Sovmasktest: 5 bästa sovmaskerna för bättre sömn (2023)

Sömnbrist är ofta ett typiskt problem som uppstår i en hektisk vardag. En undersökning gjord nyligen visar att upp till 10 % av alla svenskar har problem med sömnen. Det kan givetvis finnas flera anledningar till detta, men omgivningen vi sover i har ofta stor betydelse. Särskilt ljus och ljud kan störa nattsömnen mer än de flesta tror.

Det finns en rad hjälpmedel som kan säkerställa en god, djup nattsömn igen – och ett av dessa är en sovmask. Det finns dock otaliga produkter på marknaden, vilket kan göra det svårt att veta vilken som fungerar och vilken som inte fungerar. Det är just därför som vi har skapat den här artikeln, för att lyfta fram de absolut bästa alternativen.

Lär dig hur en sovmask kan göra det lättare att sova, samt vilka masker som är bäst i tester. Läs vidare så tar vi dig igenom allt du behöver veta för att kunna välja rätt sovmask.

Bäst i test, sovmasker 2023

När vi skulle välja produkter för detta test var det viktigt att de inte bara blockerade ljuset effektivt, utan också satt bekvämt på ansiktet. Många billiga varianter upplevs ofta som pressande mot ansiktet, och det kan i sig själv vara ett skäl till dålig sömn. Efter en grundlig research är det därför följande fem sovmasker som är de bästa i vårt test, gjort 2023.

BILD PRODUKT
MUUD Sovmask
Lätt sovmask som effektivt blockerar oönskat ljus, samtidigt som den är bekväm att ha på sig. Levereras med justerbart spännband för bättre passform.
KONTROLLERA PRISET →
Alaska Bear Natural Silk Sovmask
Silkesmjuk mask med justerbart band som effektivt blockerar ljus. Mjukt sidenmaterial som ger en sval känsla i ansiktet.
KONTROLLERA PRISET →
Loftie Sovmask
Mjuk konturmask som ligger lätt mot ansiktet genom hela natten. Utmärkt för lätt sovande..
KONTROLLERA PRISET →
Casper Snoozewear
Bra alternativ för dig som föredrar känslan av bomull framför syntetiska tyger, när du sover.
KONTROLLERA PRISET →
Tempur-Pedic Tempur sovmask
Tempur-mask med bra passform och komfort. Ett bra alternativ för dig som föredrar Tempur när du ska sova på natten.
KONTROLLERA PRISET →

 1. MUUD Sovmask – Testvinnare

 

KOLLA PRISET →

MUUD sovmask är ett utmärkt alternativ för dig som sover på resande fot, eller som vill att det ska vara helt mörkt omkring dig. Masken blockerar ljuset effektivt, men sitter samtidigt otroligt lätt på ansiktet. Detta är en konturmask, vilket betyder att den skapar en kupa runt bärarens ögon för att undvika tryck på ögon och fransar. Speciellt för dig som sover på mage kommer detta att vara en fördel, för att undvika att masken trycker på ögonen.

Masken är gjord av mjuka material som känns sköna på huden – vi har testat ett antal konturmasker och så är inte alltid fallet. Vissa av de billigare varianterna har material som är för hårda, och kommer därför snabbt att leda till tryck eller sveda i ansiktet. Det justerbara spännbandet är lagom elastiskt, så att du kan anpassa det efter din egen passform.

Skulle du vilja rengöra din sovmask efter användning är det heller inga problem. Tillverkaren garanterar att den går att tvätta i maskin, men det rekommenderas ändå handtvätt för att förlänga livslängden på din mask. Detta var naturligtvis något vi var tvungna att testa, så vi la in masken i tvättmaskinen. Den blev lika fin igen efter ett snabbt program, så detta är också dokumenterat.

I slutändan var priset en faktor som spelade in. Den här sovmasken är varken den billigaste eller dyraste, utan ligger ungefär mitt emellan. Den har tidigare vunnit flera tester av masker och fått en bra feedback från användarna. Utmärkt för den som vill ha en god natts sömn men inte vill investera onödigt mycket i en sovmask.

2.Alaska Bear Natural Silk Sovmask – Bästa värde

KOLLA PRISET →

Vissa vill ha silke när de väljer sovmask och då är Alaska Bear en bra utgångspunkt. Detta är en sidenmask utrustad med ett justerbart spännband som känns lätt på ansiktet. Den har tidigare presterat bra i ett antal tester och förtjänar därför en plats på vår lista igen.

