Portabel AC: Vi har testat och utvärderat de 8 bästa modellerna

Air conditioning är underbart, speciellt under varma dagar. Med hjälp av air conditioning (AC) så kan man nämligen få ett avsevärt mycket svalare och behagligare inomhusklimat. Under sommarmånaderna är det ofta det enda sättet att, på ett snabbt, enkelt och kostnadseffektivt sätt, dra ned temperaturen i rummet. En AC fungerar genom att den har en särskild kylväska och kompressorteknik som gör så att mängden fukt och värme minskar i luften. Vilken modell man bör välja beror i stor utsträckning på såväl budget som vad man har för behov av nedkylning. Det kan verka lite överväldigande när man börjar titta på olika modeller. Vi har därför sammanställt alla fakta som du behöver ha för att kunna göra ett informerat val av portabel AC. Vi har dessutom testat och utvärderat dem för att göra det enkelt att hitta en AC som passar just dig och dina behov.

1.Woods AC Cortina Silent G – BÄST I TEST

KOLLA PRISET →

Denna kvalitativa anläggning från unika Woods förenar hög kapacitet med effektivitet och enkelhet.

Woods är ett av de få företag som specialiserat sig på klimatanläggningar och fortfarande har full kontroll över hela produktionskedjan från design till slutprodukt. Detta Svensk-Kanadensiska företag har lyckats upprätthålla en hög kvalitet i tider då allt fler varumärken väljer att utkontraktera med bristande kontroll över produktionsprocessen. Genom att ha full kontroll kan man garantera produkter av mycket hög kvalitet. Deras AC Cortina Silent G har, inte överraskande, vunnit ett flertal utmärkelser och är oerhört lättanvänd. Samtidigt är det en modern AC som använder sig av den senaste tekniken avseende miljövänlighet och resurseffektivitet. Utan att behöva betala enorma belopp får man en smidig klimatanläggning som får högsta betyg av oss och därför är bäst i test.

Woods har ett stort utbud av effektiva portabla luftkylare och AC Cortina Silent G är en av deras bästa enheter. Vill du ha en modern luftkylare som är lättanvänd, snygg och effektiv så är det här modellen för dig.

 • Arbetskapacitet och rumsyta: 35 m².
 • Kylkapacitet: 3,52 kW.
 • Energiklass: A.
 • Ljudnivå: 64 dB.
 • Vikt: 33,5 kg.
 • Särskilda funktioner: Tvättbart filter, fjärrkontroll, timer och kit för fönstermontering.

Effektiv och miljövänlig

För AC Cortina-serien har Woods valt att använda ett speciellt kylmedel som kallas för R-290. Medlet gör att man får högre och mer långvarig kyleffekt utan att energiförbrukningen ökar. Detta innebär att miljöpåverkan blir avsevärt mycket lägre än vid användande av traditionella köldmedel. Lägre driftkostnader och färre växthusgaser är en oslagbar kombination som ger ett ytterligare argument för denna ypperliga AC.

Smidig i alla lägen

Det här är en oerhört lättanvänd och lättskött modell. Man kommer igång med den direkt och inställningar går att ändra via såväl panelen på enheten som via fjärrkontrollen. Det inbyggda tvättbara filtret gör också att man alltid kan vara säker på att ha tillgång till frisk luft.

Det här är en portabel AC som är bra på bred front. Den gör det den ska på ett effektivt sätt och säkerställer enkel installation och smidig drift tack vare smarta funktioner. Då man själv väljer om den ska anslutas till särskilt utblås eller själv hantera luftomsättningen så passar den perfekt för såväl industriell användning såväl som hemma.

+ Lätt att komma igång med.

+ Unikt resurs- och miljöeffektiv.

– Lite mer kostsam än andra.

Läs mer→


2.Qlima Tectro TP2020 – Smart budgetval

KOLLA PRISET →

Ett prisvärd alternativ om du vill ha en budgetlösning för svalare rum.

Nederländska Qlima har några av marknadens mest kraftfulla budgetlösningar för effektiv kylning. Genom att fokusera på det väsentliga så kan man med deras produkter få oerhört mycket maskin för pengarna. Deras portabla alternativ kännetecknas av hög kapacitet och låg vikt, vilket gör den enkel att flytta. TP2020 är särskilt utformad för att ge god kylning även när det handlar om stora rum och höga utomhustemperaturer. Trots att detta är en förhållandevis billig portabel AC så har den en kapacitet som motsvarar den hos avsevärt dyrare alternativ.

