Spjälsäng test: Topp 5 bästa spjälsängarna 2022

Är det dags att utöka familjen med en ny medlem? Då kommer det att finnas vissa inköp som du måste göra där några är mer nödvändiga än andra.

I denna artikel kommer vi att inrikta oss på den viktiga spjälsängen och det är viktigt att du gör ett anpassat val för att ditt barn ska kunna tryggt och säkert. Men självklart kommer även designen på spjälsängen att spela in då du vill att den ska matcha resten av barnkammaren eller sovrummet.

En bra spjälsäng bör vara tillverkad av robusta material och vara enkel att montera för att den ska stå stadigt. En fördel är också om den kan anpassas allt eftersom ditt barn växer och kräver en större yta att sova på.

För att göra ditt val enklare har vi letat igenom marknaden, jämfört olika tester av spjälsängar och även läst på mer om vilka funktioner som krävs för att spjälsängen ska hålla måttet. Låt oss presentera de fem modeller som vi fann lite extra utmärkande!

VÅRA favoriter

 • Tillverkad i Europa
 • FSC-certifierat trä
 • Avtagbar sidopanel
KONTROLLERA PRISET →
 • Madrass i PU-skum
 • Justerbar sängbotten
 • Enkel att flytta omkring
KONTROLLERA PRISET →
 • Ventilerende mesh-tyg
 • Stomme i robust trä
 • Kan användas året om
KONTROLLERA PRISET →

Spjälsäng test: Alla våra favoriter

BILD PRODUKT
STOKKE Sleepi Mini
Här har du en spjälsäng som levererar på flera plan och som även har en väldigt intressant design. Valt material i bokträ gör spjälsängen mycket robust att använda, samtidigt som de fyra adderade hjulen gör den enkel att flytta omkring mellan olika rum. Vår testvinnare!
KONTROLLERA PRISET →
Cam Cam Copenhagen Harlequin
Spjälsängen Harlequin är ett lika stilrent val som den är designad för att vara ett mer miljövänligt alternativ på marknaden. Trämaterialet är FSC-certifierat och dessutom kan spjälsängen justeras mellan flera olika nivåer.
KONTROLLERA PRISET →
BabyBjörn Baby Vagga
För lite extra stöd och lugnande rörelser så är en babyvagga som denna en mycket bra investering. Vaggan är tillverkad av ventilerande meshtyg och kan då användas under samtliga säsonger på året och är även enkel att flytta omkring.
KONTROLLERA PRISET →
Silver Cross Liggdelsställ för Coast & Wave
Detta kanske inte räknas som en traditionell spjälsäng, men vi vill ändå inkludera den tack vare sina praktiska egenskaper. Detta komplementerande liggdelsställ gör att ditt barn kan ta en tupplur även utanför hemmet och stället är dessutom mycket enkelt att fälla ihop.
KONTROLLERA PRISET →
Flexa Furniture Play Baby
Här har du en spjälsäng som har en riktigt trevlig och robust design som verkligen imponerar. Materialet som används består av massiv gran som sedan har behandlats med ett ECO-lack för att den ska vara skonsam och hållbar.
KONTROLLERA PRISET →

1. STOKKE Sleepi Mini – Bäst i test

STOKKE Sleepi Mini

KOLLA PRISET →

Som den vinnande modellen har vi utsett spjälsängen Mini från varumärket Sleepi. Vid första anblick så kanske det framförallt är spjälsängens runda form som är mest iögonfallande. Om man sedan inriktar sig på dess funktioner och konstruktion så hittar man även där flera saker som är utmärkande med Mini.

Spjälsängen har förutom sin mer runda form även försetts med fyra stycken adderade hjul. Dessa kan låsas för att den ska stå stadigt när den används, men hjulen underlättar även förflyttning av spjälsängen mellan olika rum.

Sängbotten är justerbar som gör att du kan anpassa höjden på madrassen allt eftersom ditt barn växer. Dessutom underlättar detta när du behöver ta ur barnet. Madrassen som inkluderas är tillverkad av tryckresistent hypoallergeniskt PU-skum så att ditt barn kan sova riktigt skönt.

En unik design i kombination med modellens pris och material är bara några anledningar till dess placering på topplistan. Dessutom är det inte bara vi som ser Mini som ett utmärkande val. Den kammade också hem förstaplatsen på Junior Design Award 2015. Därefter har den länge varit ett av marknadens mest eftertraktade val.

