Kockkniv test: Topp 5 bästa kockknivar 2022

Ett kök behöver inte vara fullt utrustat för att du ska kunna vara kreativ och ha goda möjligheter till att laga riktigt god mat. Däremot krävs det alltid att man har en bra kniv som klarar av lite olika typer av råvaror och ingredienser. Därför tycker vi att varje kök bör vara utrustat med en kockkniv i passande storlek.

Rätt kniv kommer nämligen att göra stor skillnad och kan också komma att spara dig dyrbar tid i köket när du lagar mat.

Många tycker dock att valet av kockkniv kan vara lite knepigt och vi förstår varför. Marknaden har fullkomligt exploderat med olika modeller, storlekar, material och bladlängder. Detta kan ställa till det lite om man inte är en van användare av bra knivar.

För att du ska kunna göra ett informerat val som passar just din matlagning och kunskap är det viktigt att du har just dig själv i åtanke. Vilka råvaror brukar du normalt använda? Hur avancerade rätter vill du kunna ge dig på? Och hur ser din budget ut? Allt detta kommer nämligen att spela in när du väljer vilken kniv du vill investera i.

Att välja rätt kockkniv kan som sagt vara ganska knepigt. Därför har vi valt att göra det tunga jobbet åt dig och har jämfört olika knivar på marknaden, läst flertal tester och tittat på om vad kända kockar har att säga om val av knivar. All denna kunskap lade sedan grunden för de 5 kockknivar som vi slutligen valde att inkludera på topplistan.

Vi har säkerställt att du kan hitta en kockkniv som passar dig, oavsett vad du planerar att använda den till och hur mycket pengar du har att spendera. Vill du lära dig mer om kockknivar? Häng med nedan där du kan läsa mer information om de modeller som vi fann lite extra utmärkande!

VÅRA favoriter

 • Kärna i HCR 58 stål
 • Trähandtag i masurträ
 • Mycket god skärpa
KONTROLLERA PRISET →
 • 5-delat set
 • Material: Kvalitetsstål
 • Mycket greppvänliga
KONTROLLERA PRISET →
 • Material: Cromova 18
 • Spårmönstrat handtag
 • 3-delat set
KONTROLLERA PRISET →

Kockkniv test: Alla våra favoriter

BILD PRODUKT
Global Knivset 5 delar
Här får du inte bara varumärkets bästsäljande kockkniv G2 utan även 4 andra knivar som tar din matlagning till helt nya nivåer. Detta set innehåller allt du behöver för att kunna hacka och förbereda samtliga råvaror med lätthet.
KONTROLLERA PRISET →
Grit & Grain Damaskus 67
Damaskus 67 är en lika praktisk kockkniv att använda som den blir ett fint inslag i ditt kök. Dess utvecklade design, 15 graders slipvinkel och kärna av stål gör den mycket funktionell och kan användas till flera olika köksbestyr.
KONTROLLERA PRISET →
Global Knivset 3 delar
Från Global hittar du denna storsäljare, ett set som består av tre olika knivar. Den inkluderade kockkniven har en mycket god skärpa och anpassad storlek för att klara av det mesta, medan de andra inkluderade knivarna passar utmärkt för grönsaker och liknande.
KONTROLLERA PRISET →
Samura Mad Bull Serbisk kockkniv
Här har du en kockkniv som ger dig allt och lite till. Utvecklad i Serbien har den en balanserad tyngd, fantastisk design och medföljande kåpa som håller kniven vass längre. Ett något dyrare val, men som passar mer ambitiösa kockar.
KONTROLLERA PRISET →
Samura Kaiju Knivset 3 delar
Japanskt stål är väldigt populärt hos knivar då de bevarar sin skärpa längre och gör att du kan skära även hårdare råvaror med lätthet. Kaiju är ett knivset som inkluderar tre knivar, varav en kockkniv där design och funktion har prioriterats lite extra.
KONTROLLERA PRISET →

1. Global Knivset 5 delar – Bäst i test

Global Knivset 5 delar

KOLLA PRISET →

Som marknadens bästa kockniv har vi framförallt fokuserat på att leta fram ett val som ger dig allt du behöver och lite till. Med Globals knivset i 5 delar får du en prisbelönad kockkniv för många olika bestyr i köket. Med de 4 andra inkluderade knivarna har du också möjligheten att utveckla dina matlagningskunskaper och imponera på vänner och familj.

Så varför är då just detta set så utmärkande? Vi fann framförallt knivarnas material, funktioner och prissättning särskilt positiva. Det exklusiva stålmaterialet bidrar till att ge knivarna en riktigt bra skärpa och balans för bättre förutsättningar i köket. Dessutom slipper du slösa tid på att slipa knivarna för jämnan.

