Spjälsäng test: Topp 5 bästa spjälsängar 2022

Som nybliven förälder är det flera inköp som kommer att vara nödvändiga. Förutom skötbord, barnvagn och kläder så behöver du även välja ut en passande spjälsäng. Beroende på din budget så kommer det att finnas flera olika modeller att välja mellan.

Oavsett vilken du väljer är det viktigt att den är robust, att den gärna går att justera för att kunna skräddarsys efter ditt barns ålder och att den såklart har en design som faller dig i smaken.

För att göra ditt val enklare har vi letat fram marknadens 5 bästa modeller i olika prisklasser och kategorier. Vilken spjälsäng är din favorit?

VÅRA favoriter

 • Material: Trä
 • Enkel att rengöra
 • Säljs utan madrass
KONTROLLERA PRISET →
 • Justerbar höjd
 • Material: MDF, plywood
 • Madrass: 60 x 120 centimeter
KONTROLLERA PRISET →
 • 3 olika höjdnivåer
 • Maximal ålder: 3 år
 • Material: Slitstark furu
KONTROLLERA PRISET →

Spjälsäng test: Alla våra favoriter

BILD PRODUKT
Done by Deer Spjälsäng
Denna spjälsäng från Done by Deer är inte bara vår favorit efter jämförelser av marknadens utbud. Den har även vunnit Red Dot Desig Award, vilket framförallt beror på modellens rejäla konstruktion och avtagbara skena som gör att den kan användas i flera år.
KONTROLLERA PRISET →
Baby Dan Sofie Side-by-Side
Från varumärket Baby Dan hittar du denna multifunktionella och mycket prisvänliga modell Sofie Side-by-Side. Spjälsängen tillåter dig att sova närmare ditt barn och är därmed ett perfekt val under det första året. Därefter kan spjälsängen anpassas efter ålder på ditt barn.
KONTROLLERA PRISET →
Carena Ingarö Spjälsäng
Carena har designat denna utvecklade spjälsäng Ingarö. Den svenskproducerade modellen är tillverkad av massiv furu som gör den mycket hållbar. Dessutom har den en ram som är helt fri från gifter eller farliga ämnen. Ett mer miljövänligt val helt enkelt.
KONTROLLERA PRISET →
Noe & Zoe Berlin Spjälsäng
Denna lätta och ihopvikbara spjälsäng med ett härligt stjärnmönster är ett perfekt val för dig som letar efter en modell som är enkel att transportera och ha med i bilen. Varumärket Noe & Zoe Berlin har tillverkat stativen av lätt aluminium som har kombinerats med mjuk duk.
KONTROLLERA PRISET →
Carena Väddö Bedside
Från varumärket Carena så har du även denna multifunktionella modell Väddö som kan anpassas för att användas från födseln och därefter justeras allt eftersom ditt barn växer. Efter användning kan den även användas som en bekväm barnsoffa.
KONTROLLERA PRISET →


1. Done by Deer Spjälsäng – Bäst i test

Done by Deer Spjälsäng

KOLLA PRISET →

Högst upp på topplistan så hittar du denna utvecklade spjälsäng från varumärket Done by Deer. Just denna modell har hamnat högt upp efter andra tester och vann även Red Dot Design Award för sin praktiska konstruktion, som är mycket justerbar. Efter att ha jämfört marknadens utbud är det även denna modell som vi utser som den allra bästa.

Men vad är det då som gör just denna modell så utmärkande? Det är framförallt två punkter som hade särskilt betydelse för dess placering på topplistan. Spjälsängens design är mycket robust och tillverkad av kvalitetsmaterial som ger en väldigt trygg och säker sovmiljö för ditt barn.

Utöver detta har spjälsängen även en justerbar höjd som gör att du kan använda den längre. Även när ditt barn är tillräckligt gammal för att sitta upp kan spjälsängen enkelt omvandlas till en trevlig barnsoffa så att en fortfarande fyller sin funktion i hemmet.

Trots att denna modell är något dyrare vid inköp så ger dess justerbara design den ett brett användningsområde som väger upp denna nackdel.

Spjälsängens ram har tillverkats av robust MDF och plywood. Detta gör att spjälsängen kommer att hålla i många, många år framöver. En ytterligare fördel med just denna modell är att den även är väldigt enkel att rengöra. Den kan lätt torkas av med en fuktig trasa och blir därefter som ny igen.

