Madrass test: Topp 5 bästa barnmadrasser 2022

En kvalitativ madrass för ditt barn är A och O för en god natts sömn. En madrass speciellt framtagen för barn behöver inte vara speciellt tjock eller dyr för att den ska kunna klara av sina uppgifter. Det allra viktigaste en madrass ska göra för dig är att den ska avlasta ditt barns kropp på ett bra sätt.

Det är även viktigt att den ska kunna transportera bort fukt och värme eftersom ditt barn svettas under natten. Om madrassen inte klarar av att absorbera bort fukten så kan det med tid bildas mögel och ibland även resultera i allergier.

Det finns en mängd av modeller från olika märken och här nedan listar vi våra favoriter!

VÅRA favoriter

 • Madrass i 100% kallskum
 • Bra sovkomfort
 • Passar till Linea och Luna spjälsäng från Leander
KONTROLLERA PRISET →
 • Lämplig för barn med allergier
 • Bra luftcirkulation
 • Olika baby och barnsidor
KONTROLLERA PRISET →
 • Yttertyg i 100% bomull
 • 3 olika storlekar, passar juniorsäng och spjälsäng
 • Stoppning av polyesterfiber
KONTROLLERA PRISET →

Madrass test: Alla våra favoriter

BILD PRODUKT
Leander Madrass till Classic Babysäng
Denna madrass har en tryckavlastande kärna i kallskum och ger ditt barn en bra sovkomfort, ventilation och på så sätt även en mycket god natts sömn.
KONTROLLERA PRISET →
Leander Madrass Linea och Luna Spjälsäng
Detta alternativ av madrass är vändbar och har vertikala luftkanaler vilket ger en bättre luftcirkulation. Det är ett mycket prisvärt alternativ till både din nyfödde eller ditt lite äldre barn.
KONTROLLERA PRISET →
Troll madrass Nordal Yin
Troll madrass har en skön stoppning och ett överdrag i mjuk bomull som passar både nyfödda och äldre barn. Det är ett prisvärt alternativ som även är mycket enkel att tvätta.
KONTROLLERA PRISET →
Leander madrassförlängare till babymadrass
Detta är en madrassförlängare som du tillsammans med babymadrassen Leander Classic kan förlänga spjälsängen till en juniorsäng, på så sätt kan madrassen växa tillsammans med ditt barn!
KONTROLLERA PRISET →

1. Leander Madrass till Classic Babysäng – Bäst i test

Leander Madrass till Classic Babysäng Comfort

KOLLA PRISET →

Leander madrass har en bra sovkomfort tack vare madrasskärnan i tryckavlastande kallskum. Madrassen är både vändbar och dubbelsidig som gör att den passar både för din nyfödda bebis men också till äldre barn. På så sätt kan du få en optimal anpassning till ditt barns vikt.

Denna madrass garanterar ditt barn en god sömn tack vare sovkomforten och ventilationen. Den är utrustad med ett madrasskydd som har ett inbyggt skydd mot fuktinträngning och ger en bra luftcirkulation tack vare de vertikala luftkanalerna.

Den är även lämplig för barn med allergier tack vare att skyddet är tillsatt med lavendel och melissaolja som skapar en antibakteriell effekt. Utöver det så är kåpan delbar, går att tvätta i 60 grader och klarar av att torktumlas.

Madrassen är tillverkad av 62% polyester och 38% lyocell och är ett hållbart och främjande val av madrass för ditt barn.

Specifikationer:

 • Lämplig för barn med allergier
 • Bra luftcirkulation
 • Olika baby och barnsidor

Läs mer→

2. Leander Madrass Linea och Luna Spjälsäng – Mest för pengarna

Leander Madrass Linea och Luna Spjälsäng

KOLLA PRISET →

Leander madrass passar för dig som äger en Linea eller Luna spjälsäng från märket Leander. Madrassen har en fyrkantig form och är dubbelsidig för bästa möjliga användning. Överdraget är gjort utav 62% polyester och 38% lyocell och madrassen i 100% kallskum. Kallskummet gör att madrassen blir tryckavlastande för bästa möjliga bekvämlighet.

Denna madrass är vändbar så beroende på vilken sida du har uppåt kan madrassen ge en bra sovkomfort till nyfödda bebis eller till ditt äldre barn. Du ser enkelt vilken sida som är vad, babysidan har en tandad struktur och barnsidan en vågig struktur.

Tack vare de vertikala luftkanaler som madrassen har ger det en mycket bra luftcirkulation. Utöver det så har även överdraget ett inbyggt skydd som hindrar fukt från att tränga sig in i madrassens kärna. Fodralet går att ta av och kan tvättas i tvättmaskin på 60 grader och madrassen rekommenderas att användas till barn från 0-7 år.

Specifikationer: 

 • Madrass i 100% kallskum
 • Bra sovkomfort
 • Passar till Linea och Luna spjälsäng från Leander

Läs mer→

3. Troll madrass Nordal Yin – Fler storleksmöjligheter

Nordal YIN YOGA Madrass

KOLLA PRISET →

Denna madrass från Troll är ännu ett bra val av madrass för ditt barn. Med stoppning av polyesterfiber och ett överdrag tillverkat i 100% bomull får ditt barn en god komfort vid sömn.

