Luftkylare: Her er de 8 bästa modellerna i 2022

Med hjälp av en luftkylare kan man både snabbt och med förhållandevis låg strömförbrukning kyla ner även de största rummen. De är ett enkelt sätt att se till att lägenheten, huset eller varför inte husvagnen håller behaglig temperatur när värmen blir allt för påträngande. De kännetecknas av att de använder vatten som kylmedium, istället för annars vanligt förekommande kylvätskor.

1. Woods Cortina Silent 12K – BÄST I TEST

Effekt och stil förenad i en praktisk modell.

 

 

KOLLA PRISET →

I många fall kan de komplettera eller ersätta en AC-anläggning, då de är avsevärt mycket enklare att installera och inte kräver samma nivå av underhåll. Vi har gjort en djupdykning bland lyftkylarna och valt ut åtta alternativ som alla är ett bra köp. Låt oss tillsammans göra ett bättre val, och även ta reda på hur du ser till att få ut det mesta av din luftkylare.

Om du inte känner för att läsa hela testet så kan vi redan nu konstatera att Woods Cortina Silent 12K har blivit vårt favoritval. Den förenar riktigt snygg design med pålitlig funktionalitet. Vi rekommenderar den för alla som vill ha en avancerad men samtidigt lättanvänd luftkylare.

Effekt och stil förenad i en praktisk modell.

Wood’s är ett av världens ledande företag när det kommer till kraftfulla luftkylare och avfuktare med låg energiförbrukning. De är ursprungligen ett kanadensiskt företag men bedriver numera en stor del av sin produktion i Sverige. Deras luftkylare är en effektiv och portabel modell som är väl lämpad för mellanstora rum och mindre lägenheter.

 • Arbetskapacitet och rumsyta: 35 KVM
 • Kylkapacitet: 3.5 kW.
 • Avfuktningsfunktion: Ja.
 • Ljudnivå: 53db/64dB.

Modern och lättanvänd

Med samma stilrena utförande som har kommit att känneteckna Woods så är det här en luftrenare som ser snygg ut var den än placeras. Tack vare låg vikt, en pekskärm, rörligt utblås och många justeringsmöjligheter så avgör man själv var, hur och när den ska kyla. Det inbyggda luftfiltret är även en garanti för att man på sikt får en mer hälsosam och partikelfri inomhusluft. 

Riktigt praktisk

Tack vare inbyggd timer så avgör man själv när luften behöver kylas. Det gör att man med all enkelhet kan säkerställa så att man kommer hem till perfekt temperatur. Därför är Cortina Silent 12K en maskin som jobbar för dig, och inte tvärt om. Trots att prissättningen är lite mer märkbar än för övriga modeller så är den i slutändan värt det.

+ Inbyggt luftfilter.

+ Många inställningar att välja mellan.

– Lite mer kostsam än övriga alternativ.

Läs mer→


2. Electrolux ChillFlex Pro – Exklusiv och pålitlig 

Avancerade luftkylare med hög kapacitet.

 

 

KOLLA PRISET →

Electrolux behöver knappast någon närmare introduktion. Detta helsvenska företag har sedan 1919 levererat pålitliga hushållsprodukter för de flesta tänkbara ändamål. Deras ChillFlex Pro är en smart luftkylare för dig som behöver hög kapacitet och vill kunna leda bort värmen för bästa möjliga effekt. Utan att kompromissa med enkelhet så är detta en kylare som även är lämplig för dig med riktigt stora behov.

 • Arbetskapacitet och rumsyta: 40 KVM
 • Kylkapacitet: 2.6 kW.
 • Avfuktningsfunktion: Ja.
 • Ljudnivå: 64dB.

Smart och praktisk

Två saker som kännetecknar ChillFlex Pro är att den dels har väldigt många valmöjligheter, och även har en avledningsslang för varmluft. Detta innebär att man kan anpassa driften helt och hållet utifrån egna önskemål, men även kan säkerställa att effekten blir så hög som möjligt. Genom att leda bort varmluften så minimeras nämligen risken för att luftkylaren tvingas kyla luften från sitt eget utblås, vilket annars riskerar att öka energiförbrukningen och minska effektiviteten. 

