Knivset test: Topp 5 bästa knivseten 2022

Är det dags att uppgradera knivarna i köket? Att investera i enstaka knivar kan snabbt bli en ganska kostsam historia. Framförallt om du vill ha knivar av hög kvalitet och som bevarar sin skärpa längre.

Om du är i behov av att köpa flera knivar så rekommenderar vi att du istället kikar på ett passande knivset. Du får mer för pengarna och knivar från samma serie, vilket får köket att se mer enhetligt ut. Det allra bästa knivsetet för dig beror dock helt och hållet på hur din matlagning ser ut.

Om du lagar en mer enkel husmanskost, så kanske du inte är i behov att ett större knivset som inkluderar både detaljknivar och en filékniv. Istället kan du då kika på ett mindre set som ger dig allt som behövs för din typ av kokkonst. Om du däremot är mer ambitiös i köket så kommer ett set med fler knivar helt klart ge dig flera fördelar.

Efter att ha jämfört marknadens utbud av knivar och läst recensioner från framstående kockar har vi tagit fram denna topplista där vi inkluderar de fem knivset som står ut från mängden. Vilket knivset väljer du?

VÅRA favoriter

 • Korrisionståligt stål
 • Trähandtag i pakka
 • Hamrat knivblad
KONTROLLERA PRISET →
 • 3-delat set
 • Kan ej maskindiskas
 • Greppvänliga handtag
KONTROLLERA PRISET →
 • 4-delat set
 • 15 graders slipvinkel
 • Handtag i magnoliaträ
KONTROLLERA PRISET →

Knivset test: Alla våra favoriter

BILD PRODUKT
Global G-2538 Knivset 3 delar
De prisbelönta knivarna från Global har här samlats i ett 3-delat set som ger dig allt som du behöver för att kunna laga mat som ett riktigt proffs. Knivarna har tillverkats av robust rostfritt stål som bevarar sin skärpa längre. Ett vinnande set på flera punkter!
KONTROLLERA PRISET →
Samura Kaiju Knivset 3 delar
Detta 3-delade knivset Kaiju har designats enligt den japanska knivtraditionen som också ger knivarna sin karaktäristiska slipning och trevliga handtag av pakkaträ. Här får du mycket kniv för pengarna och är ett mångsidigt set som kan användas till mängder av köksbestyr.
KONTROLLERA PRISET →
Satake Houcho Knivset 4 delar
Med det 4-delade knivsetet Houcho från Satake får du ett set med knivar som har en väldigt tidlös och praktisk funktion. Här kan du skiva eller hacka samtliga råvaror med perfektion samtidigt som knivarna blir ett fint inslag i din köksinredning.
KONTROLLERA PRISET →
Nordwik Siljan Knivset 3 delar
Om du uppskattar en mer enkel svensk design så kommer detta 3-delade knivset Siljan att vara särskilt tilltalande. Här har kvalitetsstål med en hårdhet på HRC 56 kombinerats med ett par riktigt fina handtag i trä. Lika praktiska att använda som de är snygga att titta på.
KONTROLLERA PRISET →
Samura Harakiri Knivset 5 delar
För dig som vill ha lite fler valmöjligheter i köket kommer knivsetet Harakiri från varumärket Samura att vara ett ypperligt val. Detta set inkluderar 5 olika knivar för att ge knivarna ett bredare användningsområde. Dessutom säljs de till ett mycket bra pris.
KONTROLLERA PRISET →

1. Global G-2538 Knivset 3 delar – Bäst-i-test

Global G-2538 Knivset

KOLLA PRISET →

Högst upp på vår topplista hittar du detta 3-delade knivset G-2538 från varumärket Global. Ett set som består av varumärkets prisbelönade och mest populära köksknivar som här säljs i ett paketpris.

Knivarna i setet inkluderar varumärkets rejäla kockkniv G-2, grönsakskniven GS-5 och även Globals mindre skalkniv GS-38. Med tre olika storlekar av knivar har du de möjligheter i köket som krävs för att du ska kunna utveckla dina matlagningskunskaper och kunna hacka och skala med perfektion.

Men varför är då just dessa knivar så vansinnigt populära? Detta beror på lite olika faktorer där dess balans och tillverkningsmaterial är av särskild betydelse.

Knivarna tillverkas i Japan, där de slipas i tre olika steg för att de ska få en optimal skärpa och slipvinkel. Stålmaterial Cromova 18 som används för dessa knivar är särskilt utvalt för Global och gör knivarna unika i sitt slag.

