Slipsten test: Topp 5 bästa slipstenarna 2022

En slipsten är en lika viktig investering till köket som ett bra set knivar för matlagning. Oavsett hur bra skärpa kniven har från början behöver de slipas till med jämna mellanrum för att alltid ha en optimal skärpa när du använder dem.

Meningen med en slipsten är att den ska ha ett mer kompakt format, samtidigt som den ska vara kraftfull nog att slipa till knivbladet utan någon större ansträngning.

Genom att jämföra olika modeller på marknaden, dess funktioner, pris och användningsområden så har vi slutligen valt ut de fem modeller som vi tycker är lite extra genomtänkta och väldesignade.

Beroende på vilka knivar du har hemma så kommer också valet av slipsten att se lite olika ut. Detta då olika material kräver lite olika typer av slipstenar. Vi har på denna topplista inkluderat någonting för alla kök så att du kan hacka samtliga råvaror med precision och underhålla dina knivar när det behövs.

VÅRA favoriter

 • Enkel att använda
 • Mycket prisvärd
 • Blötläggs i 10 minuter
KONTROLLERA PRISET →
 • 3 olika sliphjul
 • Pribelönad modell
 • Enkel att använda
KONTROLLERA PRISET →
 • Gritvärde: 1000 och 3000
 • Bredare modell
 • Enkel att använda
KONTROLLERA PRISET →

Slipsten test: Alla våra favoriter

BILD PRODUKT
Minisharp Våtslip Plus 3 
Varumärket Minisharp har designat vad vi anser är marknadens bästa slipsten. Här får du mycket för pengarna och är en prisbelönt modell som levererar på flera plan. Slipstenen använder sig av en keramisk slipmetod, så att dina knivar blir som nya igen.
KONTROLLERA PRISET →
Grit & Grain Våtslipsten
Alla har inte vanan att använda sylvassa knivar och hackar eller skär hellre med en kniv som är grundslipad. Detta kan du då göra med Grit & Grains Våtslipsten som är enkel att använda och ger en bra grundslipning.
KONTROLLERA PRISET →
Samura Våtslipsten
Om du letar efter en större slipsten så är det denna våtslipsten från varumärket Samura som du bör kika lite extra på. Anpassad för även större kockknivar ger slipstenen en jämnare slipning då den träffar hela knivbladet per drag.
KONTROLLERA PRISET →
Grit & Grain Korrigeringssten för våtslipsten
Även en slipsten kan behöva förnya sin yta och detta kan då göras med korrigeringsstenen från Grit & Grain. Detta ger ny kraft i din våtslipsten så att du kan fortsätta använda den under flera år.
KONTROLLERA PRISET →
Yaxell Slipsten Fin 5000
Yaxells finkorniga slipsten 5000 ger tack vare sin gummiklädda fot en säker och stadig hantering, samtidigt som slipstenen är utformad för att kunna användas till lite olika typer av knivar. Dessutom är en korrigeringssten inkluderad i paketet.
KONTROLLERA PRISET →

1. Minisharp Våtslip Plus 3 – Bäst i test

Minisharp Våtslip Plus 3

KOLLA PRISET →

Minisharp har tagit fram denna mästerliga våtslip Plus 3 MC-550. Ett populärt val bland nöjda kunder och stenen är även en prisbelönad modell i Smartsons bäst i test över marknadens bästa knivslipar. Vi håller verkligen med och efter att ha jämfört marknadens utbud utsåg även vi denna till marknadens bästa val. Här får du mycket för pengarna och en slipsten du kan lita på!

Men vad är det då som gör just denna slipsten så utmärkande? Framförallt är det slipstenens konstruktion som gör den lite extra multifunktionell. Tre keramiska hjul med olika slipstyrkor gör att du kan få alla dina knivar i köket att bli som nya igen. Dra helt enkelt kniven genom det grova, medium och finkorniga hjulet för att få en perfekt skärpa.

Slipstenen är även väldigt enkel att använda och tar upp minimalt med plats i kökslådan. Dess enkla design gör den till ett lika fint inslag i samtliga kök där dess pris även gör den till en ypperlig investering för alla som vill ge lite nytt liv i sina knivar.

