Ljusterapi test: Topp 6 bästa ljusterapi 2022

Det är många som lider av årets mörkare månader och upplever då att energin är lägre och humöret sämre.

Det är inte alltid man har möjlighet att resa till varmare och ljusare breddgrader för att fylla på energiförrådet. Alternativet är att investera i ljusterapi som är en praktisk anordning som piggar upp och gör dessa månader lite ljusare. Tack vare dess kompakta design är många modeller även perfekta att ta med till jobbet eller använda när du är på resande fot.

Det allra bästa valet för dig är dock inte alltid det vinnande valet på topplistan så fundera på vilka egenskaper som modellen ska ha för att passa dig. Kika på våra favoriter för att göra ett bättre val!

VÅRA favoriter

 • Antal ljusinställningar: 8
 • Större belysningsyta
 • Justerbar lutning
KONTROLLERA PRISET →
 • Tjocklek: 10 millimeter
 • Timerfunktion
 • Mycket prisvärd
KONTROLLERA PRISET →
 • 10 olika ljusinställningar
 • Medicinsk certifiering
 • Stilren design
KONTROLLERA PRISET →

Ljusterapi test: Alla våra favoriter

BILD PRODUKT
Cleverio Terapiljus
Terapiljuset från Cleverio är utformad med 12 000 lux och kommer därför pigga upp under årets mörkare månader. Inkluderad timerfunktion gör att du kan skräddarsy användningen för att passa dig. Ett förstklassigt val på marknaden!
KONTROLLERA PRISET →
Beurer TL90
TL90 är en modell som har försetts med utvecklade lysrör så att styrkan kan ändras till 8 olika lägen. Perfekt för att ge dig lite extra ork och energi under årets mörkare månader. Ljuspanelen är även något större och använder sig av UV-fritt ljus och är flimmerfri.
KONTROLLERA PRISET →
Beurer TL70
Från varumärket Beurer har du även denna ljusterapi TL70. Denna modell har designats med fler ljusnivåer och en större skärm som ger ett väldigt behaglig ljusfördelning. Dessutom har Beurer designat denna ljusterapi för att även vara ett fint inslag i hemmet.
KONTROLLERA PRISET →
Beurer TL45
Ljusterapin TL45 är mindre och kompakt som gör den enklare att bära med sig och kan därför även användas på jobbet när det behövs lite extra energi. Det behagliga ljuset kan justeras till tre olika lägen och är helt flimmerfritt för bästa komfort.
KONTROLLERA PRISET →
Medisana LT 500
LT 500 är en modell från varumärket Medisana som har försetts med en utvecklad LED-teknologi. Detta ger ett väldigt jämnt och justerbart ljussken så att du kan anpassa ljusterapin efter det som du behöver. Modellens design är också mycket utmärkande!
KONTROLLERA PRISET →
Medisana LT 460
Modellen LT 460 är särskilt utformad för att vara kompakt, men också enkel att bära med sig i väskan. Den platta konstruktionen kan dock enkelt ställas upp tack vare inkluderade fästen och ljusskenet kan justeras mellan två olika nivåer.
KONTROLLERA PRISET →


1. Cleverio Terapiljus – Bäst i test

Cleverio Terapiljus

KOLLA PRISET →

Från varumärket Cleverio hittar du denna ljusterapi, som är tillverkad för att göra dig piggare och mer motiverad under årets mörkare månader. Det är flera anledningar till varför vi har valt att placera just denna modell som marknadens bästa val, vilket vi ska kika lite mer på här!

Det är framförallt modellens olika ljuslägen som gör detta val lite extra utmärkande. Med en maximal ljusstyrka på 12 000 lux och flera olika ljusnivåer kan den med fördel anpassas efter dig och hur mycket ljus som du behöver. Dessutom kan du justera färgtemperaturen (varmvitt till vitt), för att den ska vara extra multifunktionell.

Cleverio har även tänkt till lite extra när det kommer till designen. Denna ljusterapi har en tunn och stilren design med en tjocklek på endast 10 millimeter som gör den enkel att förvara.

