Router test: Topp 5 bästa routrar 2022

En router är en enhet som ansluter två eller flera nätverk till varandra, ett sådant exempel är nätverk som ansluts till internet. Det är vanligt att ha en router hemma för trådlöst internet i hushållet.

Men hur vet du vilken router du behöver? Vilken typ av router du ska använda beror mycket på hur du ska använda ditt nätverk. En router har den otacksamma uppgiften att vara det viktigaste navet i din internetupplevelse i ditt hem, även fast den lätt blir bortglömd större delen av tiden.

När du ska köpa en router är det bra om du skaffar en efter din budget, dina behov och framförallt din bostad och hur mycket av ytan som ska täckas. Idag finns det många modeller med olika egenskaper. Vill du prioritera hastigheten med en gamingrouter eller kanske täckning med hjälp utav ett mash-system?

Vi har jämfört olika produkter och på så sätt lyckats skapa en topplista som kan hjälpa dig med ditt val – ett val som du inte kommer att ångra och en router som du kan förlita dig på i alla lägen!

VÅRA favoriter

 • Högpresterande Wireless AC
 • 4G+ Cat.6 (300 Mb/s)
 • Plug-and-play, ingen typ av installation behövs
KONTROLLERA PRISET →
 • Stödjer Wifi 6-standarden och Mu-mimo
 • Med Asus Aimesh och Airprotection
 • Inbyggd VPN
KONTROLLERA PRISET →
 • Enkel installation
 • Gästnätverk
 • Anslut trådlöst eller trådat
KONTROLLERA PRISET →

Router test: Alla våra favoriter

BILD PRODUKT
Asus RT-AX58U Trådlös router AX3000
Asus RT-AX58U är den bästa modellen i vår topplista. Det här är en Wifi 6-router med stöd för upp till 3000 Mb/s i överföringshastighet. Detta är en router för dig som vill ha mycket snabbt och stabilt internet hemma.
KONTROLLERA PRISET →
TP-link Archer MR600 4G-router med modem AC1200
Denna modell är en mycket snabb och pålitlig 4G router som delar ut ditt mobila bredband till flera enheter. Den har ett inbyggt modem och fungerar med alla olika operatörer. Med hjälp av ett simkort kan den dela ut uppkopplingen lika bra hemma som på semesterresan.
KONTROLLERA PRISET →
Asus RT-AC66U Trådlös router AC1750
Asus RT-AC66U har ett stöd för upp till 1750 Mb/s i överföringshastighet. Routern använder dual-band-teknik som ger höga hastigheter och god räckvidd. Denna Wireless AC-router passar för det lilla huset eller lägenheten.
KONTROLLERA PRISET →
TP-link Archer MR400 4G-router med modem AC1200
Denna router är en 4G router med ett inbyggt modem som har stöd för upp till 150Mb/s. Den är mycket säker och har stöd för 8 olika 4G-band. Bortsett från det så är den utrustad med 4 nätverksportar, två externa 4G-antenner och tre inbyggda wifi-antenner för trådlösa hastigheter.
KONTROLLERA PRISET →
TP-link Archer AX1500 Trådlös router AX1500
Sist men inte minst har vi denna Wifi 6-router med stöd för upp till 1500 Mb/s i överföringshastighet. Systemet är lätt att konfigurera och har även stöd för säkra anslutningar. Den är utrustad med fyra externa antenner och 4-portswitch.
KONTROLLERA PRISET →

1. Asus RT-AX58U Trådlös router AX3000 – Bäst i test

Asus RT-AX58U Trådlös router AX3000

KOLLA PRISET →

Asus RT-AX58U trådlösa router AX3000 passar dig som vill ha ett snabbt och stabilt internet hemma. Denna router är mycket prisvärd med tanke på att den inte kostar allt för mycket och kommer med en stor kvantitet av bra funktioner. Om du tänker utnyttja alla de bra egenskaperna är denna router något som du borde investera i.

Denna router använder sig av Wifi 6-standarden, det vill säga att det ger routern upp till 2402 Mbps över 5 GHz bandet.Wifi 6-standarden gör att routern kan ta hjälp av en teknik som kallas OFDMA, den ger dina enheter kortare fördröjningar och en bättre och snabbare uppkoppling.

Den har även en annan smart funktion och det är stöd för Mu-mimo.Det gör att den tillgängliga databandbredden fördelas på ett mycket effektivare sätt när en flera Mu-mimo användare tar emot data samtidigt. Vad det gäller vanliga Wireless N-enheter kan routern överföra 300 Mb/s.

Denna router har dubbla frekvensband och även en rad olika smarta funktioner. AX58U har även 4 Gb LAN-portar och ett stöd för AiMesh. Det gör det möjligt för dig att sammankoppla den med dina andra enheter.

Routern har ännu en smart funktion som gör att den kan dela ut separata gästnätverk. Det gör så att dina besökare får tillgång till internet men de kan inte komma åt dina privata nätverkskurser. Tack vare det behöver du inte oroa dig och tänka på om de är skyddade eller inte.

