Köttkniv test: Topp 5 bästa köttknivar 2022

Att ha en speciellt anpassad köttkniv hemma kanske inte är en prioritet i hushållet. Istället tar man hjälp av sin redan inhandlade kockkniv eller annan kniv som finns till hands. Men faktum är att en köttkniv gör bestyren i köket så mycket enklare och dessutom kan du arbeta på ett säkrare sätt.

Idag finns det köttknivar som används under själva måltiden som gör det betydligt enklare att servera både biff och entrecote. Det är något som annars kan vara ganska svårt att skära med en vanlig bordskniv. Kniven du använder har en stor betydelse och att jobba med kött kräver faktiskt ganska mycket av kniven.

Skärpan gör att du kan skiva köttbiten med en lätt hand utan för mycket motstånd. Dessutom ska bladet vara kombinerat med ett väldesignat handtag som ger dig ett fast grepp under användningen. Kniven ska också vara enkel att rengöra i maskin eller för hand.

För att du ska kunna skära kött som ett proffs på hemmaplan har vi tagit oss an uppgiften att leta fram marknadens bästa 5 val av köttknivar. Vi har framförallt tagit vår egen kunskap i beaktning samtidigt som vi har jämfört vår topplista med andra hemsidor.

Resultatet är en topplista där du oavsett budget, måltid eller erfarenhet i köket kan hitta en köttkniv som passar dig. Vilken väljer du?

VÅRA favoriter

 • Levereras i fin trälåda
 • Set med 6 knivar
 • Handtag i pakkaträ
KONTROLLERA PRISET →
 • Trähandtag i ek
 • Set med 4 knivar
 • Material: Cromargan 18/10
KONTROLLERA PRISET →
 • Set med 2 knivar
 • Schweizisk design
 • Trähandtag i valnöt
KONTROLLERA PRISET →

Köttkniv test: Alla våra favoriter

BILD PRODUKT
WMF Ranch 4-pack
Med detta 4-pack av köttknivar kan du servera dina gäster en rejäl köttbit och ge dem möjligheten att äta måltiden med lätthet. Det sågtandade bladet som är tillverkat av Cromargan gör att du enkelt kan skära igenom olika typer av kött eller hårdare grödor.
KONTROLLERA PRISET →
Grit & Grain Hamrade köttknivar med trähandtag
Från Grit & Grain hittar du dessa vackert designade köttknivar med trähandtag och medföljande presentlåda som verkligen imponerar. Ett perfekt val för de flestas budget och för dig som prioriterar en vacker design och knivar som är riktigt enkla att använda.
KONTROLLERA PRISET →
Victorinox Swiss Modern 2-pack
Köttkniven Swiss Modern säljs i 2-pack och är tillverkade av robust stål som har kombinerats med vackra trähandtag. Ett 12 centimeter långt knivblad gör dem till ett perfekt komplement till grillfesten där knivbladet är särskilt designat för samtliga köttbitar och kyckling.
KONTROLLERA PRISET →
Brabantia Tasty köttkniv
Om du letar efter en mer rejäl köttkniv som du kan använda för att skära upp köttbitarna på egen hand innan servering så är Tasty från Brabantia ett utmärkt val. Bladet på 32,5 centimeter i rostfritt stål bevarar sin skärpa längre och är mycket enkel att rengöra.
KONTROLLERA PRISET →
Georg Jensen Copenhagen 4-pack
Från Georg Jensen hittar du dessa enklare köttknivar Copenhagen. Knivarna har en nätt design kombinerat med funktion. De har en mycket bra skärpa och är tillverkade helt av rostfritt stål för att ge ett enhetligt helhetsintryck. En fin detalj på det dukade bordet eller för grillfesten.
KONTROLLERA PRISET →

1. WMF Ranch 4-pack – Bäst i test

WMF Ranch 4-pack

KOLLA PRISET →

Topplaceringen går till detta 4-pack av Ranch köttknivar från varumärket WMF. Dessa knivar är utmärkande på grund av materialet och den genomtänkta designen som gör dem till ett väldigt trevligt inslag på matbordet.

Dina gäster kommer att uppskatta att äta med dessa köttknivar istället för traditionella bordsknivar som i många fall är alldeles för slöa för att vara praktiska när det serveras lite större köttbitar. Med Ranch behöver du aldrig oroa dig för att gästerna tampas med slöa knivar.

Ranch köttknivar är tillverkade av det förstklassiga materialet Cromargan 18/10. Det är en typ av rostfritt stål som uppskattas av professionella användare världen över. Men vad gör då detta materialet så utmärkande? Det är framförallt dess robusta egenskaper som gör dem väldigt tilltalande som material för knivar och ger även denna modell sin goda skärpa.

Knivarna har en god balans så att de ligger skönt i handen. Dessutom så bevaras skärpan på knivarna längre och gör dem mer hållbara i längden, framförallt om du planerar att servera en biff eller kotlett som annars kan vara ganska svårt att skära igenom.