Barnmadrassens bekväma konstruktion och hållbara material gör madrassen enkel att ta av och tvätta. På så sätt kan madrassen hålla sig fräsch och behålla sin form under en längre tid. Madrassen kan även sköljas av för hand, dock utan tvättmedel om ditt barn råkat spilla i sängen. Troll finns tillgänglig i tre olika storlekar som passar både spjälsängar och juniorsängar.

En positiv egenskap denna madrass har är att den är 8 centimeter hög. Det gör att ett äldre barn kan sova skönt på den utan att riskera att sjunka ner eller missforma fyllningen. Madrassens mått är även anpassat för standard spjälsängar så att den ska passa i så många sängar som möjligt. Det är även smart om du någon gång skulle vilja byta säng.

Ett tips till dig som äger eller haft tankar på att köpa denna madrass är att vända på den då och då. Om du gör det så blir det en jämnare belastning och madrassen kan uppfylla hela dess funktion på bästa sätt.

Specifikationer:

 • Yttertyg i 100% bomull
 • 3 olika storlekar, passar juniorsäng och spjälsäng
 • Stoppning av polyesterfiber

Läs mer→

4. Leander madrassförlängare till babymadrass – Hållbart val

Madrassförlängare till babymadrass

KOLLA PRISET →

Leander madrassförlängare fungerar som en förlängning av babymadrassen i Leander Classic. När du önskar att madrassen förlängs från en spjälsäng till en juniorsäng är detta en smart produkt att investera i. Sängen växer på ett sätt med barnet och du slipper köpa en helt ny produkt beroende på hur mycket ditt barn växer.

Madrassen är gjord utav kallskum och passar alla Comfort och Premium madrasser och med denna madrass får ditt barn en god sovkomfort.

Den är utrustad med ett ventilationssystem så att madrassen alltid kan hålla sig fräsch och torr. Den är även lämplig för barn med allergier och överdraget är gjort av 52% polyester och 48% bomull.

Överdraget är avtagbart och går att tvätta i tvättmaskin på 60 grader. Det gör det möjligt för dig att kunna hålla madrassen fräsch och ren under en längre tid.

Specifikationer:

 • Förlängning av babymadrassen, Comfort/Premium
 • Lämplig för barn med allergier
 • Överdraget kan maskintvättas i 60 grader

Läs mer→


Hur vi valt produkter till vår topplista

Att välja madrass för ditt barn kan vara svårt när man inte riktigt har någon vetskap om vilka egenskaper en kvalitativ madrass bör besitta. Det är framförallt viktigt att tänka på vilket material och funktioner som man önskar att madrassen ska ha.

När vi skapade vår topplista fokuserade vi lite extra på en del punkter och de ska vi ta en närmare titt på nedan.

Mjuk eller hård madrass?

Barn behöver en madrass som ger bra stöd för deras kroppar. Deras kroppar utvecklas och växer snabbt, därför är det viktigt att tänka på att inte köpa en alltför mjuk madrass till ditt barn.

En madrass som ger ett bra stöd gör även så att ditt barn kommer sova bättre och lugnare om nätterna. Något som är bra att kolla på är skumkvaliteten. Den bör inte ha för mycket och inte för lite skum. Med rätt mängd skum så kommer barnets kropp inte forma madrassen.

Fuktabsorberande egenskaper

När barn sover så ger de ifrån sig väldigt mycket fukt från kroppen och det är något som man bör vara extra uppmärksam på, då du varken vill att ditt barn bör överhettas eller frysa. Det bästa alternativet är därför att välja en madrass där fukten absorberas bort från kroppen och även bort från madrassen.

Köp därför gärna en madrass som är tillverkad av ett material som är försett med ventilationshål och kan transportera bort både fukt och värme. Detta kommer garanterat ge ditt barn en mycket behaglig och lugn sovmiljö.

Allergivänliga madrasser

Något som är mycket vanligt hos barn är att de är allergiska mot mögel, damm och kvalster. Därför är det viktigt att lägga det på minnet när du köper en madrass till ditt barn och letar efter alternativ som är allergivänliga.

Kvalster är något som trivs väldigt bra i textilier och speciellt där det råkar vara varmt och fuktig vilket en säng oftast kan vara. Därför är det mycket viktigt att ofta rengöra och tvätta både lakan och täcken.

Madrassens material

Madrasser på marknaden är gjorda av många olika material där varje material har sina för-och nackdelar. Skummadrasser är precis som det låter gjorda av skumlager, vilka kan ha olika densiteter med olika dämpning. En kallskummadrass har den stora fördelen att den erbjuder god ventilation.

Det är ett perfekt val av madrass om ditt barn lider av nattliga svettningar och madrasser av kallskum håller även temperaturen för att motverka kyla och överhettning.

Slutligen

Det finns en hel del barnmadrasser på marknaden att välja bland och att veta vilken som är det bästa valet för ditt barn är självklart svårt att säga. Det viktigaste är att du utgår från ditt barn och sängen som barnet ska sova i.

Att välja madrass kan ha en stor påverkan på ditt barns hälsa och välmående, så det är absolut värt att ta sig tiden och energin för att hitta den bästa barnmadrassen för ditt barn.

Här går kvalitet före pris. Det finns många godkända madrasser till ett bra pris, men i det långa loppet är det ofta värt att lägga en extra krona för barnets komfort och madrassens hållbarhet.

Utöver materialet är det även viktigt att ta hänsyn till allergier, samt att madrassen har någon typ av ventilation så den håller sig torr och sval.