Brandvarnare test: Topp 5 bästa brandvarnare 2022

För att du ska kunna skydda dig själv och din egendom så måste det finnas en brandvarnare i hemmet. Vilken typ av brandvarnare som krävs är dock högst individuellt och bör baseras på flera olika faktorer. Vi har därför letat fram marknadens bästa brandvarnare för lite olika typer av bostäder så du kan göra ett val som passar dig.

Hur väljer man vilken brandvarnare som man bör investera i? Dess funktioner och räckvidd bör baseras efter hur ditt boende ser ut. Om bostaden har flera våningar bör brandvarnarna seriekopplas för att sedan kunna signalera vid upptäckt av brand till samtliga brandvarnare i bostaden. Detta kräver dock att brandvarnaren är utvecklad för just detta.

Genom att jämföra olika produkter på marknaden har vi satt samman en topplista för att hjälpa dig att göra rätt val av brandvarnare för ditt boende. Vi har baserat valen på råd och rekommendationer från den svenska Brandskyddsföreningen. Vi har dessutom tagit reda på hur en bra brandvarnare bör vara konstruerad för att verkligen fylla sin funktion.

Sov tryggt och säkert om natten genom att installera brandvarnare i hemmet. Ett av de första och allra viktigaste valen du kan göra som dessutom kan rädda liv!

VÅRA favoriter

 • Mycket prisvänlig
 • Signalerar vid batteribyte
 • Räckvidd: 60 meter
KONTROLLERA PRISET →
 • Kan sammankopplas med 20 enheter
 • Batteritid: 10 år
 • Enkel installation
KONTROLLERA PRISET →
 • Notiser i mobiltelefonen
 • Sensor för värmeförändring
 • Kan trigga andra enheter
KONTROLLERA PRISET →

Brandvarnare test: Alla våra favoriter

BILD PRODUKT
Fost S7
Som bästa modell hittar du Fost S7 som kan sammankopplas med 20 stycken olika enheter. Detta gör att du kan täcka upp även större hushåll och ha brandvarnare som skyddar på samtliga våningsplan. Dessutom är denna modell mycket väldesignad och har en fantastisk batteritid på hela 10 år.
KONTROLLERA PRISET →
Luxorparts Trådlös Brandvarnare
Här inkluderas två stycken brandvarnare till ett mycket bra pris som gör att den passar de flesta hushåll. Luxorparts har med denna trådlösa brandvarnare bevisat att kvalitet inte behöver kosta multum. Installationen är även mycket enkel oavsett tidigare erfarenhet och kunskap.
KONTROLLERA PRISET →
Cleverio Smart Rök- och värmedetektor
Med Cleverios smart Rök- och värmedetektor kan du få notiser om upptäckten av rök eller brand direkt i mobilen. En mer avancerad brandvarnare som håller dig uppdaterad vart du än befinner dig och gör att du kan hålla hemmet säkert även under semestern.
KONTROLLERA PRISET →
Fibaro Z-wave Rökdetektor
Denna brandvarnare är utformad för att vara mycket funktionell samtidigt som den kräver minimalt med underhåll. Fibaro Z-wave har försetts med ett mycket hållbart batteri på upp till 2 år. Den ger ifrån sig en signal när de behöver bytas ut för en mer säker investering.
KONTROLLERA PRISET →
Housegard SA422WS
Housegard har här utvecklat en smart brandvarnare som inte bara är designad för att upptäcka både rök och brand. Den har även flera andra praktiska funktioner, bland annat en pausfunktion och en enkel testfunktion som gör att du alltid kan vara säker på att brandvarnaren fungerar optimalt.
KONTROLLERA PRISET →

1. Fost S7 – Bäst i Test

Fost S7

KOLLA PRISET →

Norska varumärket Fost har här designat den mycket utmärkande brandvarnaren S7. Den har snabbt blivit det mest populära valet på norsk mark, men har nu även hittat till Sverige där den har fått lysande recensioner.

Här får du en säker brandvarnare som du verkligen kan lita på i alla lägen. Dess funktioner och den enkla installeringen gör den till ett mycket bekvämt val, där du inte behöver oroa dig för om batterierna har tagit slut eller inte.

En av de mer utmärkande faktorerna med denna modell är dessutom dess långa batteritid på upp till 10 år. Detta innebär att du kan sova tryggt om natten utan att behöva oroa dig för underhåll av brandvarnaren eller byte av batteri. Dessutom underlättar det markant om du har högt i tak och därmed kan ha svårt att kontrollera batterierna utan en stege.

Om man kikar lite närmare på modellens övriga funktioner är det också flera andra saker som gör att den verkligen står ut från mängden. S7 kan nämligen sammankopplas med upp till 20 enheter i hemmet.

Du blir larmad om den känner av rök eller en brand uppstått var du än befinner dig i bostaden och vart branden har startat. Det är även värt att nämna dess stilrena design som gör den till ett fint inslag i hemmet.