Knivarnas handtag ger även flera fördelar och är utmärkande på många plan. Handtaget är skönt att greppa samtidigt som det nitade handtaget i oljad ek ger knivarna en tidlös design som passar samtliga dukningar.

Om du letar efter ett set av köttknivar att använda under själva måltiden för att göra skärning av köttbiten enklare så kan vi inte hitta ett bättre val än Ranch köttkniv. Ett fantastiskt val som dessutom säljs till ett mycket bra pris!

Specifikationer:

 • Trähandtag i ek
 • Set med 4 knivar
 • Material: Cromargan 18/10
 • Ger ett mycket skönt grepp

Läs mer→

2. Grit & Grain Hamrade köttknivar med trähandtag – Bäst design

Grit & Grain Hamrade köttknivar med trähandtag

KOLLA PRISET →

Dessa hamrade köttknivar med trähandtag från varumärket Grit & Grain är rekommenderade. En klar bonus är också att du får hela 6 stycken knivar i varje set, så att du kan bjuda in fler gäster till middag och servera dem någonting riktigt gott.

Men de är absolut ingenting för de som är vana vid riktigt slöa knivar. Dessa är supervassa, vilket innebär att de bör användas försiktigt och även skötas på rätt sätt för att de ska bevara sin skärpa längre.

En stor anledning till att de är så pass vassa beror på tillverkningsmaterialet. Robust stål har hamrats för att ge dem sin karaktäristiska yta och fina helhetsintryck. Dessutom har de försetts med små tänder som är slipade till perfektion för att du ska kunna skära igenom biff, kotlett eller entrecote med lätthet.

Stålbladet har för en extra fin tough kombinerats med ett trähandtag i pakkaträ. Handtaget är mycket skönt att greppa om, samtidigt som det ger kniven en optimal vikt. Knivarna levereras i en fin trälåda som du även kan använda för förvaring av knivarna. Detta bidrar till att öka knivarnas livslängd ytterligare.

Allt som allt är detta set en bra investering för alla som älskar en vällagad köttbit och med ett lågt pris per kniv, så är detta också en prisvänlig modell som vi ger fina lovord efter våra jämförelser av marknadens utbud.

Specifikationer:

 • Levereras i fin trälåda
 • Set med 6 knivar
 • Handtag i pakkaträ
 • Hamrat stålblad

Läs mer→

3. Victorinox Swiss Modern 2-pack – Tidlös konstruktion

Victorinox Swiss Modern 2-pack

KOLLA PRISET →

Från Victorinox hittar du dessa Swiss Modern knivar som säljs i ett set med 2 knivar. Perfekt att ge bort i present eller att använda när du och din partner vill lyxa till det lite extra med en riktigt fin köttbit. Knivarna ger dig ett skönt grepp och bidrar också till en finare dukning tack vare sin design och form som passar på varje matbord.

Knivbladet är tillverkat av robust rostfritt stål och är smitt enligt den schweiziska knivtraditionen. Detta gör knivbladet något längre med en totallängd på 12 centimeter. Den extra längden ger dig mer yta och en välbalanserad kniv som är enkel att skära med och som ligger skönt i handen.

Knivbladet har sedan kombinerats med ett vackert trähandtag i valnöt. Kombinationen skapar en kniv som är tidlös och elegant i sin design. Eftersom de också säljs tillsammans med en fin presentask är det en utmärkt bröllopsgåva, inflyttningspresent eller en liten lyx som du gott och väl kan unna dig om du gillar kött.

Varumärket Victorinox har tagit marknaden med storm tack vare sina väldesignade knivar i olika former. Oavsett vad du letar efter har de en kniv i sitt sortiment som är genomtänkt och som är mycket lätt att använda. Köttkniven Swiss Modern är heller inget undantag. Här får du mycket kniv för pengarna och ett set med köttknivar som är roligt att duka med.

Specifikationer:

 • Set med 2 knivar
 • 12 centimeter långt blad
 • Schweizisk design
 • Trähandtag i valnöt

Läs mer→

4. Brabantia Tasty köttkniv – Längst bladlängd

Brabantia Tasty köttkniv

KOLLA PRISET →

Om du är på jakt efter en rejäl köttkniv att använda under själva matlagningen, kommer redan nämnda modeller inte att göra sitt. Du behöver då istället en ordentlig köttkniv som har ett betydligt kraftigare och längre blad, perfekt om du vill kunna skära entrecoten innan servering eller förbereda en välsmakande charkbricka till dina gäster.

Tasty är en köttkniv som är framtagen av varumärket Brabantia. Det allra mest imponerande med denna modell är dess knivblad som har en längd på hela 32,5 centimeter. Det gör att du kan skära upp all typ av kött eller kyckling utan att det tar energi eller ork. Knivbladet är designat för att skära igenom alla typer av kött med lätthet.