Men dessutom underlättar detta när du vill kunna ta med dig den utanför hemmet. Även på jobbet kan du behöva fylla på energiförrådet och detta kan du göra utan att terapiljuset tynger ned väskan.

Inkluderad timerfunktion gör det enklare att anpassa hur länge den ska ge sken och kan lätt ställas om mellan 15 till 60 minuter. Fördelen är också att du kan spara energi så att batteriet håller längre och du slipper vara utan terapiljuset för att pigga upp.

Men som om detta inte vore nog så är också denna modell från Cleverio ett mycket prisvänligt val. Perfekt för de flesta hushåll och allas budget.

Specifikationer:

 • Tjocklek: 10 millimeter
 • Maximal ljusstyrka: 12 000 lux
 • Timerfunktion
 • Mycket prisvärd

Läs mer→

2. Beurer TL90 – Bästa premiumval

Beurer TL90

KOLLA PRISET →

Ljusterapin TL90 är ett utmärkt val för dig med en något högre budget. Här får du ett optimalt och utvecklat ljussken och en design som även gör denna modell till ett fint inslag i hemmet.

Den större belysningsytan på 34 x 51 centimeter ger en väldigt jämn ljusfördelning där skenet även är helt flimmerfritt och UV-fritt, tack vare modellens utvecklade lysrör. Här får du verkligen mycket för pengarna.

För att modellen ska vara lite extra anpassningsbar så har den 8 olika ljusinställningar och en maximal ljusstyrka på 10 000 lux. Eftersom lutningen på ljusterapin kan justeras så har du mycket goda möjligheter att använda denna modell precis som så önskas.

Timerfunktionen har inkluderats för att underlätta användningen. Du kan enkelt ställa in tiden på mellan 15 till 120 minuter. Sedan är det bara att luta sig tillbaka och känna energin komma tillbaka till kroppen.

Vi alla kan behöva lite hjälp i höst- och vintermörkret och genom att investera i en ljusterapi som TL90 kan du må prima året om. Dessutom bidrar ljusterapin till att bevara motivationen så att du kan fortsätta prestera på topp.

Priset på denna modell kanske inte gör den till ett tilltalande val för samtliga personer. Men däremot kommer detta vägas upp av de fördelar som du får vid användning.

Specifikationer:

 • Timerfunktion: 15-120 minuter
 • Antal ljusinställningar: 8
 • Större belysningsyta
 • Justerbar lutning

Läs mer→

3. Beurer TL70 – Flest ljusnivåer

Beurer TL70

KOLLA PRISET →

Från varumärket Beurer har du även denna ljusterapi TL70, men den skiljer sig däremot ganska markant från modellen ovan. Om du letar efter en ljusterapi som ger dig fler möjligheter att justera ljuset så kommer denna modell att vara ett ypperligt val. Här har du nämligen hela 10 stycken att justera mellan.

Men det är inte bara detta som gör denna modell väldigt populär. TL70 har en mycket stilren design som gör den lika praktisk att använda som den är fin att ha framme. Dimmerfunktionen i kombination med det behagliga skenet ger en väldigt harmonisk upplevelse. Dessutom har den en maximal ljusstyrka på 10 000 lux.

Denna ljusterapi är även certifierad som en medicinsk produkt för att ge lite extra energi när antal ljustimmar under dagen är lägre. Många som lider av höst- eller vinterdepressioner eller som helt enkelt har svårt att hitta energi under de mörkare månaderna på året kommer att finna att ljusterapi är ett bra sätt att få lite ny energi igen på.

Så om du letar efter en mycket funktionell modell som kan användas på flera olika sätt bör du kika på denna ljusterapi TL70 från Beurer lite extra.

Specifikation:

 • Maximalt ljussken: 10 000 lux
 • 10 olika ljusinställningar
 • Medicinsk certifiering
 • Stilren design

Läs mer→

4. Beurer TL45 – Bästa transportvänliga

Beurer TL45

KOLLA PRISET →

Det är inte alltid som man behöver en större modell som har försetts med en stor skärm. Därför har Beurer tagit fram TL45, som är särskilt anpassad för att vara enkel att ta med sig och som därmed är mer kompakt.