Industriell kapacitet till konsumentpris

Även om detta är långt i från den allra billigaste luftkylaren på marknaden så ger den helt klart valuta för pengarna. Den ligger i topp avseende kapacitet, och säkerställer samtidigt låg strömförbrukning. Med hjälp av timern kan man även justera driften så att luften endast kyls under den period på dagen då det är som varmast, eller inför att man planerar att lägga sig.

+ Leder effektivt bort varmluften vilket ger ökad effektivitet.

– Något mer högljudd än konkurrenternas modeller.

Läs mer→


3. Tristar – AT-5450 – Budgetvalet 

Billig men pålitlig luftkylare och avfuktare.

 

KOLLA PRISET →

Danska Tristar är något utav en doldis, men har på senare tid kommit att erbjuda en hel del unikt prisvärda hushållsmaskiner. Luftkylaren AT-5450 är ett väldigt bra val för dig som inte vill betala mer än nödvändigt, men ändå få en pålitlig produkt. Med möjligheten att justera såväl hastighet som fläktläge kommer den utan problem att säkerställa bekväm temperatur i de flesta rum.

 • Arbetskapacitet och rumsyta: 21 KVM
 • Kylkapacitet: 2 kW.
 • Avfuktningsfunktion: Ja.
 • Ljudnivå: 63,1dB.

Unikt låg vikt

Som en av marknadens lättaste luftkylare är detta ett perfekt val för dig som utan problem vill kunna flytta kylaren mellan olika rum. Då den bara väger 7,75 kg så kan man placera den i sovrummet på kvällen, vardagsrummet under dagen eller var nu man tycker att den gör som mest nytta.

En av de mest lättanvända luftkylarna

Detta är inte valet för dig som vill ha så många olika inställningar som möjligt. Avsaknaden av smarta funktionen gör att den framstår som ganska grundläggande i jämförelse med de dyrare alternativen. Men detta är inte nödvändigtvis något negativt. Om du inte vill krångla med inställningar så kan det vara tryggt att veta att AT-5450 kommer vara igång inom loppet av några sekunder.

+ Väldigt lättanvänd och kräver ingen krånglig justering.

– Saknar smarta funktioner.

Läs mer→


4. Woods Venezia – Kraftfull och energisnål 

Nästa generation unikt energieffektiva luftkylare.

 

Med Woods har man på många sätt kommit att förvänta sig innovativa lösningar. Luftkylaren Venezia är i stor utsträckning deras flaggskepp inom segmentet av resurseffektiva luftkylare. Utan att kompromissa med effekt så lever den upp till de allra högsta kraven avseende miljövänlighet samtidigt som den kyler riktigt bra.

 • Arbetskapacitet och rumsyta: 52 KVM
 • Kylkapacitet: 5,2 kW.
 • Avfuktningsfunktion: Ja.
 • Ljudnivå: 55dB.

Senaste energieffektiva tekniken

Venzia är en väldigt speciell luftkylare. Den är särskilt konstruerad för att leva upp till de kommande årens krav på klimatneutrala och resursmässigt effektiva produkter. Därför är den helt fri från fluorkolväte (HFC) och har även särskilt hög energiklassning. Med hjälp av moderna tekniska lösningar så sker allt detta utan att själv kylförmågan blir lidande.

Många monteringsmöjligheter

Man väljer själv huruvida den drivas stående på golvet eller som fönstermonterad. De medföljande fästena gör installationen väldigt enkel. Då varmluften leds bort via en luftslang så slipper man även annars ofta irriterande varmluftsutlopp. Detta är även en av de få modeller på marknaden som har tvättbart luftfilter, vilket säkerställer låga kostnader även på lång sikt.

+ En av de mest resurseffektiva luftkylarna.

– Kräver permanentmontering för full effekt.

Läs mer→


5. Honeywell TC10 Air Cooler – Prisvärd och tystgående 

Smidig, lätt och krångelfri luftkylare för den som vill slippa bök.

 

Amerikanska Honeywell har många bollar i luften. På senare tid har de lanserat ett flertal olika klimatanläggningar som ger stor valuta för pengarna. En av dessa är TC10 Air Cooler. Denna luftkylare är särskilt utformad för dig som har tummen mitt i handen, eller som vill att saker helt enkelt bara ska fungera.

 • Arbetskapacitet och rumsyta: 10 KVM
 • Kylkapacitet: 1 kW.
 • Avfuktningsfunktion: Nej.
 • Ljudnivå: 53dB.