Om du letar efter en kvalitetsmodell som är både lyxig och praktisk så kommer denna spjälsäng från Done by Deer att vara ett ypperlig val.

Specifikationer:

 • Justerbar höjd
 • Material: MDF, plywood
 • Vinnare av Red Dot Design Award
 • Madrass: 60 x 120 centimeter

Läs mer→

2. Baby Dan Sofie Side-by-Side – Bästa budgetmodell

Baby Dan Sofie Side-by-Side

KOLLA PRISET →

Sofie Side-by-Side är en spjälsäng som är framtagen av varumärket Baby Dan. Den har trots sin mycket snälla prislapp flera utmärkande egenskaper som gör den till ett mycket bra val oavsett din budget. Spjälsängen har tillverkats helt i trä som gör att den står stadigt och ger ditt barn en trygg sovmiljö.

En stor fördel med denna modell är att den kan användas redan från när ditt barn föds där din nyfödda kan ligga nära er säng för optimal komfort. Sängbotten är nämligen försedd med praktiska fästremmar som gör att du kan haka fast spjälsängen i din madrass. Men därefter kan den också anpassas allt eftersom ditt barn växer.

För att underlätta hantering och användning är ena sidan helt avtagbar. Detta gör att modellen kan användas längre och gör det även enklare att lyfta i och ur ditt barn från spjälsängen.

Konstruktionen och spjälsängens design är ganska enkel och gör den till ett fint inslag i samtliga barnkammaren. Dessutom gör det modellen mycket lättplacerad.

Om du letar efter en prisvänlig modell som verkligen håller måttet, så kommer Baby Dans Sofie Side-by-Side att vara ett bra val. Däremot medföljer det ingen madrass vid köpet, någonting som är värt att ha i åtanke. Passande madrass bör ha måtten 40 x 84 centimeter för att spjälsängen ska fungera optimalt.

Specifikationer:

 • Material: Trä
 • Enkel att rengöra
 • Säljs utan madrass

Läs mer→

3. Carena Ingarö Spjälsäng – Bästa miljövänliga

Carena Ingarö Spjälsäng

KOLLA PRISET →

Det svenska varumärket Carena är mästare när det kommer till spjälsängar och andra möbler till barnkammaren. De använder sig endast av rejäla material och spjälsängen Ingarö är verkligen inget undantag.

Denna modell är tillverkad av slitstark furu och kan användas från födseln och sedan upp till tre års ålder. Eftersom sängbotten är höjbar till tre olika lägen kan den sedan användas under en längre tid och fyller därför en bättre funktion. Spjälsängen kan således anpassas allt eftersom ditt barn växer.

Spjälsängen har måtten 120 x 60 centimeter och är anpassad för madrasser med en tjocklek på maximalt 10 centimeter.

Modellen är för att vara extra säker testad enligt samtliga rådande säkerhetsstandarder. För att säkerställa att den är ett säkert val även när ditt barn har börjat få tänder är hela ramen tillverkad helt utan gifter eller skadliga kemikalier som ditt barn kan råka få i sig.

En sak som även gör denna spjälsäng till ett utmärkande val är dess design. Den mörkgråa färgen i kombination med den stilrena formen gör den till ett mycket bra val för de flesta rum i hemmet. Den säljs dessutom till ett mycket bra pris som gör att den faller inom de flestas budget.

Specifikationer:

 • 3 olika höjdnivåer
 • Mått: 120 x 60 centimeter
 • Maximal ålder: 3 år
 • Material: Slitstark furu

Läs mer→

4. Noe & Zoe Berlin Spjälsäng – Mest transportvänlig

Noe & Zoe Berlin Spjälsäng

KOLLA PRISET →

En del vardagliga bestyr kräver att spjälsängen ska kunna vikas ihop och tas med under dagen. Därför har Noe & Zoe Berlin designat denna spjälsäng för att vara en bekväm och trygg sovplats när du och ditt barn befinner er utanför hemmet.

Spjälsängen består av ett lättviktsstativ i metall som sedan har kombinerats med en mjuk och bekväm liggdel. Vid köp medföljer även en bekväm madrass så att ditt barn kan sova tryggt och skönt under hela dagen. Madrassen är försedd med en stöttande stoppning som är tillverkad av 100% polyester.

Hela konstruktionen är särskilt designad för att vara enkel att fälla ihop och bära med sig. Liggdelen kan även skräddarsys där du vid köp kan välja mellan flera intressanta mönster som även gör spjälsängen till ett fint inslag när den är uppfälld och används.