Designen är mycket stilren där du kan välja att antingen hålla den under användning eller ta hjälp av dess stödjande ben. TL45 är ett multifunktionellt val och låt inte den kompakta storleken lura dig. Trots detta är den mycket kraftfull och ljusskenet kan justeras till olika nivåer och även färglägen.

Beroende på när på dagen som ljusterapin används så krävs det lite olika saker från modellen. Vid användning kan du därför välja mellan therapy för dagen, active för morgonen och relax för användning på kvällen och för avslappning. Vid ett avstånd på 20 centimeter ger skärmen ett maximalt ljussken på 10 000 lux.

Om du vill justera ljusstyrkan kan detta enkelt göras på knappen på sidan av skärmen. Vid användning kan du själv välja om den ska drivas i horisontellt eller vertikalt läge. Dessutom ingår fästen om du vill hänga upp ljusterapin på väggen.

Specifikationer:

 • 3 olika färglägen
 • Maximalt ljussken: 10 000 lux
 • Horisontellt eller vertikalt läge
 • Kompakt design

Läs mer→

5. Medisana LT 500 – Bästa LED-teknologi

Medisana LT 500

KOLLA PRISET →

Medisanas ljusterapi LT 500 är en välutvecklad och genomtänkt modell som har försetts med förstärkt LED-teknologi. Detta resulterar i ett jämnare ljussken och kan motverka både trötthet, orkeslöshet och andra påföljder av vintervädret. Den diskreta designen gör denna modell till ett bra val för mängder av olika hem.

Ljusskenet kan justeras mellan olika nyanser beroende på vad du vill få ut av användningen. Dessutom skapar skenet lite olika typer av intryck. Beroende på om du använder ljusterapin under dagen, kvällen eller på morgonen kan ljusstyrkan och färgvalet justeras för att den ska vara skräddarsydd för dig.

Den maximala ljusstyrkan som du kan uppnå är 10 000 lux som är standarden för klassisk ljusterapi. Beroende på hur när skärmen du sitter kommer styrkan variera.

LT 500 är även medicinskt verifierad som innebär att den innan lansering har genomgått gedigna tester och kontroller för att uppfylla samtliga rådande krav. Du kan därför känna dig trygg i att denna modell kommer att göra stor skillnad och vara robust att använda.

Specifikationer:

 • Ljusstyrka: 10 000 lux
 • Medicinsk certifierad
 • Olika färgval
 • LED-teknologi

Läs mer→

6. Medisana LT 460 – Bästa platta modell

Medisana LT 460

KOLLA PRISET →

Sist men inte minst har vi även inkluderat denna modell LT 460 från varumärket Medisana. Den har framförallt en design som gör den mycket utmärkande och gör det möjligt för dig att packa med dig den i väskan, redo att användas närhelst du önskar.

LT 460 kan enkelt ställas om mellan två olika ljusinställningar beroende på när den används och hur mycket energi du behöver. Vikten på ljusterapin är även den mycket noggrant genomtänkt och väger inte mer än en iPad eller större mobiltelefon.

Ramen är tålig och robust för att den ska vara säker att använda för att inte riskera att gå sönder i bagaget. LT 460 är ett perfekt val för dig med begränsat utrymme, men som trots detta letar efter ett funktionellt val på marknaden.

Dessutom är den perfekt för dig som reser ofta och vill kunna använda ljusterapin på flera olika sätt. En stor fördel är även priset för denna modell som gör att den konkurrerar ut många andra kompakta modeller på marknaden.

Specifikationer:

 • 2 olika ljussken
 • Transportvänlig design
 • Enkel att packa med
 • Mycket prisvänlig

Läs mer→


Hur vi har valt ut produkter till vår topplista

Det finns många anledningar att investera i passande ljusterapi, framförallt är det anpassat för dig som lider av mörkret under hösten eller vintern. Tack vare det utvecklade ljusskenet kan du få ett ökat tillskott av energi och mer ork för att klara av dagens alla måsten.