Specifikationer:

 • 3 olika sliphjul
 • Pribelönad modell
 • Enkel att använda
 • Passar samtliga knivar

Läs mer→

2. Grit & Grain Våtslipsten – Bästa grundslipstenen

Grit & Grain Våtslipsten

KOLLA PRISET →

Om du är petig med skärpan på knivarna och gärna vill grundslipa eggen innan användning för en optimal skärpa så kommer Grit & Grains Våtslipsten att vara ett mycket bra val. Denna våtslipsten har mycket låga gritvärden på 1000 och 6000 som kan hjälpa till att både grundslipa, men också laga en skadad egg på en kniv som du kanske har råkat tappa.

Våtslipstenar i olika former har länge varit ett mycket populärt val då de kan användas på flera olika sätt för att ge nytt liv i dina slöa knivar. Dessutom kan dü åstadkomma en fantastisk skärpa på bara några drag.

En nackdel med våtslipstenar är att de kräver lite förarbete då de måste blötläggas i cirka 10 minuter innan användning. Beroende på om det är en japansk kockkniv du slipar eller en mindre skalkniv är det också viktigt att du slipar i rätt vinkel för att kniven sedan ska kunna fylla sin tilltänkta funktion.

Om du letar efter en rejäl våtslipsten till köket, så kommer denna modell garanterat att falla dig i smaken. En stor fördel är också att den säljs till ett mycket bra pris.

Specifikationer:

 • Gritvärde: 1000 och 6000
 • Enkel att använda
 • Mycket prisvärd
 • Blötläggs i 10 minuter

Läs mer→

3. Samura Våtslipsten – Bästa stora slipstenen

Samura Våtslipsten

KOLLA PRISET →

Storleken på olika slipstenar på marknaden skiljer sig ganska mycket åt och att använda en större våtslipsten som denna från Samura har visat sig ge flera fördelar. Framförallt om du vill kunna slipa till dina större knivar på hemmaplan.

Samuras slipsten har utformats för att du ska kunna slipa hela eller större delar av knivbladet i ett och samma drag. Detta kommer att bidra till ett jämnare slutresultat och skyndar också på processen. Perfekt om du har många knivar i lådan att slipa till!

Denna våtslipsten har försetts med ett gritvärde på 1000 och 3000 som lämpar sig bra för de flesta knivar och gör att du kan laga mat på ett enklare sätt och med en perfekt snittyta.

Om du kikar på prisnivån så är denna något högre än de andra inkluderade modellerna på topplistan. Men här får du en bredare modell som gör att du både kan spara tid i köket, samtidigt som storleken gör våtslipstenen mer robust så att den håller längre. Detta i sig gör denna våtslipsten till en förmånlig investering på lång sikt.

Specifikationer:

 • Gritvärde: 1000 och 3000
 • Bredare modell
 • Träffar mer av knivbladet
 • Enkel att använda

Läs mer→

4. Grit & Grain Korrigeringssten för våtslipsten – Bästa korrigeringsstenen

Grit & Grain Korrigeringssten för våtslipsten

KOLLA PRISET →

Även en slipsten behöver korrigeras och förnyas med jämna mellanrum för att den ska ge en optimal skärpa. Däremot innebär det inte att du måste köpa en helt ny slipsten. Det räcker gott och väl med att du kompletterar med en korrigeringsssten för våtslipsten. Grit & Grain har tagit fram denna prisvärda modell som ger nytt liv i din slipsten.

För att en våtslipsten ska göra sitt jobb så är det viktigt att den har en jämn yta. Efter en tids användande kommer dock ytan på slipstenen att förändras. Genom att dra korrigeringsstenen längs med våtslipstenen, kan du få den att prestera bättre.

Många slipstenar säljs med en inkluderad korrigeringssten. I andra fall måste detta inhandlas separat. Så letar du efter en praktisk och prisvärd modell så kommer Grit & Grains modell att vara ett mycket bra val. Stenen passar lika bra för det professionella köket som för dig som älskar att laga mat med vassa knivar hemma!

Specifikartioner:

 • Jämnar till våtslipstenar
 • Mycket prisvärd
 • Passar professionell användning
 • Ger nytt liv i slipstenen

Läs mer→

5. Yaxell Slipsten Fin 5000 – Bästa finkorniga slipsten

Yaxell Slipsten Fin 5000

KOLLA PRISET →

På topplistan hittar du även den väldesignade och finkorniga slipstenen Fin 5000 från varumärket Yaxell. Denna modell har tagits fram särskilt för knivar som redan har en bra egg, men som börjar bli något slöa. För riktigt slitna knivar kommer du dock behöva investera i en slipsten med ett högre gritvärde och medium slipstyrka.