Som en lättanvänd, prisvärd, portabel AC bjuder TP2020 knappast på några överraskningar. Den gör vad den ska utan att kräva något särskilt av dig som användare. Den är lätt att komma igång med och alla alternativ för inställningar finns smidigt tillgängliga direkt på enhetens panel.

 • Arbetskapacitet och rumsyta: 50-65 m².
 • Kylkapacitet: 2,0 kW.
 • Energiklass: A.
 • Ljudnivå: 65 dB.
 • Vikt: 18 kg.
 • Särskilda funktioner: Inga.

Energieffektiv

Trots att det här är en klassisk ACsom inte avviker från standarder vare sig när det kommer till kylmedel eller konstruktion, så är den samtidigt väldigt energieffektiv. Den har en av marknadens högsta energiklassningar, vilket är garanti för låga driftkostnader och miljövänlighet.

Lättanvänd

Att använda den är inte svårare än att koppla in den till eluttaget och aktivera enheten. Alla justeringar gör man med hjälp av knapparna på enhetens framsida. Men då det egentligen inte finns så mycket att konfigurera så kan man istället bara njuta av att den ger ett riktigt behagligt inomhusklimat.

+ Hög effektivitet trots ett lågt pris.

+ Miljövänlig.

– Ingen fjärrkontroll.

– Saknar externt luftutblås.

Läs mer→


3.Tristar AC-5529 – Unikt hög kapacitet

KOLLA PRISET →

Med imponerande arbetskapacitet så är det här valet för dig med stora behov av kylning.

Tristar har visat att det är fullt möjligt att förena kvalitet och praktikalitet med prisvärdhet. I deras ständigt växande utbud har det dykt upp ett flertal riktigt prisvärda portabla luftkonditioneringsmaskiner. Utan att bli svåranvända eller kostsamma ger de hög effekt.När det kommer till kapacitet så finns det förmodligen inga enheter som kan mäta sig med AC-5529. Den kan utan problem kyla större lägenheter och i många fall också ta hand om husets största rum. Allt utan att behöva krångla med svåra inställningar.

Kombinationen av låg ljudvolym, låg vikt, hög kapacitet och bra energiklass gör AC-5529 till ett perfekt val. Den är samtidigt tillräckligt designmässigt diskret och kan därmed, nästan obemärkt, smälta in med de flesta inredningsstilar.

 • Arbetskapacitet och rumsyta: 80 m².
 • Kylkapacitet: 2,63 kW.
 • Energiklass: A.
 • Ljudnivå: 65 dB.
 • Vikt: 19 kg.
 • Särskilda funktioner: Fjärrkontroll.

Miljövänlig trots hög kapacitet

Den avfuktar och kyler ner och samlar fukten i den inbyggda kondenstanken. Smidiga indikatorer gör att man lätt ser när när det är dags att tömma den. Med högsta energiklass är AC-5529 dessutom ett långsiktigt hållbart miljöalternativ och energieffektiv.

Kom igång på nolltid

Det krävs inte mycket för att komma igång, och tack vare hög effektivitet så märker man direkt hur den kyler ned rummet. Fjärrkontrollen gör det enkelt att justera enheten utifrån behov, och med timer och justerbar hastighet kan man alltid säkerställa smidig drift.

+ Unikt hög kapacitet.

+ Högsta energiklass.

– Anpassad enbart för större ytor.

Läs mer→


4.Electrolux Well P7 – Kontroll och snygg design

KOLLA PRISET →

Well P7 är en klimatanläggning som både kyler och säkerställer god inomhusluft.

Svenska Electrolux har länge varit ett pålitligt alternativ som leverantör av hushållsmaskiner av olika slag. De lyckas alltid förena prisvärdhet med snyggt utförande och pålitliga funktioner. Tack vare storskalig produktion har de dessutom ofta möjligheten att pressa priset utan att det går ut över produktkvalitén. Med Well P7 har Electrolux lagt stor fokus på det estetiska. Detta är nämligen en av de snyggaste enheterna på marknaden den är faktiskt så snygg att du vill ha den framme. Det är inte dåligt betyg för en AC. Samtidigt som den är en snygg maskin erbjuder den också många unika funktioner som unikt WiFi-stöd för fjärrstyrning via app.Det här är därför ett av de mest lättstyrda alternativen som finns att tillgå.

Tack vare smarta funktioner och app-baserad styrning så kan man själv avgöra när och hur den ska kyla och få total kontroll. Eftersom man inte ens behöver vara närvarande för att justera inställningarna kan man med fördel aktivera dem innan man kommer hem för att på ett energismart sätt få perfekt inomhusklimat.

