Köksmaskin test: Topp 5 bästa köksmaskiner 2022

Du kanske älskar att laga mat eller baka, men inte uppskattar de långdragna och tråkiga bestyr som detta kan medföra. Om du letar efter ett sätt att spara tid i köket utan att du behöver kompromissa med smak eller slutresultta så rekommenderar vi att du kikar på en köksmaskin.

Men när kommer då egentligen en köksmaskin underlätta din bakning och hur gör man det bästa valet? Detta ska vi kika lite mer på i denna artikel där vi även listar marknadens bästa val enligt vår mening. Efter att ha jämfört de modeller som erbjuds och maskinernas olika funktioner är det just dessa 5 som är lite extra utmärkande!

VÅRA favoriter

 • Kapacitet: 7 liter
 • Effekt: 1500 watt
 • Rejäl konstruktion
KONTROLLERA PRISET →
 • Blandskål: Rostfritt stål
 • Kapacitet: 4,8 liter
 • Enkel att rengöra
KONTROLLERA PRISET →
 • Kapacitet: 1,9-2,7 kilo
 • Retrodesign
 • Med EasyArmLift
KONTROLLERA PRISET →

Köksmaskin test: Alla våra favoriter

BILD PRODUKT
KitchenAid Artisan 175
Med köksmaskinen Artisan 175 från KitchenAid kan du spara massor av tid i köket. Den rejäla konstruktionen, stilrena designen och flera inkluderade tillbehör gör detta till ett mycket multifunktionellt val. En vinnare i våra ögon!
KONTROLLERA PRISET →
Ankarsrum Assistent Original Black Diamond
Denna svensktillverkade köksmaskin Assistent Original Black Diamond från Ankarsrum blir ett lika fint inslag i köket som den är praktisk att använda. Den uppdaterade motorn på 1500 watt gör den multifunktionell och har en kapacitet på hela 7 liter.
KONTROLLERA PRISET →
Bosch MUM5 Creation Line
Denna köksmaskin har en motor på 1000 watt och säljs tillsammans med en praktisk bärväska. Perfekt när du behöver transportera den mellan olika ställen. Den stabila designen gör den enkel att använda där du även kan välja mellan flertalet olika inställningar.
KONTROLLERA PRISET →
Smeg Köksmaskin 4,8L
Letar du efter en maskin som ger dig fler valmöjligheter? Då bör du kika på Köksmaskinen från Smeg. Tio olika hastighetsinställningar gör att du kan skräddarsy användningen där maskinen även har försetts med säkerhetsstopp.
KONTROLLERA PRISET →
Kenwood KMX750RD
KMX750RD från varumärket Kenwood har en design som verkligen imponerar. Här kombineras en klassisk form med ett färgval som gör den både stilren och retro. De inkluderade funktionerna och materialet gör den till ett bra val för de flesta hem!
KONTROLLERA PRISET →


1. KitchenAid Artisan 175 – Bäst i test

KitchenAid Artisan 175

KOLLA PRISET →

Marknadens gedigna utbud at köksmaskiner kan göra valet ganska svårt. Men efter noggranna jämförelser av marknadens utbud är det just Artisan 175 från KitchenAid som vi ser som extra utmärkande.

Här har kraftfulla funktioner, inkluderade tillbehör och den klassiska designen bidragit till modellens placering på topplistan. Ett vinnande val på flera punkter och som vi rekommenderar varmt. Både för professionella kök och för dig som älskar att laga mat eller baka hemma med bra köksmaskiner!

Artisan 175 har varumärkets ikoniska design och är mycket multifunktionell tack vare fler inkluderade tillbehör. Vid köp medföljer bland annat en ballongvisp, flatblandare och degkrok. Detta ger dig fler möjligheter i köket och kan utvidga din kunskap. Testa på ett nytt bröd att servera på morgonen eller en god kaka som dina barn kommer uppskatta.

En stor fördel med denna modell är också att den är mycket enkel att rengöra. Blandskålen är tillverkad av rostfritt stål och samtliga delar kan enkel tas isär för att kunna diskas i maskin. En ren maskin håller längre och därför har KitchenAid fokuserat lite extra på detta.

Många anser att KitchenAid är ett av marknadens bästa val när det kommer till köksmaskiner och utrustning. Vi håller med när det kommer till denna maskin. Vid användning av Artisan 175 kommer det bli roligare att laga mat och du kan även spara massor av tid.