Handtaget har försetts med Globals karaktäristiska prickmönster som ger ett förbättrat grepp. Skaftet har även fyllts med sjösand för att kniven ska ligga perfekt i handen. Det är helt enkelt inte så konstigt att världen verkligen har fått upp ögonen för Globals knivar.

Oavsett om du är en mer kräsen hemmakock eller ska använda dem professionellt så underlättar detta 3-delade set matlagningen markant. Här har du en kniv för varje tillfälle.

Specifikationer:

 • 3-delat set
 • Material: Cromova 18 (stål)
 • Kan ej maskindiskas
 • Greppvänliga handtag

Läs mer→

2. Samura Kaiju Knivset 3 delar – Bästa japanska knivset

Samura KAIJU Knivset

KOLLA PRISET →

Från varumärket Samura hittar du det 3-delade knivset Kaiju. En uppmärksammad serie där knivarna har tillverkats enligt den japanska knivtraditionen. Detta ger knivarna dess karaktäristiska hamrade knivblad och en skärpa som håller längre än många andra knivar på marknaden.

Om man kikar på knivarna i sin helhet så får du med detta knivset fler fördelar. Dels har knivarna en väldigt fin design som gör dem trevliga att ha framme eller hängandes på en magnetremsa i köket. Men Samura har även tänkt till lite extra vad gäller knivarnas egenskaper och prestation.

Tack vare knivens mer bubbliga yta som består av hamrad korrionstålig stål minskar detta risken för att de råvaror som du hackar fastnar på kniven under hantering. Detta är annars vanligt på andra knivar där en friktion och ett vakuum skapas. Det kan göra att matlagningen inte blir lika effektiv som möjligt.

Handtaget på samtliga tre knivar är tillverkat av pakkaträ, något många uppskattar då det ger knivarna ett skönt grepp.I detta set hittar du dels varumärkets storsäljande kockkniv med ett knivblad på 20,8 centimeter.

Utöver detta har du även en mindre grönsakskniv på 10 centimeter och en allround-kniv på 15 centimeter som definitivt täcker upp dina behov av knivar i köket.

Specifikationer:

 • 3-delat set
 • Korrisionståligt stål
 • Trähandtag i pakka
 • Hamrat knivblad

Läs mer→

3. Satake Houcho Knivset 4 delar – Snyggast design

Satake Houcho Knivset

KOLLA PRISET →

Knivsetet Houcho från varumärket Satake har en väldigt stilren design och är tillverkade av en kombination av stål och trä för att ge knivarna sitt trevliga helhetsintryck. Med fyra inkluderade knivar har du mer att välja på och får en mer enhetlig knivlåda som verkligen imponerar.

Dessa knivar är tillverkade i japan där vissa av de inkluderade knivarna i detta 4-delade set har en något mer böjd form. Detta för att underlätta hackning eller bearbetning av samtliga råvaror.

För att ge dig ett brett urval av knivar i din samling har Satake inkluderat deras kockkniv på 17 centimeter, filekniv på 17 centimeter, skalkniv på 12 centimeter och slutligen en allround-kniv på 17 centimeter. Samtliga knivar är tack vare sin design mycket enkla och sköna att jobba med.

Knivarna har försetts med en slipvinkel på 15 grader som gör det enklare att hacka allt med perfektion. Detta har sedan kombinerats med ett robust knivblad i Hi Carbon Steel och ett handtag i ljus magnoliaträ som är mycket greppvänligt.

Om du letar efter ett något mer komplett set och uppskattar en mer stilren design så kommer detta 4-delade set Houcho att vara en utmärkt investering.

Specifikationer:

 • 4-delat set
 • Material: Hi Carbon Steel
 • 15 graders slipvinkel
 • Handtag i magnoliaträ

Läs mer→

4. Nordwik Siljan Knivset 3 delar – Bästa skandinaviska knivset

Nordwik Siljan Knivset

KOLLA PRISET →

Det svenska varumärket Nordwik har valt ut sina tre populäraste knivar och skapat detta 3-delade set Siljan. Den tidlösa och skandinaviska designen gör detta set väldigt tilltalande för många kök. En klar bonus är också att dessa knivar säljs till ett väldigt bra pris och passar de flestas budget.

Knivsetet inkluderar en större brödkniv med ett tandat blad som är perfekt till både surdegsbröd och limpor. Utöver detta har en större kockkniv och en mindre skalkniv inkluderats för att ge dig rätt möjligheter i köket. Med setet Siljan kan du skära allt med en stadig hand. Knivbladet som är tillverkat av tyskt kvalitetsstål bevarar sin skärpa längre för att du ska kunna spara tid under matlagningen.