Designad i ett sidenmaterial är detta en mask som känns mjuk och lite svalare i ansiktet. Den blockerar effektivt oönskat ljus, men inte lika bra som MUUD´s mask. Den här ligger nämligen lättare på utsidan av ansiktet och har inte samma design som en konturmask.

Vi vet att många föredrar siden när de sover, och vi har därför valt denna mask som en god tvåa på vår lista. Sidenmaterial kan visserligen vara lite dyrt, men denna sovmask är lätt att hitta på rea, så du får den ofta till halva priset. Sammantaget är denna sovmask ett bra alternativ, som sitter bra på ansiktet och blockerar oönskat ljus.

Om du ofta sover när du reser rekommenderar vi en konturmask, eftersom dessa kommer att ge en mer ostörd sömn. Det har kommit en del feedback om att Alaska Bears sovmask glider av ansiktet under natten, så detta kan eventuellt bli ett störande moment när man är beroende av god sömnkvalitet.

3. Loftie Sovmask – Extra mjuk

KOLLA PRISET →

En annan konturmask på vår lista är Loftie. Detta är en otroligt mjuk produkt som är gjord av plysch-material. Du märker knappt att du har den på dig, så för dig som sover lätt kan detta vara ett bra alternativ. Speciellt för de som sover på mage har detta blivit ett populärt val då den inte glider av när man rör sig i sömnen.

Även om detta är en konturmask, lämnar den inga spår eller märken i ansiktet. Det supermjuka materialet är skonsamt mot huden och den har invändiga kupor som förhindrar tryck på ögonen. Precis som MUUD´s mask kan denna köras i tvättmaskinen, och den klarar ett snabbt program mycket bra.

Det som har fått Loftie att hamna på en god tredjeplats snarare än förstaplats, är att den inte blockerar ljus lika effektivt som MUUD och Alaska Bear. Den fungerar säkert tillräckligt bra för en liten eftermiddagslur eller för den som sover i mörka rum, men om du ska använda din sovmask i ljusare miljö släpper denna in lite för mycket ljus.

Vår slutsats är därför att detta är en utmärkt mask för dig som vill ha hög komfort och det där lilla extra. Den fungerar bra i ett annars mörkt rum, för att förhindra att du störs av ljuset från väckarklocka, fönster och liknande, men om du ska sova på flygplan, tåg eller i ljusa miljöer är det nog klokt att använda MUUD sovmask i stället för denna.

4.Casper Snoozewear Sovmask – Bra alternativ

KOLLA PRISET →

Casper Snoozewear var ingen favorit, men den är en god kandidat för den som bara vill ha en tillfällig sovmask. Den är gjord av bomullstyg, så den är också ett bra alternativ för den som inte gillar syntetmaterial. Masken blockerar effektivt ljus, och sitter perfekt på ansiktet.

Vad gäller designen har den en del konturform, men den sitter inte lika bra som MUUD och Loftie på ansiktet. Den höll sig visserligen på plats hela natten, men den har en relativt platt form – vilket gjorde att den upplevdes som lite tryckande på ansiktet. Detta var särskilt tydligt när man vände sig om på magen, då masken upplevdes som lite för tajt.

En annan egenskap som gjorde att denna hamnade så långt ner på vår lista är priset. Den här masken kostar nästan dubbelt så mycket som de andra toppvalen på listan. Det är även bra att notera att detta är den enda masken i vårt test som är gjord av bomull, så om du föredrar detta framför syntetiska tyger, så kan den vara ett bra alternativ att prova.

5.Tempur-Pedic Tempur Sovmask – Bästa Tempur-masken

KOLLA PRISET →

Sist men inte minst har vi satt Tempur-Pedic på ett riktigt test. Det här var en mask som verkligen presterade bra när vi testade den i direkt ljus, men som inte var lika bra i vårt hemmatest. Det första vi reagerade på var den märkliga kombinationen av polyester och bomull som inte var lika bekvämt som materialen i de andra maskerna.

Den har en lite konstig passform till en början, men som en Tempur-mask kommer den så småningom att anpassa sig till ansiktets form. Tyvärr är det justerbara bandet inte lika bra på denna som på de andra maskerna i detta test, vilket gjorde att passformen inte var helt optimal. Masken rör sig också lite under natten, vilket var störande för våra testare.