 • Arbetskapacitet och rumsyta: 20-40 m².
 • Kylkapacitet: 3,1 kW.
 • Energiklass: A+.
 • Ljudnivå: 64 dB.
 • Vikt: 35,5 kg.
 • Särskilda funktioner: WiFi och fjärrkontroll.

Fjärrstyrd och energieffektiv

Tekniskt sett så är det främst WiFi och de smidiga app-funktionerna som får Well P7 att sticka ut. Gällande fläktlösning och kompressorteknik så påminner den i stor utsträckning om många andra modeller på marknaden. Men tack vare en särskild kylningsmedel har denna AC dessutom unikt hög energiklassning.

Riktigt praktisk

För den som alltid vill ha kontroll eller för den som gillar hög prestanda i kombination med cool design är det här modellen. Du kan styra den med hjälp av din mobiltelefon eller surfplatta, oavsett var du befinner dig. Det är en garanti för att du alltid ska komma hem till en snygg AC och ett riktigt perfekt inomhusklimat..

+ Helt fjärrstyrd via WiFi.

+ Riktigt snygg design.

– Relativt dyr.

Läs mer→


5.Andersson ARC 1.3 – Bra budgetval

KOLLA PRISET →

Ett perfekt val för dig som behöver effektiv kylning och avfuktning för små till normalstora rum .

Andersson är ett varumärke som ägs av NetOnNet. De har valt att fokusera på lågprisprodukter som samtidigt har de flesta av de funktioner som man främst hittar hos avsevärt mycket dyrare alternativ. Därför får man ofta mycket för pengarna, jämfört med andra alternativ. ARC 1.3 är en prisvärt modell som säkerställer snabb och effektiv avkylning utan att det kostar särskilt mycket. Trots att detta är en budget-AC får man riktigt bra valuta för pengarna, såväl avseende hur stort område den kyler som själva effektiviteten.

Genom att fokusera på det väsentliga har Andersson med ARC 1.3 tillverkat en riktigt bra portabel AC som är det perfekta valet för alla som har en lite mindre budget. Den gör jobbet som den ska och har en relativt låg ljudnivå.

 • Arbetskapacitet och rumsyta: 29 m².
 • Kylkapacitet: 2 kW.
 • Energiklass: A.
 • Ljudnivå: 65 dB.
 • Vikt: 18 kg.
 • Särskilda funktioner: Timer och justerbar fläkthastighet.

Utan krångel

Med beprövad kylningsteknik och krångelfri installationså är man igång med AC:n på nolltid. Då den levereras förinställd på effektiv kylning och avfuktning så krävs egentligen ingenting mer än att man kopplar in den och trycker på strömknappen. Samtidigt som den är enkel att komma igång med har den riktigt hög energiklassning. Helt klart bra för miljön.

Riktigt praktisk

Man kan välja mellan två olika fläkthastigheter, kylning och avfuktning. Energiförbrukningen ökar så klart utifrån vald effekt. Men då den kyler effektivt behöver man sällan använda den mer än nödvändigt så totalt sett har den en rimlig energiförbrukning förutsatt att man använder den på ett klimatsmart sätt.

+ Oerhört lättanvänd.

+ Mycket kylning för pengarna.

– Inget separat utblås eller tvättbart filter.

Läs mer→


6.DeLonghi PAC N90 Silent Eco – Unikt resurssnål

KOLLA PRISET →

PAC N90 Silent Eco hanterar riktigt stora rum utan att strömförbrukningen skenar.

DeLonghi är förhållandevis okända i Sverige men är ett av Italienskt populäraste varumärken när det kommer till smarta produkter för hemmet. I deras breda utbud av luftkonditionerare finner vi PAC N90 Silent Eco som är en av marknadens mest resurseffektiva air conditioners. Det som man först lägger märke till är att den här modellen klarar av att kyla avsevärt mycket större rum än i princip alla andra alternativ på marknaden. Samtidigt som den har enorm kapacitet gällande kylningsyta så är den trots detta inte mer resurskrävande än andra modeller.

Utan att bli onödigt krånglig så lever N90 Silent Eco upp till alla förväntningar man kan ha på en modern portabel AC. Särskilt utmärkande är arbetskapaciteten som gör att den är ett givet val för dig med större lägenhet eller som vill kyla en större del av huset men också resurseffektiviteten.

 • Arbetskapacitet och rumsyta: 85 m².
 • Kylkapacitet: 2,5 kW.
 • Energiklass: A.
 • Ljudnivå: 64 dB.
 • Vikt: 30 kg.
 • Särskilda funktioner: Fjärrkontroll och timer.