Specifikationer: 

 • Stödjer Wifi 6-standarden och Mu-mimo
 • Med Asus Aimesh och Airprotection
 • Inbyggd VPN

Läs mer→

2. TP-link Archer MR600 4G-router med modem AC1200 – Mest för priset

TP-link Archer MR600 4G-router med modem AC1200

KOLLA PRISET →

TP-link Archer MR600 4G-router är en mycket snabb och pålitlig 4G-router. Den fungerar för alla olika operatörer och kan dela ut ditt mobila bredband till flera enheter. MR600 har ett stöd för upp till 300 Mb/s. Simkortet som används är ett mikrosim som du direkt kan sätta in i routern eftersom den lämnas förkonfigurerad och redo att sättas igång.

Routern har ett inbyggt modem med en överföringshastighet på upp till 300 Mbps. Den har även två externa 4G-antenner och tre inbyggda Wifi-antenner. Denna produkt stödjer upp till 64 enheter på samma gång.

Den är utrustad med fyra gigabit-nätverksportar. En av dessa nätverksportar kan omvandlas till en portanslutning för fast internetuppkoppling för en backup funktion.

Med denna router får du en säker anslutning tack vare WPA och WPA2 kryptering så du behöver inte oroa dig när du surfar. Du kan sammankoppla routern på ett väldigt smidigt sätt genom ett enda tryck på WPS-knappen. Routern kan enkelt konfigureras via en app som går att ladda ner både för Android och iOS eller webbgränssnitt.

TP-links router för mobilt bredband skiljer sig från sina konkurrenter på framförallt ett sätt. Den har en mycket mer traditionell hemmarouter design med ett platt chassi när de flesta har en stående design. Denna typ av design gör att den inte sticker upp lika mycket, något som kan vara en fördel om du exempelvis vill placera den i din fönsterbräda för bra mobil mottagning.

Routern kan även dela ut ett separat gästnätverk som ger besökare tillgång till internet utan att de kan komma åt ditt privata nätverk. Den levereras med nätverkskabel och strömadapter så det är inget du behöver köpa till.

Specifikationer: 

 • Högpresterande Wireless AC
 • 4G+ Cat.6 (300 Mb/s)
 • Plug-and-play, ingen typ av installation behövs

Läs mer→

3. Asus RT-AC66U Trådlös router AC1750 – Minimalt underhåll

Asus RT-AC66U Trådlös router AC1750

KOLLA PRISET →

Routern Asus RT-AC66U har stöd för upp till 1750 Mb/s i överföringshastighet. Tack vare dual-band-tekniken som den använder sig av så ger den dig höga hastigheter och en mycket god räckvidd. Andra Asus-routrar kan sammankopplas till ett större sömlöst Wifi tack vare stödet för Aimesh.

Routern är utrustad med en USB-port som kan dela ut USB-hårddiskar till datorer eller mediaspelare. Hårddisken kan du då enkelt komma åt via molntjänsten Aicloud och FTP.

Även denna router kan dela ut separata gästnätverk som ger besökare tillgång till internet utan att de kan komma åt privata nätverkskurser. Det kan kännas både tryggt och säkert om du exempelvis arbetar hemifrån.

Det finns en inbyggd 4-portswitch på 1 Gb/s, FTP. Dessutom så finns det också stöd för mycket säkra anslutningar med WPA och WPA2 kryptering. De sammankopplar du på ett mycket smidigt sätt med WPS-knappen.

Specifikationer: 

 • Enkel installation
 • Gästnätverk
 • Anslut trådlöst eller trådat

Läs mer→

4. TP-link Archer MR400 4G-router med modem AC1200 – Multifunktionell modell

TP-link Archer MR400 4G-router med modem AC1200

KOLLA PRISET →

TP-link Archer MR400 är en 4G-router med ett inbyggt modem som har en nedladdningshastighet på upp till 150 Mbit/s och anslutningar för mer än 65 enheter på samma gång. Routern kan enkelt konfigureras via en app som går att ladda ner på Android och iOS enheter samt på ett webbgränssnitt.

Du använder ett mikrosimkort som sätts direkt in i routern när den levereras – den är därmed redo att börja användas på en gång. Den levereras också med nätverkskabel och strömadapter.

Denna router är även utrustad med fyra nätverksportar, två externa 4G-antenner och tre inbyggda wifi-antenner som klarar av trådlösa hastigheter på upp till hela 1167 Mb/s. En av dessa nätverksportar kan omvandlas till en portanslutning med fast internetuppkoppling för backup.

Routern stöder också säkra anslutningar med WPA- och WPA2-kryptering och kan sammankopplas på ett mycket smidigt sätt genom ett tryck på WPS-knappen. Även denna router kan dela ut ett separat gästnätverk som ger besökare tillgång till internet utan att de kan komma åt dina privata nätverksresurser.

