda rutnät inför bygget. Med denna avancerade modell har du fler möjligheter och kan utföra större delen av arbetet på egen hand.

Specifikationer:

 • Inkluderat skissprogram
 • Enkel anslutning till mobilen
 • Pekskärm
 • Digital målsökare

Läs mer→


Hur vi valt ut produkter till denna topplista

Att mäta med tumstock eller måttband är inte en särskilt rolig uppgift och om du behöver mäta större ytor eller längder så är det helt omöjligt att få ett exakt resultat.

För större projekt eller renoveringar bör du istället investera i en avståndsmätare som gör att du kan mäta områden på nolltid. Dessutom är många modeller idag försedda med moderna funktioner som gör att all mätdata lagras direkt i din mobiltelefon. Vilken helt klart är en fördel om du behöver mäta flera olika objekt eller ytor.

Under processen att välja ut vilka avståndsmätare som vi ville inkludera och rekommendera så var det just extra funktioner, modellens konstruktion och design, samt användningsområde som vi kikat lite extra på.

Dessutom var det viktigt för oss att inkludera de bästa modellerna i lite olika prisklasser. Det är också dessa som du bör ha i åtanke när du väljer ut vilken avståndsmätare som passar dig bäst!

Konstruktion och design

Vart och när planerar du att använda avståndsmätaren? Svaret på denna fråga kommer sedan att avgöra vilken typ av konstruktion som modellen bör ha för att passa dig. Även för punkter kring hur kompakt den bör vara, men också om den måste tåla stötar, vatten och damm.

För mer krävande uppdrag är det också en stor fördel om modellen säljs tillsammans med medföljande hölje så att du kan förvara din runt midjan när den inte används.

Användningsområde

En avgörande faktor kommer också att vara hur multifunktionell modellen i fråga är. Men ha också i åtanke att ju fler funktioner och avancerad design avståndsmätaren har, desto mer kommer du också att behöva betala för kalaset.

Här är det framförallt mätområdet som du bör kika lite extra på. Detta för att säkerställa att mätaren är anpassad för de typer av uppdrag som den ska användas till. Men utöver detta så är lutningssensorn viktig att ha i åtanke där en modell med en sensor på 360-grader ger den absolut bästa mätningen.

Extra funktioner

För att modellen ska vara extra anpassad för dig är det också viktigt att du jämför olika modellers extra funktioner. Detta kan vara detaljer som pekskärm, bluetooth-anslutning, större lagringskapacitet eller drifttid. Fundera på om det är någon särskilt funktion som gör att den sticker ut från mängden och gör den till ett extra bra val för just dig.

Om du bara tar dessa saker i åtanke så kan du göra ett inriktat val och dessutom spara massor av dyrbar tid under arbetet på att mäta. Avståndsmätaren kommer istället att göra jobbet åt dig!