Pizzasten test: Topp 5 bästa pizzastenarna 2022

Det är inte mycket som slår en frasig pizza som är fylld med dina favoritpålägg. Om du är en flitig pizzabagare på hemmaplan så har du säkerligen också haft tillfällen då det är svårt att få degen autentiskt tunn och krispig som du blir serverad på italienska restauranger.

Genom att använda en pizzasten får du däremot en optimal värmefördelning så att pizzan lyckas bli både frasig och genomgräddad. Formen är dessutom anpassad för att underlätta användningen och kan brukas i både ugn, över en grill eller allra helst i en pizzaugn. Detta tar dina pizzakvällar med gänget till en helt ny nivå!

Vilken typ av pizzasten som just du bör kika på är dock högst individuellt. Här gäller det att du funderar på hur den ska användas, vilka typer av pizzor du allra helst tillagar, samt att du har din budget i åtanke. En pizzasten kan nämligen, beroende på sitt material kosta från några hundralappar upp till tusentals kronor.

Vi har efter gedigen efterforskning lyckats välja ut fem pizzastenar som vi tycker särskiljer sig från sina konkurrenter. Antingen via sin form, sitt pris eller design. Välj en som passar dig och förvandla ditt kök till en italiensk krog på nolltid!

VÅRA favoriter

 • Form: kvadratisk
 • Storlek: 37 centimeter
 • Material: svenskt stål
KONTROLLERA PRISET →
 • Storlek: 39 centimeter
 • Material: svenskt stål
 • Mycket robust
KONTROLLERA PRISET →
 • Storlek: 33 centimeter
 • Med bärhandtag
 • Jämn värmefördelning
KONTROLLERA PRISET →

Pizzasten test: Alla våra favoriter

BILD PRODUKT
Nordwik Pizzasten 39 cm
Testvinnaren från Nordwik är en multifunktionell pizzasten som kan användas på såväl kolgrillar som i din nyinköpta pizzaugn. Här får du mycket för pengarna och 39 centimeters omkrets att tillaga en riktigt frasig pizzabotten på. Med perfekt resultat varje gång!
KONTROLLERA PRISET →
Nordwik Bakstål 37 cm
Bakstål utmanar gränserna vad gäller klassiska pizzastenar och har istället en kvadratisk form. Fördelarna med detta är att den även kan användas i ugn och ger en mycket god värmefördelning. Den passar bakning av både din pizza eller bakverk.
KONTROLLERA PRISET →
Judge Pizzasten 33 cm
Om du uppskattar en mindre pizza så bör du kika på denna modell från Judge. Bekväma bärhandtag gör hantering av den varma degen enklare där du sedan kan addera dina favorittillbehör. Handtagen fungerar dessutom som ett praktiskt serveringsställ.
KONTROLLERA PRISET →
Nordwik Pizzastål med Handtag
Här har du en rejäl pizzasten som är tillverkad av stål. Modellen är försedd med praktiska bärhandtag i samma material som gör att detta pizzastål kan användas i ugn, över grillen eller i pizzaugnen. En multifunktionell och hållbar modell.
KONTROLLERA PRISET →
Funktion Pizzaset 37,5 cm
Detta pizzaset från Funktion ger dig allt som du behöver för att kunna tillverka riktigt goda pizzor på hemmaplan. Inkluderad spade underlättar hantering av pizzorna medan den utvecklade pizzastenen på 37,5 centimeter ger dig en mycket god värmefördelning.
KONTROLLERA PRISET →

1. Nordwik Pizzasten 39 cm – Bäst i Test

Nordwik Pizzasten 39 cm

KOLLA PRISET →

Som marknadens bästa pizzasten har vi utsett Nordwiks modell med en omkrets på 39 centimeter. Pizzastenen ger dig mer utrymme att få en riktigt spröd botten och en perfekt värmefördelning som verkligen inte gör dig besviken. Med denna pizzasten kan du enkelt tillreda en pizza med ett resultat som du annars endast har fått serverat på en italiensk krog.

Utöver vår recension av denna pizzasten från Nordwik, har den också fått ett väldigt fint kundomdöme sedan lanseringen. Tillverkningsmaterialet i svenskt stål ger pizzastenen en väldigt fin form, design och helhetsintryck. Dessutom är stål väldigt uppskattat för sin multifunktionella förmåga.

Utöver pizza är dess större modell även perfekt för bakning av bröd och bakverk. Värmefördelningen ger dig ett bra slutresultat oavsett vad den används till. En annan stor fördel och orsak till modellens placering på topplistan är att den kan användas både i ugn, över öppen eld, på kolgrillen eller i en pizzaugn.

Detta på grund av det robusta stålet som inte ger vika oavsett vilken temperatur den används i. Kyla eller värme kommer varken att påverka hållbarheten eller göra att stålet spricker under användning.