Bladet är tillverkat av rostfritt stål, något som ger dig flera fördelar. Dels är det ett material som är mycket enkelt att rengöra, även i maskin. Dock rekommenderas alltid att knivar av hög kvalitet att diskas för hand för att skärpan ska bevaras längre och för att säkerställa att de inte skaver emot någonting annat i diskmaskinen.

Denna holländska kniv har ett mycket greppvänligt handtag, som är något böjt för att skydda din hand och dina fingrar när du arbetar i köket. Knivens stilrena design och form gör den till ett passande val till samtliga hushåll. Tack vare sin storlek kan den även användas till flera andra bestyr än för att skära upp kött inför middagen.

Det vassa knivbladet gör att kniven med fördel kan användas för att hacka grövre råvaror och rotfrukter. Ett multifunktionellt val som inte lämnar någon besviken.

Specifikationer:

 • Bladlängd på 32,5 centimeter
 • Stilren design
 • Holländskt varumärke
 • Blad i rostfritt stål

Läs mer→

5. Georg Jensen Copenhagen 4-pack – Bästa nybörjarkniven

Georg Jensen Copenhagen Köttkniv

KOLLA PRISET →

Sist men inte minst vill vi även recensera denna fantastiska köttkniv, Copenhagen från varumärket Georg Jensen. Knivarna säljs i ett set som innehåller 4 stycken knivar, perfekt att duka fram på bordet för lite olika typer av festligheter och måltider under årets gång.

Detta är ett par knivar som passar olika dukningar och som har en enklare design och form som gör att de är lättare att kombinera med andra bordsartiklar och dekorationer. Knivbladet har en längd på 22 centimeter, vilket ger dig mer att greppa om.

Georg Jensen har tillverkat Copenhagen i rostfritt stål och knivarna har smitts i ett stycke. Fördelen med detta är att knivarna håller sig fräscha längre, då det inte finns någon risk för att mat eller bakterier fastnar mellan bladet och handtaget. Materialet är även mycket enkelt att rengöra och när måltiden är uppäten kan knivarna diskas i maskin.

Knivarna har också en matt finish vilket får dukningen att se lite extra trevlig ut och särskiljer köttknivarna från de vanliga bordsknivarna. Den klassiska skandinaviska designen kan även med fördel kombineras med varumärkets andra knivar och bestick ur samma serie för ett mer enhetligt intryck och dukning.

Vid leverans så skickas knivarna i en vacker presentlåda. Det gör Copenhagen till ett bra val att ge bort till någon som uppskattar något enklare bordstillbehör eller knivar. Men låt inte den enkla designen lura dig. Knivarna är väldigt vassa och kommer att underlätta markant när det serveras lite mer rejäla köttbitar till middag.

Specifikationer:

 • Skandinavisk design
 • Enklare form
 • Matt finish
 • Material: rostfritt stål

Läs mer→


Hur vi valt produkter till vår topplista

Är du sugen på att investera i riktigt bra köttknivar men ännu är lite osäker på vilken modell du bör välja? Vi förstår att valet kan vara lite knepigt och därför har vi jämfört marknadens utbud för att sedan ta fram denna topplista med de val som vi tycker står ut från mängden lite extra.

Vi hade framförallt några enskilda punkter i åtanke för att kunna göra ett mer kritiskt val. Dessa var modellernas material, tillverkning, hur bra knivarna bevarar sin skärpa och om dess pris representerar kvaliteten på knivarna eller inte.

Men den bästa modellen i vår mening, behöver nödvändigtvis inte innebära att det är det allra bästa valet för dig. Så här gäller det att du funderar på vilken funktion köttkniven ska fylla i ditt kök och vad den ska användas till.

Servering eller förberedning

Det finns två olika varianter av köttknivar på marknaden, vilket är antingen de mindre köttknivarna som dukas fram och används under själva måltiden. Sedan har du den mer rejäla köttkniven som du använder under förberedningen och uppläggningen av maten på tallriken.

Beroende på vilken typ av kniv du letar efter så krävs det att den besitter lite olika egenskaper. De mindre köttknivarna ska ha en bra kombination av fin design och ett blad med god skärpa.

De ska helt enkelt vara praktiska att använda och tillföra en fin touch till dukningen. Här kan du behöva fundera på vilken design som du finner mer tilltalande och även hur många köttknivar som du behöver.

Vad gäller köttknivar som du ska använda i köket för att till exempel skära upp en större köttbit, så ska den vara försedd med ett skönt handtag och ett större blad på minst 20 centimeter, men gärna mer än så. Detta skapar nämligen en bra balans och gör att du får mer kraft när du skär.

Rätt köttknivar gör serveringen av måltiden så mycket enklare. Så vilken kniv passar ditt kök? Kika på vår topplista för att hitta din favorit!