I detta set hittar du förutom den välbalanserade kockkniven G-2, även den utvecklade brödkniven G-9. Du hittar även GS-5, en grönsakskniv som är särskilt framtagen för att underlätta hackning av även grövre rotfrukter. GS-11 är en allroundkniv som kan användas till lite olika bestyr i köket.

Globals uppskattade GS-38 är också inkluderad, detta är en skalkniv av mycket hög kvalitet. Ett set med allt du behöver! Men detta är inte allt. Som grädden på moset så skickas detta knivset i en mycket fin presentförpackning som gör Globals 5-delade set till en perfekt inflyttningspresent eller gåva.

Om du själv letar efter ett robust set som är väldesignat och som ger dig bra knivar i flera olika kategorier så är detta set från Global att vara en ypperlig investering.

Att ha rätt knivar i köket ger dig flera fördelar och det greppsäkra handtaget minskar risken för att du skär dig under hanteringen.

Specifikationer:

 • 5-delat set
 • Material: Kvalitetsstål
 • Mycket greppvänliga
 • Skickas i fin presentförpackning

Läs mer→

2. Grit & Grain Damaskus 67 – Bäst design

Grit & Grain Damaskus 67

KOLLA PRISET →

Från varumärket Grit & Grain hittar du denna väldesignade kockkniv Damaskus 67. En kniv som är lika praktisk att använda i köket som den är fin att titta på. Detta är anledningen till att vi har utsett just denna kniv som marknadens bäst designade kockkniv.

Men det är inte bara det mer kulöra handtaget som får denna kniv att stå ut ur mängden. Här har du en kniv som verkligen presterar och som kan skära genom samtliga ingredienser med lätthet.

Knivbladet består av 67 lager stål, vilket sedan har kombinerats med en kärna av HCR 58 stål. Kombinationen ger dig en rejäl kniv som bevarar sin skärpa längre, samt ger kniven en mer professional finish. Detta är några anledningar till att många erfarna kockar drar sig till denna kockkniv.

Om vi kikar lite mer på handtaget så kan man minst sagt säga att det är unikt utformat. Varje handtag ser också lite olika ut i form och färg eftersom de är handgjorda och tillverkade av stabiliserat masurträ. Trä är dock väldigt skönt att hålla i och ger dig en stadig hand när du hackar dina råvaror i köket.

Sist men inte minst vill vi också nämna att bladet har en längd på 20 centimeter, vilket många erfarna kockar föredrar då det gör att den kan användas till lite fler användningsområden.

Dessutom levereras kniven i en fin presentförpackning, så att du kan ge den till en nära anhörig som är lite kräsen med vilka knivar som bör användas. En fantastisk kniv som kombinerar allt du behöver för att kunna arbeta i köket på ett enklare sätt.

Specifikationer:

 • Kärna i HCR 58 stål
 • Trähandtag i masurträ
 • Knivblad i 67 lager stål
 • Mycket god skärpa

Läs mer→

3. Global Knivset 3 delar – Kundfavorit

Global Knivset 3 delar

KOLLA PRISET →

Från varumärket Global hittar du detta 3-delade knivset med varumärkets bästsäljande kockkniv G2. Med denna kniv kan du hacka grönsaker, förbereda fina köttbitar och behöver inte känna dig begränsad av slöa knivar som annars kan sätta stopp för matlagningen i köket.

Denna kniv är tillverkad av robust stål och bevarar sin skärpa längre för att du ska kunna spara tid när du lagar mat. Även de två andra inkluderade knivarna levererar. Här har du grönsakskniven GS-5 tillsammans med skalkniven GS-38.

I kombination med kockkniven så har du ett mycket varierat användningsområde och kan hacka eller skala allt mellan himmel och jord.

Samtliga tre knivar har tillverkats av robust stål från Japan av typen Cromova 18. Ett stål som har tagits fram särskilt för varumärket Global och som gör knivarna väldigt unika i sin helhet.

Just Japan är särskilt känt för sin knivtradition och för att ge kniven en optimal skärpa så har den slipats tre gånger. Därför håller skärpan på knivarna längre så att du kan skära med lätthet med ett mycket bra grepp.

Greppet får du framförallt tack vare handtagets karaktäristiska spårmönster som minskar risken för att du slinter med handen under användning oavsett om kniven är fuktig eller inte.

Om du letar efter ett set med knivar som innehåller smarta val som gör det roligare att laga mat så har du hamnat helt rätt. Dessutom säljs detta set till en ganska förmånlig prislapp, vilket gör den till ett bra val för de flesta kök.

Specifikationer:

 • Material: Cromova 18
 • Spårmönstrat handtag
 • 3-delat set
 • Ger dig bra möjligheter i köket

Läs mer→

4. Samura Mad Bull Serbisk kockkniv – Bästa serbiska kockkniv

Samura Mad Bull Serbisk kockkniv

KOLLA PRISET →

Här har du en kockkniv som verkligen är i ett slag för sig. Med denna kniv kan du imponera i köket eller vid grillen eftersom kniven lämpar sig lika bra för matlagning inom- som utomhus.