För att öka stålets hållbarhet ännu mer är det dock viktigt att det förvaras och underhålls på rätt sätt. Bland annat är det viktigt att du alltid torkar av stålet när det har rengjorts så att rostbildning ej sker. Ha i åtanke att stål är ett ganska tungt material och med sin storlek har denna modell en vikt på 5,3 kilo.

För att addera en liten fin extra detalj säljs denna pizzasten med en medföljande tygpåse. Det gör den enklare att förvara och bidrar till att den håller sig fräsch mellan användning. Med allt detta inkluderat kanske det inte kommer som någon överraskning att just denna pizzasten hamnar högst upp på vår topplista.

Specifikationer:

 • Storlek: 39 centimeter
 • Material: svenskt stål
 • Multifunktionell design
 • Mycket robust

Läs mer→

2. Nordwik Bakstål 37 cm – Bästa kvadratiska form

Nordwik Bakstål 37 cm

KOLLA PRISET →

En del föredrar en kvadratisk form på sin pizzor istället för den klassiskt runda. Med en kvadratisk form på pizzastenen har du mer yta och får därmed en större pizza. Du kan då addera dina favoritpålägg utan risk för att det blir för mycket.

Även här har varumärket Nordwik verkligen tänkt till och har utvecklat detta bakstål med en god storlek på 37 centimeter. Precis som många av varumärkets andra modeller av pizzastenar är även denna tillverkad av svenskt stål från gruvorna i Kiruna.

Material är särskilt uppskattat för sin hållbarhet och innebär att den vid rätt underhåll och skötsel kan hålla i flera generationer framöver. Stål är dessutom ett mycket multifunktionellt material som tål hög värme och kyla utan att spricka eller förlora sin form.

Nordwik har med denna modell inriktat sig på att ta fram ett alternativ som kan användas till så många fler ändamål än bara för pizzabaket. Den kvadratiska formen gör att denna modell fungerar lika bra som en praktisk bakplåt eller för att tillaga tunnbröd över öppen eld. Du väljer hur den ska användas och de har säkerställt att pizzastenen tål trycket.

Denna pizzasten säljs tillsammans med tygpåse och medföljande instruktioner för hantering och skötsel av stålet. Detta bidrar till att ge pizzastenen en ännu längre hållbarhet så du kan fortsätta laga krispiga pizzor till hela familjen i många år framöver.

Specifikationer:

 • Form: kvadratisk
 • Storlek: 37 centimeter
 • Material: svenskt stål
 • Flera användningsområden

Läs mer→

3. Judge Pizzasten 33 cm – Bästa mindre pizzastenen

Judge Pizzasten 33 cm

KOLLA PRISET →

Från varumärket Judge hittar du denna utvecklade pizzasten av keramik med en omkrets på 33 centimeter. Dess robusta konstruktion och många användningsområden är bara några orsaker till varför vi har utsett denna till marknadens bästa mindre pizzasten. Perfekt om du har barn i familjen eller uppskattar en något mindre storlek på din pizza.

Den mindre formen säkerställer också att den är kompatibel med samtliga ugnar och grillar. Pizzastenens lägre vikt innebär att den är enkel att ta med på semestern eller när du vill kunna laga fantastiska pizzor eller bröd utomhus. Detta utan att behöva släpa med dig tung utrustning.

Judge har tillverkat denna pizzasten i keramik där praktiska bärhandtag i stål gör det enklare att flytta pizzan från ugnen eller grillen direkt till matbordet. Dessutom ser det trevligt ut att kunna servera pizzan direkt från stenen.

Just keramik ger en väldigt jämn värmefördelning, men kan dock vara känslig mot alltför höga temperaturer och plötsliga temperaturförändringar. Stenen bör därför värmas upp innan den placeras i pizzaugnen eller på grillen. En viktig punkt att ha i åtanke för att säkerställa att det inte skapas sprickor på stenen under användning.

Om du letar efter en pizzasten som har en fin design, en tilltalande form och som också är mycket praktisk att använda så rekommenderar vi att du kikar på denna pizzasten från Judge.

Specifikationer:

 • Storlek: 33 centimeter
 • Med bärhandtag
 • Material: keramik och stål
 • Jämn värmefördelning

Läs mer→

4. Nordwik Pizzastål med Handtag – Bästa multifunktionella modellen

Nordwik Pizzastål med Handtag

KOLLA PRISET →

Från varumärket Nordwik hittar du även denna trevliga pizzasten med praktiska bärhandtag. De har inkluderats för att pizzastenen ska vara enklare att hantera och för kunna servera pizzan på ett finare sätt utan att behöva investera i extra utrustning. Denna modell är därför ett prisvänligt val med stor potential och många valmöjligheter.

En stor fördel är att bärhandtagen är ingjutna i själva pizzastenen. Det innebär att du kan placera hela pizzastenen i ugnen eller på grillen utan risk för att delar av materialet skadas eller utsätts för en högre temperatur än det klarar av. Stålet som både sten och handtag är tillverkade av är valda just för sin hållbarhet och robusta struktur.