Yttertyget består av 100% bomull som även gör att den kan tvättas i maskin på 30 grader. Kombinationen av material, spjälsängens pris och egenskaper är några anledningar till varför vi anser denna modell som lite extra utmärkande för aktiviteter utanför hemmet.

Specifikationer:

 • Yttertyg: 100% bomull
 • Stativ i metall
 • Medföljande madrass
 • Enkel att flytta omkring

Läs mer→

5. Carena Väddö Bedside – Bästa multifunktionella

Carena Väddö Bedside

KOLLA PRISET →

Från varumärket Carena har du även denna modell Väddö Bedside, som skiljer sig markant från modellen ovan. Spjälsängen är tillverkad i Europa och består av robust trä och en konstruktion som ger modellen en väldigt lyxig finish. Den mörkare färgen bidrar även till att ge spjälsängen ett mycket fint helhetsintryck.

Väddö Bedside har framtagits för att vara ett multifunktionellt val. Höjden är justerbar för att spjälsängen ska kunna anpassas efter när ditt barn växer. Dessutom har konstruktionen försetts med hjul så att du kan förflytta den mellan olika rum på ett enklare sätt.

Ramen är tillverkad av massiv trä, där ena sidan enkelt kan fällas ner om du vill ha den närmare din egen säng precis efter födseln. För att vara ett extra säkert val har den även testats och godkänts enligt EN 1130: 2019.

När ditt barn har vuxit ur spjälsängen kan den lätt omvandlas till en fin barnsoffa att ha i barnkammaren. Detta gör således denna modell till ett mer prisvänligt val eftersom den fyller flera olika funktioner och är en mycket fin inredningsdetalj.

Efter våra jämförelser av marknadens utbud så är denna modell mycket utmärkande framförallt som ett multifunktionellt val. Den kostar något mer att köpa in, men fördelar överväger denna nackdel med hästlängder.

Specifikationer:

 • Godkänt enligt EN 1130: 2019
 • Material: Trä
 • Justerbar höjd
 • Kan omvandlas till barnsoffa

Läs mer→


Hur vi valt ut produkter till vår topplista

En spjälsäng är någonting som alla nyblivna föräldrar behöver investera i. De håller ditt barn trygg och säker under natten och är också perfekt för avlastning under dagen. Men vilken spjälsäng är då det allra bästa valet?

Eftersom utbudet av spjälsängar är så stort, så finns det en för alla tillfällen, prisklasser och ålder på ditt barn. Vi har sammanfattat de 5 bästa i denna topplista så att du kan göra ett bättre val.

Efter att ha tagit del av tester, jämfört olika modellernas egenskaper och material har vi tagit fram produkter som håller måttet. Vi har även jämfört detta i kombination med dess prisklass, så att det ska finnas en produkt för allas plånböcker. Dessa punkter bör du ta i åtanke för att sedan kunna välja den som faller dig i smaken mest.

Material

Du vill inte kompromissa med säkerheten vid val av spjälsäng. Därför är tillverkningsmaterialet av avgörande betydelse. Den bör vara robust, så att spjälsängen står stabilt på golvet.

Dessutom bör du ha möjlighet att flytta spjälsängen utan att den är för otymplig. På grund av detta så är det framförallt olika typer av trämaterial som är särskilt populärt vid tillverkning av spjälsängar.

Form och design

De flesta köper ändå en spjälsäng test med tanken att den kommer stå uppmonterad en längre tid. Det är därför viktigt att du också har spjälsängens form och design i åtanke. Färgen och spjälsängens helhetsintryck ska gå hand i hand med ditt hem, inredning och personliga preferenser för att vara ett skräddarsytt val för dig.

Möjligheter till justering

Ditt barn kommer att växa i raketfart och därför är det viktigt att du kan justera och anpassa spjälsängen allteftersom ditt barn lär sig nya färdigheter och blir större. Kika därför på en modell där höjden kan höjas och alterneras.

En fördel är också om du kan avlägsna ena sidan på spjälsängen så att den kan börja brukas direkt efter födseln och ditt barn kan sova riktigt nära på nätterna.

Fundera även på om det är några särskilda funktioner som du bör kika lite extra på. Varje hushåll är unikt och kommer därför att kräva lite olika saker från spjälsängen. Genom att göra ett mer personligt val kan du få en spjälsäng test som kan användas längre och som dessutom fyller sin funktion bättre för dig och ditt barn.