Tack vare knivens form är den perfekt att använda för större råvaror, kött, fisk och även grönsaker. Det är just detta som gör en kockkniv till ett måste i varje kök. Du får mycket kniv för pengarna och fler möjligheter när du lagar mat.

Denna kniv är dessutom lite extra iögonfallande då den är tillverkad enligt den serbiska knivtraditionen och har därmed en större form och karaktäristisk design. Serbiska knivar är kända för att kunna användas till mängder av olika bestyr.

Du får en rakbladsvass skärpa och en balanserad tyngd på kniven som gör att du kan arbeta med en lätt hand och stadga.

Varumärket Samura har designat denna kniv med ett väldigt tilltalande handtag i trä som är handgjort och ger varje enskild kniv sitt unika utseende. Knivbladet är tillverkat av rostfritt stål, vilket innebär att kniven är enkel att rengöra och bevarar sin skärpa under en längre tid.

Om du letar efter en kniv som du kan bära med dig och använda utomhus utan risk för att eggen skadas, så kommer den serbiska kniven Mad Bull också att vara lite extra tilltalande. Vid köp medföljer nämligen ett skräddarsytt läderhölje, som skyddar kniven när den inte används och bevarar eggens skärpa längre.

Denna kniv kommer garanterat att stå ut från mängden även i jämförelser med andra unika knivar i kökslådan. Formen, designen och användningsområdet gör detta till en kniv som verkligen imponerar på flera plan. En bra investering som vi rekommenderar varmt.

Specifikationer:

 • Material: Rostfritt stål
 • Med inkluderat läderhölje
 • Handgjord
 • Varje kniv är unik

Läs mer→

5. Samura Kaiju Knivset 3 delar – Bästa japanska kniven

Samura KAIJU Knivset

KOLLA PRISET →

Från varumärket Samura hittar du detta 3-delade Kaiju-set. Här har en kniv inkluderats för varje tillfälle och gör således ditt kök mer praktiskt att använda. Ett litet extra slag vill vi slå för den inkluderade kockkniven som kan användas på flera olika sätt och som har en design som gör den väldigt tilltalande för flera olika typer av kök.

Detta mångsidiga set är tillverkat enligt den japanska knivtraditionen där varje enskild kniv är robust och välkonstruerad. Korrionståligt hamrat stål i kombination med dess karaktäristiska design ger knivarna ett väldigt fint helhetsintryck. Dessutom har knivarna slipats för att vara mycket funktionella och snygga att kolla på.

I detta set inkluderas förutom varumärkets populära kockkniv med en bladlängd på 20,8 centimeter även en grönsakskniv på 10 centimeter och en allroundkniv på 15 centimeter. Valet av knivar har noggrant valts ut för att ge dig rätt förutsättningar och lite olika stora knivar att välja mellan.

Handtagen är tillverkade av pakkaträ som ger ett skönt grepp när du hackar eller skär. Om du prioriterar design och funktion men inte vill spendera multum på dina knivar så är detta ett mycket bra val för dig. Här får du mycket för pengarna och knivar som håller länge!

Specifikationer:

 • 3-delat set
 • Material: stål
 • Handtag i pakkaträ
 • Hårdhet: 58-61HRC

Läs mer→


Hur vi valt produkter till vår topplista

På jakt efter en bra kockkniv som underlättar matlagningen och gör att du kan skära allt med perfektion? Vi har letat fram marknadens bästa val av kockknivar och även lite mer kompletta set som gör att du har allt som behövs för att kunna utveckla dina kunskaper i köket.

För att välja ut vilka modeller vi skulle inkludera var det framförallt några punkter som vi hade särskilt i åtanke. Dessa var knivarnas tillverkningsmaterial, skärpa och hantering. Därefter jämförde vi dessa med knivarnas pris. En bra kockkniv behöver inte kosta skjortan och oavsett din budget kan du hitta din nya favorit på topplistan.

Tillverkningsmaterial

Vad gäller kockknivar så är det framförallt rostfritt stål som sticker ut lite extra från mängden. Fördelen med detta material är att det är extra tåligt, bevarar skärpan på knivarna längre och är mycket bekvämt att jobba med. Dessutom är rostfritt stål enkelt att underhålla och rengöra efter användning.

Utöver detta så finns det även kolstål, men detta material används framförallt för japanska knivar, så vi har valt att inte fokusera på detta material i denna artikel.

Oavsett vilken kniv du väljer så kommer tillverkningsmaterialet i kombination med knivens handtag att ha allra störst betydelse. Kniven ska vara skön att greppa om, utan risk för att du slinter under hantering. Gör ett val som passar dig och du kan spara tid och energi i köket!