Specifikationer:

 • Madrass i PU-skum
 • Justerbar sängbotten
 • Vinnare av Junior Design Award
 • Enkel att flytta omkring

Läs mer→

2. Cam Cam Copenhagen Harlequin – Bästa hållbara material

Cam Cam Copenhagen Harlequin

KOLLA PRISET →

Varumärket Cam Cam Copenhagen har designat denna stilrena och genomtänkta spjälsängen Harlequin. Ett särskilt bra val för dig som letar efter en praktisk spjälsäng som även har tillverkats med miljön i åtanke.

För att säkerställa att spjälsängen tillverkas och säljs på ett hållbart sätt så använder sig Cam Cam Copenhagen av en miljövänlig produktion och handplockade fabriker med etiska arbetsvillkor. Dessutom är allt trä som används FSC-certifierat där björk och MDF är de huvudmaterial som används. Detta har sedan behandlats med en skonsam färg.

Denna modell kanske innebär att du måste gräva djupare i fickorna, men du får också mer säng för pengarna. När ditt barn har vuxit ur spjälsängen kan sidopanelerna enkelt avlägsnas och den förvandlas då istället till en juniorsäng. Den stilrena designen och robusta konstruktionen gör att den håller i många, många år framöver.

Detta är en spjälsäng som du verkligen kan lita på, som är enkel att montera och som uppfyller samtliga rådande säkerhetsförordningar. Ett mycket bra val för dig som prioriterar kvalitet och vill ha en modell som fyller flera funktioner!

Specifikationer:

 • Tillverkad i Europa
 • FSC-certifierat trä
 • Miljövänlig produktion
 • Avtagbar sidopanel

Läs mer→

3. BabyBjörn Baby Vagga – Bäst för nyfödda

BabyBjörn Baby Vagga

KOLLA PRISET →

För de allra minsta så är istället en babyvagga som denna från BabyBjörn en bra investering. Framförallt för dagens mindre tupplurar där du vill kunna hålla ett vakande öga på ditt barn.

Denna vagga har designats för att skapa lugnande rörelser som efterliknar den rörelse som uppstår när man promenerar med barnvagnen. Om ditt barn har svårt att komma till ro så rekommenderar vi att du investerar i denna modell som gör att ditt barn känner sig tryggt och säkert.

Du kan enkelt skapa rörelse på vaggan med hjälp av din hand eller fot, men vaggan ger också lugnande rörelser när ditt barn själv rör på sig.

Vaggan har en genomtänkt konstruktion där stommen består av robust trä. Själva vaggan är gjord av ventilerande mesh för att ge en god komfort under användning. Dessutom bidrar mesh-materialet till att den även kan användas i varmare temperaturer.

Vaggans låga vikt bidrar dessutom till att göra den mycket portabel. Perfekt att ta med både på utflykter eller flytta omkring mellan olika rum i hemmet. BabyBjörns vagga kanske inte är den bästa permanenta lösningen, men utmärkt att använda under dagen eller när ditt barn har svårt att komma till ro.

Specifikationer:

 • Ventilerende mesh-tyg
 • Stomme i robust trä
 • Skapar lugnande rörelser
 • Kan användas året om

Läs mer→

4. Silver Cross Liggdelsställ för Coast & Wave – Bästa komplement

Silver Cross Liggdelsställ för Coast & Wave

KOLLA PRISET →

Om du letar efter en mycket användarvänlig modell som ska fungera som ett bra komplement till din klassiska spjälsäng så bör du kikar vidare på detta liggdelsställ för Coast & Wave från Silver Cross. Det har nämligen designats för att vara ett passande alternativ när du befinner dig på resa eller behöver packa med dig sovanordningen.

Liggdelsstället är tillverkat i en tålig ram av aluminium och passar samtliga liggdelar från Coast & Wave. Fördelen med att investera i ställ som detta är att det enkelt kan fällas ihop och tas med i bilen eller på tåget.

Adderad förvaringskorg gör det även mer praktiskt för dig att förvara både blöjor och andra viktiga tillbehör. Då konstruktionen är mycket tålig så klarar stället av en maximal belastning på hela 9 kilo.

För sitt pris är detta en modell som vi inte kan rekommendera nog och då framförallt om du redan äger flera andra produkter från Coast & Wave-serien.