Däremot ser det allra bästa valet av ljusterapi väldigt olika ut från person till person eftersom vi alla har lite olika förutsättningar och behöver olika funktioner för att få mer energi. En fördel är därför att investera i en modell som är mer multifunktionell och som har flera egenskaper.

Detta var också en viktig punkt för oss när vi valde ut vilka modeller vi skulle inkludera på topplistan. Utöver detta så var det viktigt att modellen har flera olika ljuslägen, att den inte är en alltför kostsam investering och att den även är tillverkad av robusta material så att den håller längre.

Genom att läsa flertalet olika tester av ljusterapi och de fördelar som denna produkt ger, har vi kunnat få en ökad förståelse för hur en bra modell bör vara uppbyggd. Vi har valt att endast inkludera modeller som har placerat sig högt på även andra topplistor och har även tagit del av kundomdömen för att kunna göra ett mer rättvist val.

Vilka fördelar ger användning av ljusterapi?

Men för att du ska kunna göra ett skräddarsytt val så är första steget att få en god kännedom om vilka fördelar ljusterapi kan ge. Detta för att kunna avgöra om det är en produkt som kommer att fylla sin funktion i din vardag eller inte.

Ljusterapi är en medicinsk verifierad produkt som av många även går under namnet sollampa. Under årets kallare och mörkare månader är det många som har svårt att hitta ork eller energi som man annars får från solen. För många hjälper det att äta D-vitamin, men ibland krävs det lite extra hjälp för att fylla på energiförrådet. Lösningen är då ljusterapi.

Ljusskenet som uppstår vid användning av ljusterapi mimar de strålar som solen annars ger och har en mycket hög luminans. Oftast på runt 10 000 lux eller mer och kan då bidra till att öka produktionen av serotonin i kroppen som håller oss pigga.

Det är också väldigt olika mellan olika personer, hur mycket man påverkas av mörkret. Vissa har inga problem att fungera precis som vanligt under hösten och vintern, medan andra lider väldigt mycket av att dagarna har mindre solljus att erbjuda.

Om du känner att du faller inom denna kategori så rekommenderar vi att du kikar på vilka fördelar som ljusterapi kommer att ge dig.

Så här väljer du rätt modell för dig

För att du ska kunna göra ett bra val så är det dock några särskilda punkter som du bör ha i åtanke vilket vi listar nedan.


När ska ljusterapin användas?

Vad som skiljer olika modeller från varandra är framförallt hur de är designade, hur stora de är och vilka material som skärmen är tillverkad av. Så för att du ska kunna välja en modell som passar dig så är det viktigt att du funderar på när du troligtvis kommer att använda din ljusterapi.

Om du till största del kommer att använda den på hemmaplan kommer det ge fler fördelar om du investerar i en modell som är lite större. Ljusskenet kommer då att bli mer jämnt fördelat och täcker också större delen av din kropp så att dina celler kan ta in mer ljus och producera mer serotonin.

Däremot är dessa modeller inte lika praktiska om du ofta reser med din ljusterapi. I dessa situationer är det istället bättre om du väljer en modell som är mer kompakt och enklare att bära med sig.

Ljusinställningar

Men även valet av ljusinställningar och färgval kommer att ha stor betydelse när du väljer ljusterapi. Beroende på när på dagen du använder modellen så är det en fördel om ljuset kan justeras därefter.

På marknaden finns det mängder av olika val och du kan välja mellan mer avancerade modeller som har mellan 8-10 olika ljusinställningar, till enklare val som enbart har några stycken. Ju fler olika inställningar du har att välja mellan, desto mer multifunktionell ljusterapi kan du skapa vilket är värt att ha i åtanke. Detta kommer dock att reflekteras i priset på modellen.

En annan sak som kommer ha betydelse är också den maximala ljusstyrkan som modellen har försetts med. De flesta klassiska modeller har en ljusstyrka på runt 10 000 lux, men vi har även inkluderat val på topplistan som har en högre styrka än detta.

Genom att ta dessa saker i beaktning så kommer du att kunna piggna till under årets kanske vanligtvis lite tröttare månader. Låt inte mörkret stoppa dig och investera i ljusterapi så att du kan få tillbaka motivationen och orken igen!