Specifikationer: 

 • Wireless AC
 • Cat.4 (150 Mb/s)
 • Stöd för 8 olika 4G-band

Läs mer→

5. TP-link Archer AX1500 Trådlös router AX1500 – Säkra anslutningar

TP-link Archer AX1500 Trådlös router AX1500

KOLLA PRISET →

Routern TP-link Archer AX1500 är en Wifi 6-router som gör det möjligt att kunna föra över upp till 1500 Mb/s. Tack vare denna standard klarar routern hela 1201 Mbps över 5 GHz-bandet. Systemet är mycket lätthanterligt och smidigt att konfigurera tack vare en app som heter Tether.

Routern är utrustad med en AX-standard så att routern kan ta vara på en teknik som kallas OFDMA. Denna teknik gör så att fördröjningar blir mycket kortare och så att du får en bättre och snabbare uppkoppling.

Denna router har en del riktigt smarta egenskaper och en av dem är stödet för Mu-mimo. Det gör så att den tillgängliga databandbredden fördelar sig på ett mycket produktivt sätt om det skulle vara så att flera Mu-mimo användare tar emot en större mängd data samtidigt.

I den smarta appen som medföljer kan du även se vilka enheter som har anslutit till din router. Du kan alltså på ett smidigt sätt begränsa användandet av routern på specifika enheter. Om du vet att dina barn sitter och surfar på nätet fast det är läggdags kan detta vara en smart funktion så att kan schemalägga tillgången hur du än vill.

Routern är dessutom utrustad med fyra externa antenner och 4-portswitch. Det finns ett stöd för IPTV och den kan antingen konfigureras via webbgränssnitt eller appen som du får med vid köp av denna router. Nätverkskabel och strömadapter medföljer så du är redo att komma igång direkt.

Specifikationer: 

 • Stödjer Wifi 6-standarden
 • Enkel installation via en app
 • Inbyggd VPN, perfekt när du är bortrest

Läs mer→


Hur vi valt produkter till vår topplista

Det kan vara svårt att välja vilken typ av router som är rätt för ditt hushåll. Det finns en mängd olika modeller från diverse märken med olika egenskaper som skiljer dem åt.

Det är viktigt att kolla på routerns egenskaper innan du köper den så att du kan vara säker på att den klarar dina behov. Vi går igenom de punkterna som är extra viktiga när du väljer en router.

Saker att tänka på vid val av router

Det finns som sagt många olika modeller när det kommer till routrar. Om du bor i ett stort hus eller en ganska liten lägenhet så kan det vara en stor skillnad på vad som egentligen är nödvändigt när du köper en router. Det beror mycket på hur du använder ditt nätverk, hur stor räckvidd som behövs och hur snabb hastighet du vill ha och behöver.

Det är också bra att tänka på hur mycket pengar du vill och kan lägga på en router. Om du använder ditt internet ofta och har många enheter som kommer att vara anslutna samtidigt kan det vara bra att satsa på en dyrare router som ger dig alla förutsättningar för ett stabilt nät.

Priserna skiljer sig mycket när det kommer till routrar och de kan kosta allt från någon hundring till flera tusenlappar.

Skillnad på 2,4 Ghx och 5GHz

Ännu en viktig sak att tänka på är skillnaden mellan de olika frekvensbanden. 2,4 GHz är ett frekvensband som ofta är mycket trafikerat. De flesta trådlösa nätverken ligger på detta frekvensband och det gör att det lättare blir störningar eftersom fler använder samma frekvenser.

Med ett 5 GHz-band är det inte lika mycket trafik vilket gör att nätverken inte påverkar varandra på samma sätt. Ett 5 GHz-band gör oftast att du kommer upp i högre hastigheter. Anledningen till det är att det tillkommer fler kanaler vilket skapar mer utrymme för fler nätverk inom samma område.


Vad påverkar hastighet och räckvidd?

Det finns många faktorer som kan påverka din routers hastighet. Till och börja med har det mycket att göra med var du placerar din router. Routern ska gärna vara placerad med fri sikt till de områden som behöver extra bra täckning, exempelvis ditt kontor eller gaminghörna.

Fri sikt och avstånd

Det är inte bra att gömma din router i ett skåp och absolut inte ett metallskåp som kan skärma av din täckning helt och hållet. Om din router har fri sikt men du ändå upplever problem så kan det bland annat vara tjocka väggar, fler våningsplan och även akvarium som slukar upp din hastighet.

Om du har stor boyta så kan det ibland vara ofrånkomligt att din router står för långt bort från dina uppkopplade enheter. Detsamma gäller för dig som använder ditt Wifi ute i trädgården.

Öka räckvidden

Om avståndet är problemet så kan du köpa förlängda accesspunkter som stärker och sträcker sig längre ut i olika rum och därmed lösa problemet.

Andra faktorer som påverkar hastigheten och räckvidden är ifall du har många enheter som är uppkopplade samtidigt. Tänk på att dina uppkopplade enheter delar på hastigheten!

Upplever du att ditt internet är segt så kan det vara så att du behöver uppgradera till ett större abonnemang med högre hastighet.

Vi hoppas att de här punkterna och de rekommenderade routermodellerna kan vara till hjälp för dig som köper en ny router.