Stekpanna test: Topp 5 bästa stekpannor 2022

Oavsett din matlagningskunskap så kommer de flesta rätter att kräva att du använder en stekpanna. Beroende på vad du lagar och hur ofta stekpannan används behöver du nödvändningsvis heller inte investera i en dyr modell med många olika användningsområden. En klassisk teflonpanna kan mycket väl göra jobbet åt dig!

För att stekpannan dock ska hålla måttet så är dess beläggning, tillverkningsmaterial, storlek och värmefördelning av avgörande betydelse. Vi har därför letat fram de fem stekpannor som vi tycker du ska kika lite extra på. Vilken är din favorit på vår topplista?

VÅRA favoriter

 • Lättviktsgjutjärn
 • Omkrets: 28 centimeter
 • Greppvänligt handtag
KONTROLLERA PRISET →
 • Kan användas i ugn
 • Aftonbladets testvinnare
 • Optimal värmefördelning
KONTROLLERA PRISET →
 • Non-stick beläggning
 • Passar samtliga värmekällor
 • Mycket prisvänlig
KONTROLLERA PRISET →

Stekpanna test: Alla våra favoriter

BILD PRODUKT
Scanpan CTX 28 cm
Högst upp på listan hittar du testvinnaren CTX 28 cm från varumärket Scanpan. En storfavorit för såväl testpaneler som kunder. Den minimalistiska designen gör stekpannan till ett passande val för samtliga kök och den har en mycket bra värmefördelning på samtliga hällar.
KONTROLLERA PRISET →
Satake Gjutjärn 28 cm
Gjutjärnspannan har tagit plats i köken igen! Med denna panna får du en mångsidig användning, en robust panna som kan användas på samtliga värmekällor och som dessutom kan användas i ugnen. Dessutom krävs mindre stekfett så du kan äta sundare!
KONTROLLERA PRISET →
Jamie Oliver by Tefal Quick & Easy 28 cm
Kändiskocken Jamie Oliver har tillsammans med Tefal designat denna högpresterande och prisvänliga stekpanna Quick & Easy. Denna modell passar olika typer av matlagning, har en mycket god värmefördelning och en låg vikt för enkel hantering.
KONTROLLERA PRISET →
GreenPan Barcelona 28 cm
Stekpannan Barcelona har försetts med en Thermolon-kemisk beläggning som gör den helt PFAS-fri och ett mer miljövänligt val. Stekpannan är dessutom utformad för att vara kompatibel med samtliga hällar och har även försetts med ett värmeskydd.
KONTROLLERA PRISET →
Scanpan CTX Set 28 + 20 cm
För de flesta kök räcker det inte med en stekpanna. Så för att täcka upp ditt behov så har Scanpan satt samman detta stekpanneset CTX där två olika storlekar gör att du kan anpassa valet beroende på vad du ska laga.
KONTROLLERA PRISET →


1. Scanpan CTX 28 cm – Bäst i test

Scanpan CTX 28 cm

KOLLA PRISET →

Varumärket Scanpan är en stor kundfavorit såväl som ett omtyckt varumärke enligt många tester av stekpannor. Deras modell CTX med en omkrets på 28 centimeter är heller inget undantag. Denna stekpanna vann nämligen Aftonbladets test av stekpannor 2016, 2017, 2019 och 2020. Detta är också den stekpanna som vi placerar högst upp på vår topplista!

Så varför är just denna stekpanna så utmärkande? Det är framförallt den minimalistiska designen, i kombination med stekpannans utvecklade värmefördelning som gör den till ett populärt val. Många professionella kök använder också CTX flitigt då det är ett väldigt pålitligt val.

CTX är en förkortning av Ceramic Titanium Extreme som är den beläggning som stekpannan har försetts med. Denna utvecklade beläggning är en kombination av rostfritt stål och en beläggning som skapar en optimal värmefördelning.

Beläggningen är även helt fri från PFOA-ämnen och kan användas på samtliga värmekällor även för uppvärmning av mat i ugn på maximalt 260 grader. Stekpannans breda användningsområde är också en egenskap som bidrar till modellens placering på topplistan.

Sist men inte minst vill vi även nämna stekpannan ytterskikt i borstat rostfritt stål som tillsammans med den mörkare beläggning ger stekpannan en väldigt stilren helhetskänsla. En fantastisk stekpanna på flera punkter som passar dig som letar efter en högkvalitativ modell som imponerar!

Specifikationer:

 • Kan användas i ugn
 • Utvecklad keramisk beläggning
 • Aftonbladets testvinnare
 • Optimal värmefördelning

Läs mer→

2. Satake Gjutjärn 28 cm – Bästa gjutjärnspannan

stekpanna Satake Gjutjärn 28 cm

KOLLA PRISET →

Den klassiska gjutjärnspannan har verkligen fått ett stort uppsving igen. Länge var gjutjärnspannan någonting som sågs som otymplig och inte särskilt praktisk. Men den hållbara konstruktionen, de miljövänliga faktorerna och även utvecklingen av gjutjärnspannor som har en lägre vikt har bidragit till det ökade intresset.