Här är det viktigt att notera att detta är en Tempur-mask. Den är inte lika mjuk och lätt som de andra maskerna vi har testat, men för användare som föredrar Tempur-kuddar kommer denna mask att vara ett bra alternativ. Man kan säkert vänja sig vid att sova med Tempur- mask, men i det här testet kom denna mask på femte och sista plats.

Hur vi testade sovmaskerna

För att göra det lättare att hitta de bästa sovmaskerna tog vi fram ett eget litet test. Testet delades upp i två olika steg för att säkerställa att varje mask fick en grundlig genomgång. Först testade vi hur väl varje mask gav önskad ljusblockering, genom att placera den sömnigaste kollegan på kontoret i ett mörkt rum, med en spotlight riktad direkt mot sig.

På så sätt fick vi snabbt ett intryck av hur effektivt maskerna blockerade ljuset, vilket är viktigt när man sover på resor. Det är just i sådana miljöer som de flesta kommer att använda sin sovmask, till exempel på tåg, flyg eller bussar.

Även om detta gav oss en bra inblick i hur effektiva maskerna var, var det viktigt att testa dem även vid riktig praktisk användning. Varje mask togs därför hem för testning. Här användes varje mask i testet två dagar i rad, för att man skulle få en bättre bild av hur den faktiskt sitter hela natten. En dålig nattsömn kan vara slumpmässig, men två är svårare att förklara bort.

När alla masker hade testats, både för ljusblockering och genom en hel natt, var det dags att jämföra anteckningar. Resultatet av dessa undersökningar är det som har blivit vårt urval av produkter i detta test.

Vad du bör veta om att köpa en sovmask

Att köpa en sovmask är ett personligt beslut, där dina egna preferenser skall påverka vilka egenskaper du vill ha i din mask. Huvudsyftet med sovmasker är att blockera ljus, så det är viktigt att hitta en mask som passar ditt ansikte bra. Det är också viktigt att ha en mask som känns bekväm. En bra mask är till liten hjälp om den upplevs som störande eller obehaglig att ha på under natten.

Vissa föredrar konturmasker, eftersom dessa har inbyggda kupor som minskar trycket över ögonen. Sådana masker kan dock tendera att sätta extra press på huden runt ögonen, speciellt om du sover på mage. Sover du på mage eller sida bör du därför leta efter en mask med släta kanter så att den inte skaver.

Utöver dessa hittar du sovmasker tillverkade i en mängd olika material. De starkaste konturmaskerna är vanligtvis gjorda av bomull och syntetiska material, som memory-skum och polyester. Om du föredrar något som är skonsammare mot huden kan en silkesmask vara ett bra alternativ. Silkesmasker är gjorda av ett naturligt material som är mer skonsamt mot huden, och som är naturligt antibakteriellt, men dessa masker har ofta lite glattare yta än de i polyester.

En annan viktig punkt att tänka på när du köper en sovmask är spännbandet. Vissa masker har ett justerbart band, medan andra har elastiska band. Visserligen spelar dina personliga preferenser in här, men vi fann ändå att de med resårband satt bättre på plats hela natten. Den extra stretchen som tillhandahålls av elastiska band säkerställer att sovmasken förblir på plats även om bäraren sover oroligt under natten.

Situationer där en sovmask kan göra det lättare att sova

En fråga som ofta dyker upp är, när man ska använda en sovmask. Här finns det nog inget universal-svar på vad som är rätt, men vi har tittat närmare på några situationer där en sovmask kan vara lämplig att använda. Speciellt växlande ljusförhållanden i din omgivning, är en viktig anledning att använda sovmask.

Här är några situationer där en sovmask kan vara bra att ha:

  • Sova när du reser: Oavsett om du reser med flyg, bil, tåg eller buss. Det kan vara svårt att sova i ljusa miljöer. En bra mask blockerar ljuset så att du inte märker det, och du kan falla i djup sömn snabbare.
  • Önskat ljus: Många människor har olika ljuskällor i sovrummet, men dessa kan störa din sömnkvalitet. Så oavsett om du har en klocka, nattlampa eller något annat i rummet kan en sovmask ge en bättre sömn, utan att du behöver släcka dina ljuskällor.
  • Paus: Ibland är det okej att ta en paus mitt på dagen, men då är det sällan optimala förutsättningar för att sova. Med en bra mask kan du lägga dig i soffan utan att dagsljuset stör din sömnkvalitet.