Specifikationer:

 • Flera inkluderade tillbehör
 • Blandskål: Rostfritt stål
 • Kapacitet: 4,8 liter
 • Enkel att rengöra

Läs mer→

2. Ankarsrum Assistent Original Black Diamond – Bäst kapacitet

Ankarsrum Assistent Original Black Diamond

KOLLA PRISET →

Assistent Original Black Diamond imponerar verkligen med sin stilrena design som gör den till ett fint inslag i avancerade kök, bagerier eller på hemmaplan. Det svenska varumärket Ankarsrum vet verkligen vart skåpet ska stå och med denna maskin kan du spara både tid och energi på vardagliga bestyr i köket.

Utöver att denna maskin är en favorit enligt många testpaneler (och även en kandidat på vår topplista), så är det även en kundfavorit.

Detta är Ankarsrums utvecklade version av deras klassiska modell och har därför en starkare motor på 1500 watt. Fördelen med en starkare motor som denna är att motorn är lika effektiv oavsett om du blandar tyngre degar eller vispar grädde till tårtan. Maskinen justeras även automatiskt beroende på motståndet.

Vid köp medföljer samtliga delar som behövs för att ge dig alla förutsättningar i köket. Köksmaskinen säljs komplett med en rejäl blandskål i aluminium som har en kapacitet på hela 7 liter. Det absolut bästa valet om du vill kunna storbaka eller ha mer plats.

8 stycken inkluderade tillbehör gör att du kan vispa och blanda samtliga ingredienser som är en stor fördel om du gillar att testa på nya recept.

Tack vare det robusta materialet så är detta en hållbar köksmaskin som är enkel att rengöra, även i diskmaskin. Ett mycket bra val för dig som letar efter kvalitetsmaskin och som har en högre budget!

Specifikationer:

 • Kapacitet: 7 liter
 • Effekt: 1500 watt
 • Rejäl konstruktion
 • Anpassar automatiskt efter motstånd

Läs mer→

3. Bosch MUM5 Creation Line – Mest prisvänliga

Bosch MUM5 Creation Line

KOLLA PRISET →

När vi letade igenom marknaden efter en kvalitetsmaskin som är mer prisvänlig så var det framförallt MUM5 Creation Line som vi fann lite extra utmärkande.

Detta är inte en superbillig modell som passar dig som endast planerar att använda den vid ett fåtal tillfällen. Men för dig som vill ha mer än de klassiska funktionerna och har en lägre budget att hålla dig efter är denna modell från Bosch ett utmärkt val.

Så vad är det då som gör denna modell så utmärkande utöver priset? Det är framförallt den starka motorn på 1000 watt och den klassiska designen som gör den till ett bra val för flera olika typer av kök. Retrodesignen gör även MUM5 Creation Line tidlös.

Blandskålen är särskilt utvecklad för att ge en jämn blandning av adderade ingredienser. Skålen har en kapacitet på mellan 1,9 till 2,7 kilo. Detta så att du kan blanda både kak- och bröddeg.

Bosch har även försett denna köksmaskin med EasyArmLift som gör att degen stannar bak i bunken och underlättar påfyllning av ingredienser.

Dessutom har flera tillbehör som till exempel citruspress, grönsaksskärare och konditorset inkluderats. Detta ger maskinen ett bredare användningsområde där en extra blandskål även medföljer om du vill blanda till flera degar vid ett och samma tillfälle.

Specifikationer:

 • Kapacitet: 1,9-2,7 kilo
 • Retrodesign
 • Blandar ingredienser jämnt
 • Med EasyArmLift

Läs mer→

4. Smeg Köksmaskin 4,8L – Flest inställningar

Smeg Köksmaskin 4,8L

KOLLA PRISET →

Smeg är även det ett varumärke som även det är en mycket respekterad tillverkare av köksmaskiner och tillbehör. Deras köksmaskin har försetts med fler inställningar och en mycket vacker konstruktion som gör den till ett populärt val på marknaden.

Designen i sig är ganska enkel där blandskålen är tillverkad av glas. Detta är ett material som många professionella användare föredrar och som ger en god jäsning och bättre tyngd. En annan fördel är att maskinen står stadigt under hantering, oavsett vilken typ av smet eller deg du blandar till. Glasskålen har en kapacitet på 4,8 liter.

En sak som är särskilt utmärkande är de olika inställningar som har inkluderats. Tio olika hastighetsinställningar med inbyggt säkerhetsstopp gör användningen anpassad och säker. Den kompakta köksmaskinen är enkel att förvara i köket och flera medföljande tillbehör gör den till ett bra val för mängder av användare.