Om du är på jakt efter en gjutjärnspanna att använda för din matlagning så rekommenderar vi Satakes gjutjärnspanna med en omkrets på 28 centimeter lite extra. Denna utvecklade stekpanna har ett väldigt brett användningsområde, men är dessutom mycket enkel att använda och rengöra.

Denna modell har inte en klassisk gjutjärnspannas tyngd och material utan består istället av en kombinerad gjutjärns- och non-stickpanna. Men fördelen som detta ger är att du kan använda samtliga matlagningsredskap även de i metall utan att riskera att beläggningen slits. Dessutom tål stekpannan att diskas i maskin och har en vikt på endast 1,6 kilo.

För en enklare hantering har även Satake kombinerat stekpannan med ett greppvänligt handtag av borstat rostfritt stål. Tillsammans med beläggning och lättviktsgjutjärn är stekpannan en ren fröjd att använda för olika typer av matlagning.

Om du är på jakt efter en prisvänlig stekpanna som kan användas för matlagning eller uppvärmning så kommer Satakes stekpanna att vara ett passande val!

Specifikationer:

 • Lättviktsgjutjärn
 • Omkrets: 28 centimeter
 • Greppvänligt handtag
 • Non-stick beläggning

Läs mer→

3. Jamie Oliver by Tefal Quick & Easy 28 cm – Bästa budgetmodellen

Jamie Oliver by Tefal Quick & Easy

KOLLA PRISET →

En utvecklad och högkvalitativ stekpanna behöver inte kosta multum och detta har Jamie Oliver tillsammans med Tefal bevisat. Deras stekpanna Quick & Easy är designad med flera olika kök i åtanke och säljs till ett pris som gör den till ett bra val oavsett budget.

Men stirra dig inte blind på priset. Denna stekpanna är försedd med flera utmärkande funktioner som gör att stekpannan kan användas till mindre köksbestyr som att steka ägg eller korv, till mer avancerade rätter som kräver en stekpanna med en god värmefördelning.

Stekpannan har en så kallad Thermo-Signal™-teknik som är en säker och miljövänlig non-stick beläggning som är helt fri från PFOA, kadmium och bly. Den rejäla konstruktionen har sedan kombinerats med ett nitat handtag med silikongrepp. Detta gör stekpannan enkel att hantera och flytta från spishällen till matbordet.

Designen är även den mycket imponerande där en praktisk hällpip har inkluderats för att ge stekpannan ett ännu bredare användningsområde. Du kan nu göra goda såser och mustiga grytor direkt i stekpannan. Den höga kanten på pannan gör att du även kan laga mer mat samtidigt.

För att Quick & Easy ska passa samtliga kök har den tillverkats av genomtänkta material som gör den kompatibel med samtliga spishällar, även induktion. Ett prisvänligt val som även blir ett fint inslag i köket tack vare sin form och design!

Specifikationer:

 • Non-stick beläggning
 • Passar samtliga värmekällor
 • Mycket prisvänlig
 • 100% fri från kadmium, bly och PFOA

Läs mer→

4. GreenPan Barcelona 28 cm – Bästa miljövänliga valet

GreenPan Barcelona 28 cm

KOLLA PRISET →

GreenPan är ett varumärke som inriktar sig lite extra på att ta fram köksutrustning och redskap som har tillverkats med miljön i åtanke. Om du letar efter ett grönt val av stekpanna bör du därför kika på deras modell Barcelona. Stekpannans omkrets på 28 centimeter gör att du kan laga flera olika typer av rätter och ha god plats att använda samtliga råvaror.

Stekpannan använder sig av en ny teknologi som kallas för Magneto. Detta är en induktionsteknologi som gör att stekpanna kan användas på samtliga spishällar. Barcelona har även försetts med en utvecklad non-stick beläggning som ger en mycket god värmefördelning för att underlätta din matlagning.

Huvudmaterialet som används är aluminium, vilket uppskattas för sin låga vikt och är även mycket enkel att rengöra. Stekpannan är även anpassad för att kunna diskas i maskin. För allra längst livslängd rekommenderar vi ändå att du rengör den för hand och torkar av den direkt för att den ska bevara sin beläggning.

Eftersom det krävs minimalt med stekolja när man använder en non-stick panna så bidrar en investering av GreenPans stekpanna även till en mer sund kost. Ett bra val som främjar både miljön, din plånbok och din kropp.

Specifikationer:

 • Omkrets: 28 centimeter
 • Kan även användas på induktionshäll
 • Med miljön i åtanke
 • Kräver minimalt med stekolja

Läs mer→

5. Scanpan CTX Set 28 + 20 cm – Bästa stekpannesetet

Scanpan CTX Set

KOLLA PRISET →

För att ge dig rätt förutsättningar och kunna anpassa valet av stekpanna efter hur mycket mat du ska laga så har Scanpan skapat detta CTX Set som består av varumärkets två bästsäljande stekpannor.