Smart kylning

Som kylmedel används R-290, vilket har blivit ett populärt alternativ för kylning bland de produkter som har högst kapacitet i förening med bra energiklassning. Det säkerställer både snabb och miljövänlig luftkonditionering. Detta är också en garanti för att modellen ska kunna leva upp till framtida och mer strikta krav avseende miljöcertifiering.

Snabb och lättanvänd

Att komma igång med PAC N90 Silent Eco är enkelt. Man väljer själv huruvida man vill ta del av de mer avancerade funktionerna eller inte. Genom att använda de förinställda programmen behöver man inte engagera sig i några inställningar alls om man inte vill. Den medföljande fjärrkontrollen gör dessutom att enheten är väldigt lätt att justera utifrån behov.

+ En av marknadens mest kraftfulla modeller.

+ Miljövänlig.

– Lite mer kostsam än övriga alternativ.

Läs mer→


7.Whirlpool PACW29COL – Smarta klimatfunktioner

KOLLA PRISET →

Effektiv och portabel modell för medelstora rum.

Whirlpool har lanserat många av marknadens bästa produkter. Bland portabla AC har de ett flertal riktigt bra produkter som man kan välja mellan. PACW29COL är en smart produkt som kan sänka rumstemperaturen med fem grader på bara tio minuter. Tack vare ett flertal sensorer och smarta inbyggda lösningar så anpassar PACW29COL sig utifrån såväl dina önskemål som det omgivande klimatet. Det säkerställer att det aldrig går åt mer el än nödvändigt och att inomhusklimatet alltid är perfekt.

Är du ute efter en så enkel upplevelse som möjligt så kan det inte bli fel med PACW29COL. Den har smarta funktioner som gör att kylningen automatiskt anpassar sig utifrån rådande förutsättningar och tack vare enkla justeringsmöjligheter så kyler den alltid på dina villkor.

 • Arbetskapacitet och rumsyta: 70 m².
 • Kylkapacitet: 2,8 kW.
 • Energiklass: A.
 • Ljudnivå: 64 dB.
 • Vikt: 34 kg.
 • Särskilda funktioner: Fjärrkontroll, sensorer och timer.

Smart och miljövänlig

Precis som många andra moderna portabla AC så använder PACW29COL R-290 som kylmedel. Detta säkerställer unikt hög effektivitet utan negativ inverkan på vare sig inomhusklimatet eller miljön. Därför är den ett alternativ med smarta funktioner som verkligen ligger i tiden och borgar för en lång hållbarhet i och med skärpta miljöregler för AC.

Riktigt praktisk

Trots avancerade funktioner är den väldigt lätt att använda och levereras redo att användas direkt, utan krångliga installationer. Vill man däremot få ut det mesta av den så kan man med fördel dra nytta av fjärrkontrollen och dess inbyggda temperatursensor. Den gör det möjligt att enkelt få rätt temperatur, oavsett var solen ligger på. Då enheten anpassar kylningen automatiskt är den oerhört smidig att använda.

+ Utrustad med smart värmesensor som automatiskt reglerar temperaturen…

+ Energieffektiv.

– Relativt dyr.

Läs mer→


8.Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW – Bra miljövänlig kapacitet 

KOLLA PRISET →

En smidig portabel ac som är både miljövänlig och lättanvänd.

Svenska Electrolux är ett av de mer kända företagen inom luftkonditionerare. De har ett flertal spännande produkter på marknaden som passar allt från små till stora behov av kylning. Med EXP26U338CW presenterar de en modell i mellansegmentet för dig som vill ha tillräcklig kapacitet för snabb kylning men som inte vill betala för mer än du behöver.

Genom att förena effektivitet med många valmöjligheter så är det här ett av de bästa alternativen för dig som vill ha en miljövänlig och riktigt smart portabel AC. Samtidigt som den säkerställer hög energiklass är den också riktigt snabb på att kyla.

 • Arbetskapacitet och rumsyta: 70 m².
 • Kylkapacitet: 2,6 kW.
 • Energiklass: A.
 • Ljudnivå: 64 dB.
 • Vikt: 31,5 kg.
 • Särskilda funktioner: Fjärrkontroll, fördröjt start och fyra olika driftlägen.

 

Modern funktionalitet

Eftersom EXP26U338CW använder R-290 som kylmedel är den ett riktigt effektivt och miljövänligt alternativ. Utan att förbruka mer resurser än nödvändigt garanterar den att man får ett svalt och fuktfritt inomhusklimat. Detta är definitivt en modell som kommer vara ett bra val även i samband med att framtida och mer strikta miljökrav träder i kraft.