Det stora kundintresset visar också att den är pålitlig och rolig att använda för flera olika bestyr i köket. Kanske inte marknadens mest prisvänliga val, men för dig som vill ha en rejäl och effektiv maskin i köket så är denna köksmaskin från Smeg verkligen värd att kika lite extra på!

Specifikationer:

 • Kapacitet: 4,8 liter
 • Blandskål i glas
 • Stadig modell
 • Klassisk Smeg-design

Läs mer→

5. Kenwood KMX750RD – Bästa stilrena design

KENWOOD KMX750RD

KOLLA PRISET →

På vår topplista har vi även valt att inkludera denna robusta köksmaskin KX750RD från varumärket Kenwood. Här har flera faktorer kombinerats för att skapa denna maskin som är både tidlös, funktionell och mycket trevlig att ha framme i köket för jämnan. Redo att användas när helst du önskar.

Köksmaskinen är tillverkad helt i rostfritt stål därav även blandskålen. Detta material är särskilt uppskattat för att vara enkelt att rengöra, men är även robust för att maskinen ska stå stabilt på arbetsbänken när den blandar.

Blandskålen är utformad för lite olika typer av degar och ingredienser där den har en total kapacitet på 5 liter. Skålen har även försetts med ett gediget handtag för att du enkelt ska kunna flytta skålen under användning. Dessutom innebär handtaget att du inte råkar tappa degen i golvet när den väl har blandats klart i maskinen.

För att köksmaskinen ska kunna användas till lite fler bestyr så har den försetts med ett kraftuttag framtill. Där kan du fästa både köttkvarn eller pastaskärare. Dessutom medföljer flera tillbehör som ballongvisp och degkrok.

Om du letar efter en stabil, väldesignad och multifunktionell köksmaskin så kommer Kenwoods köksmaskin KMX750RD vara ett gott val.

Specifikationer:

 • Kapacitet: 5 liter
 • Fäste för köttkvarn
 • Flera inkluderade tillbehör
 • Enkel att rengöra

Läs mer→


Hur vi valt ut produkter till vår topplista

En köksmaskin kan verkligen göra skillnad när du lagar mat eller bakar. Den hjälper dig att blanda smetar eller degar och kan även kombineras med mängder av tillbehör för att hacka eller förbereda olika ingredienser.

Vilken typ av köksmaskin som du bör investera i bör dock baseras på hur du planerar att använda den. Därför har vi valt att leta fram marknadens 5 bästa modeller för att du sedan ska kunna välja den som är skräddarsydd för dig och din matlagning.

När vi valde ut vilka köksmaskiner vi skulle inkludera så var det framförallt några saker som vi hade i åtanke som du kan läsa mer om nedan.

Material och form

Om du även vill kunna blanda lite tyngre degar så är det framförallt två saker som kommer att spela in. Dels vilket material som maskinens konstruktion och skål är tillverkad av. Men även hur tung maskinen är. Det kommer vara en fördel om maskinen har en högre vikt så att den står stabilt på arbetsbänken under användning.

Men dessutom är det viktigt att köksmaskinen är tillverkad av ett rejält material. En skål i antingen aluminium, rostfritt stål eller glas kommer att ge en mer rejäl modell som verkligen presterar. En annan fördel är att dessa material är enkla att rengöra.

Maskinens kapacitet

Om du endast ska blanda till en mindre smet eller använda köksmaskinen för att vispa grädde eller göra maränger har dess kapacitet inte särskilt stor betydelse. Men för dig som vill kunna använda maskinen även för storbak eller större degar så bör du ha detta i särskild åtanke.

En kapacitet på minst fem liter är någonting som vi rekommenderar att maskinen bör besitta om du vill ha mer yta att jobba med. På vår topplista hittar du både mindre köksmaskiner och även mer rejäla val med en kapacitet på upp till sju liter.

Design

Utöver detta så kommer det även vara flera andra faktorer som spelar in. Maskinens design kommer såklart vara viktigt där du bör göra ett val som passar ditt kök och inredning. En tidlös och klassisk maskin kommer att passa samtliga, är enkla att förvara och väldigt trevliga att ha framme. Men det finns även mer färggranna val på marknaden.

Så om du vill kunna spara tid i köket så kika på en köksmaskin i passande storlek och form. Vi hoppas att du med denna artikel har fått en bättre kännedom om hur en bra maskin bör vara uppbyggd så att du kan göra ett bättre val!