Båda stekpannorna är försedda med deras omtalade beläggning och där du får en större stekpanna med omkretsen 28 centimeter och en mindre på 20 centimeter. Fördelen med detta är att du inte behöver dra fram din stora panna när du endast ska steka till ett ägg eller lite tofuröra till frukosten.

Stekpannorna är tillverkade i rostfritt stål som ger pannan en mer rejäl form och det underlättar även rengöring av stekpannan efter användning. Detta har kombinerats med ett skönt greppvänligt handtag så att du har full kontroll under hanteringen.

Det valda materialet är även särskilt utvalt för att ge dig en mycket god värmefördelning och mindre risk för att maten bränns vid.

För att ge stekpannan ett ännu bredare användningsområde kan den även användas för uppvärmning av mat i ugnen, men då med en maximal temperatur på 260 grader. Detta gör att du kan spara tid i köket och är mycket praktiskt.

En annan fördel med att investera i ett set med stekpannor är att du kan spara en rejäl slant. Med CTX Set får du allt som du behöver för att kunna variera din matlagning och även kunna äta mer hälsosamt.

Specifikationer:

 • Omkrets: 28 + 20 centimeter
 • Rejäl konstruktion
 • Non-stick beläggning
 • Material: Rostfritt stål

Läs mer→


Hur vi har valt ut produkter till vår topplista

En stekpanna är en självklar investering för många och gärna ett köksredskap som man lägger lite extra mycket krut på. Däremot behöver det inte bli en alltför dyr investering för att du ska kunna laga mat med en effektiv stekpanna som är försedd med en god värmefördelning, non-stick beläggning och som kommer att hålla i många, många år.

Det bästa valet för dig är dock helt och hållet en smaksak och mycket individuellt. Valet bör till exempel baseras på vilken typ av matlagning du oftast gör, vilka råvaror du använder, hur mycket du lagar och dessutom vilken typ av spishäll som du har hemma. Det är därmed ganska många saker som du bör i åtanke för att kunna göra det bästa valet.

När vi valde ut vilka modeller av stekpannor som vi vill inkludera på vår topplista så var det framförallt material, värmefördelning, rengöring och hantering som vi hade särskilt i åtanke.

Detta för att kunna inkludera stekpannor som är multifunktionella, enkla att använda och som håller sin form. Dessutom har vi inkluderat stekpannor i lite olika prisklasser.

Vilket typ av material är bäst?

Det är framförallt två saker som kommer att spela in i vilket material stekpannan bör vara tillverkad av. Framförallt kommer din spishäll att vara avgörande då flera material inte ännu är anpassade för moderna induktionshällar. Dessutom kommer typen av mat som du lagar att vara avgörande.

Det är framförallt rostfritt stål eller gjutjärn som är de material som du kommer att behöva välja mellan. De ger båda sina för- och nackdelar som vi ska kika lite mer på här.

Gjutjärnspannor

Det är idag väldigt trendigt att köpa gjutjärnspannor igen. Det är ett väldigt tåligt material där pannan kan hålla i en evighet om man bara rengör den på rätt sätt.

Dessutom ger gjutjärn en väldigt bra värmefördelning och kan användas på samtliga värmekällor. Klassiska gjutjärnspannor är dock väldigt tunga och kan kännas lite otympliga att hantera varför man idag även kan köpa lättviktsgjutjärn som ger samma fördelar som dessa klassiska alternativ, men de är enklare att hantera.

Så om du har en modern spishäll, letar efter en rejäl stekpanna som kommer att hålla och även uppskattar en mer tidlös design så kika på en gjutjärnspanna.

Rostfritt stål

Detta material är även det mycket populärt. Det ger stekpannan en mycket stadig form och gör den multifunktionell med en god värmefördelning. Rostfritt stål kombineras oftast med en non-stick beläggning som gör dem enkla att använda.

Många stekpannor i rostfritt stål är även mer prisvänliga än gjutjärnspannor och kan diskas i maskin och är en klar fördel för många. Vill du ha en smidig stekpanna som är enkel att rengöra så bör du kika på en modell i rostfritt stål.

Storlek på stekpannan

Beroende på vad du planerar att laga så kommer stekpannans storlek även att ha stor betydelse. Många föredrar att ha flera olika stekpannor hemma, men då med olika diametrar.

En mindre stekpanna på runt 20 centimeter är perfekt när man endast behöver steka till någonting litet, medan än större stekpanna på runt 28 centimeter passar bättre för mer rejäla måltider för flera personer.

Stekpannans beläggning

Olika modeller har försetts med lite olika typer av beläggningar. En non-stick beläggning gör att du kan steka med mindre olja och därmed äta mer hälsosamt. Dessutom är de enkla att rengöra. Säkerställ dock alltid att beläggning är skonsam och säker, samt att du använder rätt kökstillbehör när du lagar mat så du inte repar beläggningen.

Vi hoppas att du med denna artikel har fått en större förståelse för vilken typ av stekpanna som du bör investera i. Kika på vår topplista för att hitta din favorit!