Kortfattat är denna brandvarnare verkligen i ett slag för sig. S7 är designad för att vara en lika bra investering för större företagslokaler som till mindre privata boenden. Dessutom kan du spara pengar om du köper flera brandvarnare samtidigt.

Specifikationer:

 • Kan sammankopplas med 20 enheter
 • Batteritid: 10 år
 • Enkel installation

Läs mer→

2. Luxorparts Trådlös Brandvarnare – Mest för pengarna

Luxorparts Trådlös brandvarnare

KOLLA PRISET →

Om du letar efter en brandvarnare som är enkel att installera, som kan seriekopplas i bostaden och som dessutom är mycket prisvänlig så bör du kika lite närmare på Luxorparts Trådlösa brandvarnare som säljs i ett 2-pack. Detta innebär att du kan installera en brandvarnare på varje våningsplan och du kan därmed täcka upp en större del av din fastighet.

Medföljande batterier säkerställer att de kan börjas brukas direkt efter installation. Skruvar, plugg och monteringsplatta ingår också vid köp för att du ska ha allt som behövs för att montera dem snabbt och smidigt i hemmet. Vid byte av bostad bör brandvarnaren således vara det allra första som monteras upp.

Luxorparts trådlösa brandvarnare paras enkelt samman och kan även seriekopplas med upp till 12 andra enheter. Perfekt för större fastigheter eller kontorsbyggnader som kräver lite mer av brandvarnaren än mindre hushåll.

Varje brandvarnare har en räckvidd på upp till 60 meter. Det gör det enklare för dig att planera vart de ska placeras ut och därmed kunna säkerställa att hela byggnaden hålls säker.

Några andra punkter som vi vill slå ett litet extra slag för är att denna modell även har försetts med en praktisk testfunktion som gör att du alltid kan säkerställa att brandvarnaren fungerar optimalt.

Batteriindikatorn signalerar även automatiskt när batterierna behöver bytas ut eller ses över. Detta gör att du kan spara både tid och energi och är en stor fördel om du har många brandvarnaren att se över!

Specifikationer:

 • Mycket prisvänlig
 • Signalerar vid batteribyte
 • Räckvidd: 60 meter

Läs mer→

3. Cleverio Smart Rök- och värmedetektor – Multifunktionell modell

Cleverio Smart Rök

KOLLA PRISET →

Cleverio har designat denna Smart Rök- och värmedetektor som vi har utsett till marknadens mest multifunktionella val. Däribland är brandvarnaren utvecklad för att inte bara upptäcka rök och brand, den har även en inbyggd sensor som känner av förändring av värmen i rummet. Detta gör att bränder kan upptäckas i ett väldigt tidigt skede och därmed göra minimalt med skada på din bostad eller annan fastighet.

Här har du också en brandvarnare som är av det mer moderna slaget. Istället för att behöva justera och kontrollera brandvarnaren manuellt så kan du följa allt i din mobiltelefon. Det gör du genom att sammankoppla den med Cleverios utvecklade applikation. Den är utvecklad för att stödja både iOS och Android.

Detta möjliggör också att du kan få notiser direkt i mobilen. Perfekt om du vill kontrollera ditt hem när du till exempel är på semester eller sover någon annanstans.

Om du seriekopplar brandvarnaren med dina andra smartenheter kan brandvarnaren vid upptäckt av rök eller värmeförändring även trigga igång både lampor eller andra larm i bostaden. Fördelen med detta är att alla i hushållet kan larmas.

Om du har ett barn i bostaden eller anhörig som har hörselproblem och därmed lätt kan missa signalen från brandvarnaren vid upptäckt av värme-, rök eller brandutveckling är denna funktion extra användbar.

Cleverio har även försetts med en hög ljudnivå på 85 dB för att du inte ska missa larmet. Ljudnivån gör att du garanterat kommer att vakna på natten om brandvarnaren skulle upptäcka rök eller liknande i fastigheten.

Visserligen säljs denna brandvarnare till ett något högre pris, men med flera funktioner och en mer modern design får du verkligen vad du betalar för!

Specifikationer:

 • Notiser i mobiltelefonen
 • Sensor för värmeförändring
 • Kan trigga andra enheter

Läs mer→

4. Fibaro Z-wave Rökdetektor – Minimalt underhåll

Fibaro Z-wave Rökdetektor

KOLLA PRISET →

Det är inte garanterat att en brandvarnare alltid fungerar optimalt om du ständigt måste se över dess batterinivå och testa den. Därför har Fibaro tagit fram denna brandvarnare Z-wave som kräver minimalt med underhåll och därmed håller dig skyddad utan att du behöver ha det i åtanke.

Med ett energisparläge så håller batterierna längre och behöver därför endast bytas ut vartannat år. Fördelen är att du slipper oro för att batterierna plötsligt ska bli urladdade utan att du vet om det.