Knivbladen har även en balanserad hårdhet på HRC 56 som har kombinerats med ett par vackra handtag i pakkaträ. Denna trätyp är uppskattad för att vara mycket skön att greppa om samtidigt som det är ett väldigt robust trä som bevarar sin form.

Sist men inte minst vill vi också nämna ytterligare en detalj som gör dessa knivar perfekta att ge bort i bröllopspresent, inflyttningsgåva eller som en genomtänkt födelsedagspresent. Detta 3-delade knivset säljs tillsammans med en fin presentask som även kan användas för förvaring av knivarna. Med Nordwik Siljans knivset i tre delar för du mycket för pengarna!

Specifikationer:

 • 3-delat set
 • Skandinavisk design
 • Hårdhet knivblad: HRC 56
 • Levereras i presentask

Läs mer→

5. Samura Harakiri Knivset 5 delar – Bästa större knivset

Samura Harakiri Knivset

KOLLA PRISET →

På femte plats hittar du ett mer rejält knivset Harakiri från varumärket Samura. Ett perfekt val för dig som är lite mer kräsen när det kommer till val av kniv för att förbereda alla råvaror innan matlagningen påbörjas. I detta set inkluderas fem stycken knivar i olika former som ger dig fler valmöjligheter.

Samura har tillverkat dessa knivar av korrissionståligt stål och är designade i Japan. Detta ger knivarna sin väldigt karaktäristiska form och utseende och är således ett självklart val för dig som älskar att laga mat från hela världen.

Tillverkningsmaterialet ger knivarna en enastående skärpa, samtidigt som skärpan också bevaras längre. Detta om de underhålls på rätt sätt och förvaras utan risk för att knivarna ligger och skaver mot varandra. Harakiri är dessutom designade för att kunna maskindiskas vilket underlättar lite extra vid rengöring av köket.

Priset som knivarna säljs för är också någonting som bör nämnas. Med fem inkluderade knivar av hög kvalitet är detta ett set som passar samtliga familjer och som inte kommer slå hål på din budget.

Specifikationer:

 • 5-delat set
 • Material: korrisionståligt stå
 • Japansk design
 • Mycket prisvänlig

Läs mer→


Hur vi valt produkter till vår topplista

Med rätt punkter i åtanke var urvalet av knivset till denna topplista inte särskilt knepig att göra. Knivarna som vi inkluderat har också hamnat högt på andra topplistor, är tilltalande för lite olika typer av hushåll och säljs även till ett pris som gör att de passar till en bredare skara.

När du väljer ut vilket knivset som passar bäst för dig är det också viktigt att du gör ett personligt val. Det bästa knivsetet enligt oss kanske inte alls kommer att fylla sin funktion i ditt kök. Därför bör du ha nedan punkter i åtanke, vilket även vi hade när vi valde ut vilka modeller vi skulle inkludera på topplistan.

Inkluderade knivar

Hur många knivar behöver du för att kunna laga de rätter du vill? Om du gillar mer enkla rätter så kommer du kanske inte behöva ett lika stort utbud av knivar som om du vill experimentera med lite olika rätter och ingredienser.

Det finns allt från 3-delade set upp till 10-delade set att välja mellan. För ett vanligt hushåll räcker ett 5-delat set för de allra flesta tillfällen. Därför har vi inkluderat knivset som innehåller upp till fem olika knivar.

Genom att fundera på vilka knivar som faktiskt kommer att fylla sin funktion i ditt kök kan du spara både plats och pengar. Varför investera i ett större set om majoriteten av knivarna kommer att ligga orörda i knivlådan ändå?

Knivarnas material

Materialet på knivarna spelar in på flera punkter. Dels avgör materialet kvaliteten på knivarna och hur bra skärpa de har. Men även hur balanserade de är att använda och hur länge skärpan bevaras innan du behöver slipa till knivbladet.

Rostfritt stål är särskilt populärt då det ger en bra balans av samtliga av dessa egenskaper. Det är också ett material som är relativt lättskött och där de flesta knivar även kan diskas i maskin. För allra bästa hållbarhet rekommenderas det dock alltid att kvalitetsknivar diskas för hand.

Handtag och greppvänlighet

Sist men inte minst vill vi även att du ska kika lite på hur knivens handtag är utformat. Handtaget ska vara skönt att greppa om och vara tillverkad av ett material som bevarar sin form även efter flera års användning.

Genom att ha dessa punkter i åtanke kan du göra ett skräddarsytt val av knivset som passar ditt kök. Kika på vår topplista för att hitta just din favorit!