Specifikationer:

 • Mycket prisvänlig
 • Tålig aluminium ram
 • Adderad förvaringskorg
 • Maximal belastning: 9 kilo (+5 kilo förvaring)

Läs mer→

5. Flexa Furniture Play Baby – Bäst design

Flexa Furniture Play Baby

KOLLA PRISET →

Vi vill även inkludera den snygga spjälsängen Play Baby från varumärket Flexa Furniture. Med sin trevliga design och klassiska form är även Furniture Play Baby en av marknadens bästa modeller och passar samtliga barnkammare.

Spjälsängen är tillverkad av massiv gran och har runda kanter och en form som garanterat kommer göra den till ett fint inslag i barnkammaren. Det valda materialet innebär också att den är mycket robust så att ditt barn sover tryggt och säkert.

Träet har sedan lackerats med ett ECO-lack som är miljövänligt och barnsäkert. Detta ger också spjälsängen sin fina finish.

Trots sitt mycket snälla pris är denna modell även mycket justerbar där panelen kan tas bort för att sängen ska kunna användas även när ditt barn är några år. Dessutom har en perforerad madrass inkluderats för att ge en god ventilation och även en bättre sömn.

Om du letar efter en prisvänlig spjälsäng som har en väldigt genomtänkt design så är Play Baby från Flexa Furniture en utmärkt investering.

Specifikationer:

 • ECO-lack
 • Prisvänlig
 • Rundade kanter
 • Material: Massiv gran

Läs mer→


Hur vi valt produkter till topplistan

En bra spjälsäng är en nödvändig investering när du får barn. Om ditt barn sover tryggt och skönt innebär det även att du kommer att få sova mer under natten.

Men rätt spjälsäng för dig bör såklart baseras dels på hur din budget ser ut, men även hur och när du planerar att använda spjälsängen. Letar du efter en rejäl modell att använda under natten eller ett komplement som kan användas under dagen? För att du ska kunna göra ett bra val har vi skapat denna topplista som inkluderar någonting för alla föräldrar.

När vi letade oss igenom marknadens utbud så var det framförallt några saker som vi hade i åtanke. Detta var material, montering, justeringsmöjligheter och spjälsängens hållbarhet. Detta är även någonting som du bör ha i åtanke för att kunna göra ett personligt val.

Material och konstruktion

Det första som du bör titta på är vilket material som används. Detta kommer nämligen avgöra dels hur robust den är, men också hur länge den kan användas. Ett bra material som är slittåligt i kombination med en praktisk konstruktion gör spjälsängen mer multifunktionell och hållbar. Perfekt om du planerar för en liten större familj.

Trämaterial är särskilt vanligt för den klassiska spjälsängen och fördelen med detta är att det gör modellen mer rejäl. Men säkerställ dock att träet inte har behandlats med kemikalier eller färg som kan vara skadligt för ditt barn att få i sig. Barn är nyfikna och kommer garanterat att bita i karmen. Miljövänliga spjälsängar är därför ett självklart val.

Justering av spjälsängen

Justeringen är också viktig så att spjälsängen kan anpassas allt eftersom ditt barn växer. Sängbotten bör kunna justeras till lite olika nivåer och en stor bonus är såklart också om panelen kan tas bort. Detta för att spjälsängen även kan fylla sin funktion som en juniorsäng.

Resultatet av detta är en spjälsäng som är mer prisvänlig eftersom den kan användas på lite olika sätt.

Transport eller förflyttning

Ibland behöver spjälsängen kunna fylla lite andra funktioner i vardagen. Om du letar efter en spjälsäng eller liggdelsställning som är mer anpassad för aktiviteter utanför hemmet så är det istället några andra punkter som du bör kika på. Hur enkel är modellen att fälla ihop, hur stor plats tar den och vilken maximal belastning tål den?

En spjälsäng som är enkel att flytta omkring i hemmet ger också fler fördelar. Här kan du kika på en modell med hjul eller som har en lättare vikt. Detta gör att du kan hålla ett vakande öga på ditt barn vart du än befinner dig.

Vi hoppas att denna artikel och topplista har hjälpt dig i valet av spjälsäng. Fundera på vilken typ av spjälsäng som är bäst för dig och din familj för att ditt barn ska sova tryggt om natten!