Väldigt tystgående

Något som kännetecknar TC10 Air Cooler är att den är oerhört tystgående. Bland övriga modeller i samma prisklass så finns det förmodligen ingen annan som luftkylare som är så pass diskret. Med tre olika valbara hastighetslägen så har man full kontroll över luftstyrkan. Något som även får den att sticka ut är den väldigt låga vikten då enheten endast väger 4,9 kilogram.

Helt enkelt praktisk

Denna luftkylare kommer knappast vinna några priser för innovation, men den sticker helt klart ut när det gäller funktionalitet. Som en av marknadens lättaste modeller är den på många sätt själva definitionen av en flyttbar luftkylare. Det gör den till ett perfekt val för oväntat heta sommarkvällar. Plocka fram vid behov, och förvara utan problem.

+ Otroligt låg vikt.

+ Väldigt tyst.

– Ingen avfuktningsfunktion.

Läs mer→


6. Clatronic CL3672 – Kyler när det behövs

En luftkylare som tar hand och saker och ting på dina villkor.

 

Tyska Clatronic är avsevärt mycket mer kända i hemlandet än i Sverige. Men i sitt utbud av produkter har de väldigt många olika smidiga kylare. CL3672 är definitivt en av dessa, och erbjuder snabb och effektiv kylning när det behövs som mest. Tack vare timer och avledningsslang så kan man utan bekymmer låta den arbeta i fred.

 • Arbetskapacitet och rumsyta: 30 KVM
 • Kylkapacitet: 2.3 kW.
 • Avfuktningsfunktion: Ja.
 • Ljudnivå: 65dB.

Effektiv men högljudd

Även om Clatronic CL3672 kyler väldigt snabb så är den snäppet mer högljudd än övriga modeller. Detta är inget problem om man prioriterar effektivitet, men för detta pris skulle man kunna förvänta sig en lite mer diskret luftkylare. Något som är desto mer positivt är att den har väldigt låg vikt i jämförelse med maskiner med motsvarande kapacitet.

Bra luftgenomströmning

Med hög luftgenomströmning så säkerställer CL3672 ett svalt klimat även under påfrestande omständigheter. Som ett givet alternativ även under högsommaren kommer den att bli en trogen arbetshäst. Trots detta krävs inga särskild justering. Fjärrkontroll, timer och avfuktningsfunktion är en garanti för smidighet.

+ Särskild avfuktningsfunktion.

+ Kyler snabbt.

– En av marknadens mer högljudda luftkylare.

Läs mer→


7. MediaShop Arctic Air – Marknadens billigaste minikylare

Gör vad den ska utan att ens kosta vad den bör.

 

Tyskland är känt för effektiv ingenjörskonst och prispress. Arctic Air från tyska MediaShop sammanfattar mycket landets särprägel. Som marknadens i särklass billigaste luftkylare bjuder den på effektiv kylning som inte kostar skjortan. Kom däremot ihåg att den endast är utformad för små utrymmen.

 • Arbetskapacitet och rumsyta: 1 KVM
 • Kylkapacitet: 0,1 kW.
 • Avfuktningsfunktion: Ja.
 • Ljudnivå: 15dB.

Miniavfuktare för arbetsrummet

Vad som kännetecknar Arctic Air är att den är framtagen för dig som behöver kyla ett väldigt begränsad utrymme: Den är långt i från det bästa valet om du behöver kyla ett helt rum, men om du vill ha svalt vid sängen, på arbetsytan eller motsvarande liten yta så är den väldigt smidig. Särskilt då den kan drivas med hjälp av en USB-anslutning.

Oerhört portabel

Det här är en luftkylare som går att ta med sig precis var som helst. Den är faktiskt så liten att den får plats på vilken bänk, eller vilket skrivbord, som helst. Och med oerhört låga strömkrav är det en av de billigaste lyftkylarna som finns avseende både inköp och drift. Som en av de få minikylarna på marknaden så blir det här ett givet val för arbetsrummet.

+ Minimalistisk luftkylare.

+ Drivs med USB.

– Inget för dig som vill kyla ett helt rum.

Läs mer→


8. VidaXL 3i1 – Smidig mobil luftkylare

Oväntat kapabel mobil luftkylare.

Oväntat kapabel mobil luftkylare.