Enkel att använda

Även om man har väldigt många driftlägen att välja mellan i den här AC:en kan man själv välja huruvida den ska kyla, torka, fläkta eller automatiskt avgöra läge utifrån sensorer. Den är enkel att använda och samtidigt effektiv. Den levereras förinställd på ett automatiskt läge och därför behöver man bara koppla in den för att vara igång.

+ Miljövänlig men kraftfull.

+ Automatisk sensor.

– Lite krånglig på grund av de många olika inställningarna.

Läs mer→


Vad bör man tänka på när man köper portabel ac?

Om man inte har några önskemål utöver än att få svalare inomhusklimat så lever de flesta AC:s upp till denna förväntning. Men det finns en del saker att tänka på om man vill få ut det mesta av sitt köp.

 • Hur stort område ska kylas och avfuktas?

Samtliga enheter har riktlinjer för hur många kvadratmeter de hanterar. Det är inte en bra idé att chansa med detta. Se till att köpa en enhet som klarar den yta som du planerar att kyla. Annars riskerar du att bli besviken med ditt köp och kommer inte få den effektiva kylning som du är ute efter.

 • Konstant eller tillfällig drift?

Många av modellerna kan programmeras för att endast kyla under vissa perioder eller när det är som varmast. Om du inte planerar att ha din enhet igång hela tiden så lönar det sig ofta att välja en modell med timer, sensor eller motsvarande smarta funktioner. Det gör också att du kan använda den på ett miljömedvetet sätt och sparar in pengar på elkostnader.

 • Hur ser din budget ut?

Priset är trots allt en av de allra viktigaste frågorna innan man investerar i några som helst apparater för hemmet. Fundera därför på hur mycket du är villig att spendera på en AC innan du köper. I de flesta fall kan du hitta ett flertal modeller som ligger inom ramen för din satta budget.

 • Miljöaspekter

Detta är en viktig del i kalkyleringen av totalkostnaden eftersom det handlar om förbrukning av el. Kontrollera därför alltid miljöklassningen innan du väljer en AC.

Detta är enkla frågor som du kan fundera på för att göra ett bättre köp. De flesta dåliga köp beror på att man har alldeles för bråttom i sitt val av portabel AC. Fundera igenom vad det egentligen är du behöver och välj därefter en produkt som matchar behoven. Vi garanterar att detta leder till bättre resultat och du slipper bli besviken.

Hur använder man en portabel AC?

Luftkylare kännetecknas av att de använder vatten i kombination med kylmedel. När AC:n kyler ner rummet avfuktar den också luften vilket gör att det bildas kondensvatten. De flesta maskiner har lampor som indikerar när du behöver du komma ihåg att tömma ur kondensvatten. Om du glömmer att tömma tanken kan du få problem med maskinen och i värsta fall kan den sluta fungera. Trots detta är de flesta AC:s oerhört enkla att använda och kräver minimalt underhåll.

Installation i fyra steg:

 1. Packa upp din produkt och kontrollera attt den inte är skadad.
 2. Kontrollera att allting finns med i lådan.
 3. Kontrollera manualen och läs instruktionerna för installationen.
 4. Koppla in den till strömuttaget och aktivera enheten.

Det är egentligen inte svårare än såhär att installera en AC. Även om vissa modeller har särskilda instruktioner, som framgår av manualen, så är de konstruerade för att vara så lätta att använda som möjligt.

Hur sköter man sin portabla ac?

De flesta AC:s är i princip underhållsfria. Men det finns några saker som man måste göra om man vill säkerställa att enheten ska hålla så länge som möjligt. Dessa saker är enkla och smidiga så att vem som helst ska kunna utföra dem.

 • Töm behållare för kondensvatten vid behov, ofta finns det en indikatorlampa på din AC som visar när det är dags.
 • Rengör filtret vid behov men glöm inte att kontrollera det då och då för säkerhets skull.
 • Använd fläktläge ett tag om du inte använt din portabla AC på länge för att driva ur eventuell kondens som har bildats i maskinen, innan du kör igång AC läge.

Om du följer dessa steg kan du vara säker på att få många års nytta av din AC. Skulle det mot förmodan uppstå något problem, med t.ex. köldmedium, kontakta alltid tillverkaren i första hand. De samarbetar i de flesta fall med ett flertal auktoriserade verkstäder som kan reparera din AC. Försök aldrig själv laga den om någonting går sönder eller inte fungerar. Detta gör så att din garanti inte gäller.