Brandvarnaren har en mycket kompakt design som gör den mindre iögonfallande och därmed väldigt lättplacerad. Istället blir den en fin detalj i rummet och håller ett vakande öga på både temperatur, rök- eller brandbildning i ditt hem.

Tyvärr bidrar designen på flertalet brandvarnare att många inte väljer att placera dem där de faktiskt gör allra mest nytta. Fibaro har med denna därför säkerställt att ditt hem kan vara både trendigt och hållas säkert från bränder för att du inte ska behöva kompromissa mellan de båda.

Fördelen med att ha en brandvarnare som varnar vid plötslig värmebildning är att mindre bränder kan upptäckas i ett tidigare skede och då även släckas snabbare. Mindre skador på ditt boende gör därmed denna brandvarnare mycket kostnadseffektiv.

Om du har både Fibaro-kontrollerna och Tellstick Lite i ditt hem blir Z-wave ett perfekt komplement. Denna brandvarnare är nämligen fullt kompatibel och även certifierad enligt Z-Wave Plus. Dessutom har Fibaro säkerställt att denna modell uppfyller samtliga kraven för SS-EN 14604:2005. Helt enkelt en brandvarnare som du du kan lita på i alla lägen!

Specifikationer:

 • Batteritid: 2 år
 • Sensor för värmeförändring
 • Kompakt design

Läs mer→

5. Housegard SA422WS – Med pausfunktion

Housegard SA422WS

KOLLA PRISET →

SA422WS från varumärket Housegard är en mycket väldesignad brandvarnare som kammar hem topplaceringar på flera olika testhemsidor. Efter våra gedigna jämförelser av marknadens utbud vill vi passa på att slå ett extra slag för denna brandvarnare från Housegard som säljs i 2-pack.

Beroende på hur ditt hem ser ut så är en brandvarnare inte alltid tillräcklig för att hålla ditt hem skyddat och upptäcka rök- eller brandutveckling i olika delar av huset. Det är därför alltid en fördel att investera i set, så att du kan placera ut brandvarnarna mer strategiskt och täcka upp en större yta av ditt hem.

Det är särskilt viktigt att du investerar i flera brandvarnare om du har mer än en våning i din bostad. Brandvarnarna bör då seriekopplas för att kunna varna dig direkt oavsett vart branden startar. Detta har Housegard haft i åtanke och inkluderar därför två stycken i samma paket för ett tryggare hem.

Den är även byggd för att kunna kopplas samman med 30 andra enheter, har en kraftfull ljudstyrka på 85 dB och är dessutom försedd med en praktisk testknapp. Med testknappen kan du praktiskt säkerställa att brandvarnaren fungerar som den ska.

Detta är dock inte allt. Här får du en multifunktionell brandvarnare som inte bara kan seriekopplas utan även är försedd med sensorer som känner av både värme, rök- och brandutveckling i bostaden. En vinnare på flera punkter, men där dess pris drar ner placeringen en aning. Sammanfattat är detta en säker och praktisk brandvarnare som passar de flesta hushåll.

Specifikationer:

 • Kan seriekopplas
 • Säljs i 2-pack
 • Ljudstyrka: 85 dB

Läs mer→


Hur vi valt produkter till vår topplista

Det kan det vara lite knepigt att välja rätt brandvarnare om man inte riktigt vet vilka funktioner man ska kika på och hur en bra brandvarnare bör vara utformad för att fungera optimalt. Detta ska vi kika lite närmare på här samtidigt som vi tittar på de punkter som vi tittat lite extra på när vi valde ut vilka brandvarnare vi skulle inkludera på topplistan.

Välj brandvarnare efter din bostad

Det finns inte en enskild brandvarnare som är det bästa valet för alla hushåll. Det gäller därför att du framförallt har din bostad i åtanke. Den svenska räddningstjänsten rekommenderar att du installerar en brandvarnare per 60 kvadratmeter för att du ska kunna säkra hela din bostad.

Har du flera våningsplan så ska det finnas minst en brandvarnare per våning, som även bör seriekopplas för att kunna larma samtidigt.

Typ av brandvarnare

Det finns två olika typer av brandvarnare på marknaden att välja mellan – optiska och joniska. Vad skiljer då modellerna från varandra?

Både joniska och optiska brandvarnare är designade för att upptäcka rök, men gör dock detta på lite olika sätt.

Optiska varianter använder sig av ett avancerat fotocellsystem för att även upptäcka mindre pyrande bränder. Det är också ett mer miljövänligt alternativ till den joniska brandvarnaren. Dock är joniska modeller mycket uppskattade då de mäter det elektriska motståndet i luften och är därmed mycket effektiva.

Både joniska och optiska brandvarnare fungerar utmärkt för hemmabruk. Samtliga brandvarnare som vi har inkluderat på topplistan är väldesignade, enkla att installera och har en längre drifttid för att du ska kunna skydda ditt boende utan oro eller sömnlösa nätter. Vilken väljer du?