Här får du en pizzasten som har lång hållbarhet och även klarar av att användas över öppen eld när du utför dina utomhusaktiviteter med sällskap. Du kan enkelt laga till småpizzor, baka bröd eller värm upp din medhavda mat. Denna multifunktionella pizzasten kan användas på mängder av olika sätt och gör den till ett bra val för flera olika typer av kök och användare.

Vill du avancera pizzagräddningen lite extra kan du även köpa till varumärkets utvecklade pizzaspade i robust björk. I sin helhet är detta en pizzasten som inte gör dig besviken. Vid rätt skötsel kan den också användas under många, många år framöver. Bjud in dina vänner på en pizzafest som de sent ska glömma.

Specifikationer:

 • Storlek: 33 centimeter
 • Material: svenskt stål
 • Med bärhandtag
 • Enkel hantering

Läs mer→

5. Funktion Pizzaset 37,5 cm – Bästa kompletta set

Funktion Pizzaset 37,5 cm

KOLLA PRISET →

Sist men inte minst har vi inkluderat en större pizzasten från varumärket Funktion. Den har en diameter på 37,5 centimeter och säljs som ett komplett set tillsammans med både en väldesignad pizzasten och en praktisk pizzaspade som gör det enklare att hantera de varma pizzorna när de är klara.

Här får du mycket för pengarna och denna modell är en mycket fin gåva att ge bort till någon pizza entusiast. Materialet är genomtänkt och den keramiska pizzastenen i kombination med spaden i trä ger ett väldigt tidlöst och trevligt helhetsintryck.

Att tillverka pizzastenar i keramik är vanligt förekommande då det ger en fantastisk värmefördelning. Det resulterar i en extra frasig botten och spröda kanter på din pizza. Materialet leder värmen så att pizzan tillverkas jämnt på alla håll och kanter.

Funktions pizzasten ser till att bottnen inte blir seg och att kanterna inte blir alldeles för frasiga som är vanligt förekommande under gräddning av pizzor. Här får du ett perfekt slutresultat med välgräddade kanter varje gång.

Vid köp av Funktions pizzaset får du både en pizzasten och inkluderad spade i ett komplett set. Detta bidrar till dess prisvärdhet som gör att den passar samtliga hushåll och för pizzabagaren som vill få mycket för pengarna.

För att säkerställa att den håller i många år är det dock viktigt att den används enligt instruktioner och i en optimal temperatur. Testa dina färdigheter i köket med Funktions pizzaset som dessutom är framtagen med en tidlös design.

Specifikationer:

 • Med pizzasten och spade
 • Storlek: 37,5 centimeter
 • Komplett set
 • Tidlös design

KOLLA PRISET →


Hur vi valt produkter till vår topplista

Med rätt pizzasten behöver du aldrig mer oroa dig för att pizzabotten ska tillagas ojämnt. Istället kan du få ett perfekt resultat varje gång med frasiga kanter och riktigt god smak.

Men det krävs också att pizzastenen du väljer är väldesignad, ger en bra värmefördelning och att den är hållbar för att kunna användas i många år framöver. Det var just dessa egenskaper som vi kikade lite extra på när vi valde ut vilka modeller vi skulle rekommendera och recensera i denna artikel.

Vilken pizzasten som du bör välja, bör dock alltid baseras på ditt enskilda behov och pizzabakning.

Pizzasten eller pizzastål?

Med en marknad som ständigt utökas och en storförsäljning av pizzaugnar, så har även utbudet av pizzastenar fyllts på. Detta gör att du idag kan välja mellan olika typer av material. Pizzastål är också ett mycket populärt val, då det är multifunktionellt och mycket hållbart. Så, vad ska du då välja?

Pizzastenar är tillverkade av antingen sten eller keramik. Fördelarna som dessa modeller ger är att de skapar en väldigt jämn värmefördelning och är väldigt trevliga att arbeta med. Om du gillar stenugnsbakade pizzor så är det framförallt dessa material som du kommer finna lite extra tilltalande.

En nackdel är dock att pizzastenar är mer känsliga mot plötslig värme, så de bör alltid värmas upp tillsammans med ugnen för att det inte ska skapas sprickor i materialet.

Pizzastål är dock mycket robust och kräver inte samma aktsamhet som keramik eller sten. De kan med fördel användas i ugnen, på grillen och många modeller är också anpassade för att kunna användas över öppen eld. Gör ett val som passar dig!

Form och design

Om du kikar igenom utbudet av pizzastenar upptäcker du också snabbt att formen, storleken och designen skiljer sig ganska markant mellan olika val. Den klassiska runda formen dominerar, men det finns även kvadratiska modeller för dig som vill ha mer yta för toppings och föredrar att baka pizzorna i ugnen.

På topplistan hittar du säkert en modell som faller dig i smaken för ett pris som passar dig. Nu kan du baka pizza på hemmaplan som ett riktigt proffs!