 

KOLLA PRISET →

På den nya marknaden för minikylare så har vidaXL lanserat en unik produkt. Deras 3i1 är en kombinerad luftkylare, luftfuktare och luftrenare. Därav tre i en. Trots att den är väldig liten så har den tillräckligt med kapacitet för att även kyla lite större områden. Tack vare smidiga inbyggda hjul är den väldigt enkel att flytta. Även om luftkylaren är oerhört liten så är den trots detta kapabel på ett sätt som verkligen förvånar.

 • Arbetskapacitet och rumsyta: 5 KVM
 • Kylkapacitet: 1 kW.
 • Avfuktningsfunktion: Ja.
 • Ljudnivå: 25dB.

Kylare och avfuktar där det behövs som mest

Om du aldrig riktigt kan bestämma dig för var du vill ha det som svalast så är det här valet för dig. Som ett av de mest portabla alternativen så är den oerhört enkel all flytta. Då den även avfuktar och renar luften så bidrar den på sikt till förbättrat kvalitet på inomhusluften. Så länge du inte har allt för stora behov så är detta ett smart val.

Tystgående men kapabel

vidaXL 3i1 hamnar någonstans i mellantinget bland minikylare och traditionella luftkylare. Därför är det svårt att säga vilken sorts person den är mest lämpad för. Men om du har behov av sporadisk kylning så är den helt klart ett bra val. Särskilt om man är osäker på huruvida man faktiskt har ett behov av en luftkylare. Bland minikylare så är detta helt klart en av våra favoriter.

+ Liten och portabel men kraftfull.

+ Tystgående.

– Finns bättre alternativ för permanentbruk.

Läs mer→


Vad bör man tänka på när man köper luftkylare?

Det är egentligen inte svårt att välja luftkylare. Men för att köpet ska bli så bra som möjligt finns det en del saker att tänka på. I många fall kan man med lite eftertanke se till så att man inte behöver betala mer än nödvändigt, men ändå får en riktigt bra kylare.

 • Hur stor yta ska kylas? Det är sällan en bra idé att köpa utifrån större behov än vad som föreligger. Kontrollera därför hur stort rummet som du planerar att kyla faktiskt är. Därefter kan du välja modell utifrån kapacitet.
 • Hur ofta behövs det kylning? Om du planerar att kyla luften väldigt ofta så bör du satsa på en modell som särskilt utblås. Handlar det däremot om väldigt sporadiska behov så kan du ofta välja och vraka fritt.
 • Hur mycket får det kosta? För att kostnaderna inte ska skena är det alltid en bra idé att sätta en budget. Fundera på hur viktigt det är att få ett svalt rum, och bestäm därefter hur mycket du vill spendera.

Om du ställer dig själv dessa frågor så är vi övertygade om att ditt val av luftkylare kommer att bli så bra som möjligt. Med största sannolikhet kommer ditt val av luftkylare bli tillräckligt bra för att den ska ge dig stor nytta under många år framöver.

Hur använder man en luftkylare?

Luftkylare kännetecknas av att de använder vatten som kylmedium. Därför har de även en vattentank som måste fyllas och tummas med någorlunda regelbundenhet. Trots detta är de oerhört enkla att använda, och man kommer igång i fyra snabba steg.

 1. Fyll behållaren med vatten.
 2. Anslut luftkylaren till en strömkälla.
 3. Ställ in eventuell timer och luftstyrka.
 4. Låt luftkylaren göra sitt och invänta en sval känsla.

Utöver detta är det egentligen inget särskilt som man behöver tänka på. De är tillverkade för att vara så pass lättanvända att det sällan uppstår några problem. Skulle det däremot uppstå problem så kan du med fördel kontakta inköpsstället eller tillverkaren.

Hur sköter man sin luftkylare?

Även om luftkylare är nästan helt och hållet underhållsfria så krävs det ett visst mått av skötsel. Men detta behöver inte vara svårare än att man ser till att byta vatten med den regelbundenhet som framgår av manualen. För att hålla kylaren ren och fräsch kan det även vara en bra idé att torka av den med en fuktig trasa. Fast först efter att man kopplat ur den från strömuttaget. Många av luftkylarna har även filter, och dessa kan endera behöva bytas helt eller tvättas. I de flesta fall så framgår eventuella skötselråd av produktmanualen.

Ser du till att vårda din luftkylare så kommer den garanterat ett ge dig nytta och nöje under många år framöver. I många fall så inser man snabbt precis hur bekvämt det är att kunna säkerställa sval rumstemperatur, utan någon egentlig ansträngningen alls.