Det är flera saker som är väldigt utmärkande med denna modell, vilket är varför vi ville inkludera den på listan över marknadens bästa val av slipstenar. Dess konstruktion är robust, enkel att använda och tack vare dess fot i gummi får du en stadigt grepp under hantering som gör användningen mer säker.

Vid köp inkluderas även en korrigeringssten som gör att du kan jämna till ytan på slipstenen för det allra bästa slutresultatet efter slipningen av dina knivar. Dessutom får du med ett vinkelstöd som ger slipstenen en längre livslängd och håller den säkert förvarad i lådan när den inte används.

Den stilrena designen gör att den passar samtliga kök och även mer ömtåliga knivar som kräver lite kärlek. Ett något dyrare val, men som ger dig flera fördelar och som är en ren fröjd att använda!

Specifikationer:

 • Inkluderad korrigeringssten
 • Premiumval
 • Hållbar konstruktion
 • Fot i gummi

Läs mer→


Hur vi valt produkter till vår topplista

Det spelar ingen roll hur bra knivar du har vid något tillfälle kommer de att behöva underhållas för att eggen ska bli som ny och skärpan ska kunna förbättras. Det är just då en slipsten kommer att komma till nytta. Detta smarta kökstillbehör kommer att ge dina knivar nytt liv igen och gör det helt enkelt roligare att laga mat.

Vi tog oss an uppdraget att leta fram de fem slipstenar som vi ville recensera och som finner lite extra tilltalande av de modeller som finns på marknaden.

För att kunna göra ett rättvist val var det dels viktigt för oss att läsa på mer om slipstenar, kundomdömen, kockars utlåtanden om hur en bra slipsten bör vara utformad. Vi tog även del av andra topplistor för att se hur de olika modellerna placerar sig i andra tester.

De modeller vi slutligen inkluderade ska också vara enkla att använda, kunna användas till ett brett urval av knivar och heller inte vara en alltför dyr investering. Så oavsett vad du letar efter så kan du hitta en favorit som faller dig i smaken.

Men hur väljer du då ut vilken slipsten som du bör investera i? Detta är några saker som du bör ha i åtanke för att kunna göra ett bättre val.

Olika typer av slipstenar

Om du jämför olika slipstenar på marknaden är det första som inser nog att det finns en hel uppsjö av olika typer av slipstenar att välja mellan. Detta kan göra valet lite knepigare där det är särskilt viktigt att du väljer en slipsten som passar de knivar som du har hemma. Storleken på slipstenen måste också vara anpassad efter knivbladen som du vill vässa till.

Våtslipsten

Detta är en väldigt vanlig typ av slipsten där fördelen är att de är enkla att använda och där det inte tar särskilt lång tid att få in en bra teknik. Dessutom är de flesta våtslipstenar på marknaden ett mer prisvänligt val.

Dessa slipstenar är även utmärkta om du har mycket stålknivar hemma då de ger en mycket bra skärpa och finns i en mängd olika gritnivåer.

Knivslip

En knivslip finns i tre olika varianter (rullslip, våtslip eller enkel knivslip) och de är mycket enkla att använda. Du drar kniven genom sliphjulen för att förbättra på skärpan. Dessutom är de mycket kompakta och har oftast lite olika slipstyrkor som du kan välja mellan.

En sak att ha i åtanke är att du väljer en knivslip som är anpassad till det material som dina knivar är gjorda av.

Skärpstål

Sedan har du även skärpstål som vi dock inte har fokuserat på i denna artikel. Vi vill ändå nämna den för att du ska få en bättre överblick på vad marknaden har att erbjuda. Även skärpstål finns i lite olika varianter, där du bör välja en som är anpassad efter hårdheten på din kniv. Här kan du välja mellan keramiskt bryne, diamantbryne eller stålbryne.


Förvara dina knivar rätt

Det finns också flera saker som du kan tänka på för att skärpan på knivarna du har hemma ska bevaras längre. Att förvara knivarna på rätt sätt är A och O när det gäller att behålla knivens prestanda. Håll dem åtskilda så att de inte ligger och skaver mot varandra i en knivlåda och förvara dem istället hellre på en magnetremsa i köket.

Välj också en skärbräda som är anpassad för din kniv. Trä är i regel det absolut mest skonsamma valet. När du investerar i nya knivar glöm inte att komplettera med en passande slipsten så att du kan få dina knivar att hålla i många, många år!