Bra tips för att välja en sovmask

Om du aldrig har använt en sovmask tidigare kan det vara svårt att veta vad du ska leta efter. Vi har därför samlat några bra tips på vad du bör tänka på innan du köper en sovmask. Detta kan göra det lättare att hitta rätta masken för ditt ändamål, och därmed också ge dig en lite kortare väg till en god natts sömn.

Kvalitet på materialet

Första gången man köper en sovmask tittar de flesta på priset. Det är sant att du kan hitta sovmasker som kostar lika mycket som en kopp kaffe, men det brukar innebära att de har väldigt billiga material. Den här typen av mask upplevs ofta som pressande, skavande eller helt enkelt obekväm att ha på sig.

Du bör därför tänka på vilka material din mask är gjord av, snarare än att titta enbart på priset. Sovmasker är kanske inte någon stor investering ekonomiskt, men ett billigt köp kan löna sig dåligt när du verkligen behöver masken.

Tillbehör

Innan du ger dig av på din resa är det viktigt att tänka på var du tänker sova. En bra sovmask blockerar förvisso ljuset, men om du ska sova på kollektivtrafik kan det också bli mycket ljud. Du bör därför fundera på om det är värt att packa ner några öronproppar som tillbehör till din sovmask.

Här kan givetvis även ett ljuddämpande headset göra susen, men dessa är ofta väldigt skrymmande. Så det är därför inte så lämpligt att sova med dem. Det självklara valet av gammaldags öronproppar, kommer därför i de flesta fall att vara det smartaste.

Tänk på storleken

Precis som med människor är det stora skillnader mellan olika sovmasker. Här är det speciellt stoppningen och framsidan av sovmasken som har stor betydelse. Du bör välja en sovmask som passar ditt ansikte bra för att den ska fungera. Om masken är för liten släpper den in ljus i kanterna. Är den för stor finns risken att den ramlar av under natten, om du rör dig i sängen.

De flesta sovmasker har en standardstorlek, men det kan finnas en liten skillnad från de olika tillverkarna. Det är därför en bra idé att ta en titt på hur en mask passar på ansiktet, innan du ger dig ut på en lång resa.

Värme och svett

Sist men inte minst är det viktigt att se till att masken inte absorberar värme. Vissa billigare masker är gjorda av material som drar till sig värme från solen, vilket ofta resulterar i svettningar runt ögonen. Detta är en obehaglig känsla som man gärna vill försöka undvika. Speciellt om du lätt blir varm är det viktigt att välja nylon, siden eller andra svalare material.

Sammanfattning av testet

Det kan vara svårt att hitta den bästa sovmasken om du aldrig har använt en tidigare. Vi har därför testat en mängd olika masker och kommit fram till vilka som är de bästa. Vi har presenterat detta urval i den här artikeln, tillsammans med lite allmän information om olika sovmasker.

Vi hoppas att den här guiden har varit till hjälp, och att du har hittat en sovmask som kan ge dig den goda sömn du längtar efter. Tänk på att det kan ta några nätter innan du vänjer dig vid att sova med en mask, om du aldrig har gjort det förut.

Frågor och svar

Vilka material bör en sovmask vara gjord av?

Det finns ett stort utbud av sovmasker och dessa är gjorda i en mängd olika material. Det viktigaste är därför att hitta en sovmask som känns skön på ditt ansikte.

Varför ska man använda en sovmask?

Även om få människor tänker på det under natten kan du störas av förändringar i ljuset.En sovmask gör att du inte upplever detta, och du kan därmed falla i djupsömn lättare.

Gör en sömnmask det svårare att sova?

En bra sovmask ska knappast kännas, och kommer därför inte göra det svårt att sova. Tvärtom kan en mask göra det lättare att falla i djup sömn, oavsett hur ljust det är i det omgivande rummet.

Vilken sovmask var bäst i testet?

Baserat på vår undersökning var det sovmasken MUUD som var bäst i detta test. Detta är en kostnadseffektiv sovmask som ger hög komfort och effektiv blockering av ljus hela natten.

Är det värt att investera i en sovmask?

Om du har svårt att sova, eller sover under resor, kommer köpet av en sovmask snabbt att löna sig. En god natts sömn kommer att ge dig mer energi och en bättre förmåga att fokusera, och på det sättet är det absolut värt investeringen.