Surfplatta test: Topp 5 bästa surfplattorna 2022

Surfplattor är en relativt ny addering på den tekniska marknaden, men är en produkt som verkligen har tagit kunderna med storm. Fördelarna är många och om du letar efter en mer portabel, prisvänlig och enklare dator så är en surfplatta perfekt.

Själva designen är en kombination av telefon och dator som gör att du kan få allt samlat i en och samma pryl. Här kan du betala dina räkningar, ringa samtal, ha Zoom-möten eller underhålla dina barn med något roligt spel.

Storlek, kvalitet och surfplattans funktioner att se lite olika ut beroende på vilken modell du väljer. Så här gäller det att du tar en stund att fundera ut vad du planerar att använda surfplattan till.

Om den endast kommer användas som ett komplement till din dator så kanske dess minne och funktioner inte behöver vara avancerade. Om du istället planerar att använda surfplattan för lite mer gedigna uppdrag som till redigering eller inom jobbet är fler funktioner en fördel.

Vi har efter att ha jämfört marknadens utbud av surfplattor och dess funktioner skapat denna topplista med de fem surfplattor som vi vill rekommendera lite extra. Viktigast för oss var att inkludera modeller i olika prisklasser, samt att de ska ha hamnat högt även på andra topplistor. Vilken kommer att fylla sin funktion i ditt hem?

VÅRA favoriter

 • Skärm: 8,3 tum
 • Med Touch-ID
 • Stöd för Apple Pencil
KONTROLLERA PRISET →
 • RAM-minne: 4 GB
 • Skön att hålla i
 • Flera användningsområden
KONTROLLERA PRISET →
 • Kompakt storlek
 • Lätt att greppa om
 • Barnvänlig
KONTROLLERA PRISET →

Surfplatta test: Alla våra favoriter

BILD PRODUKT
Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Som testvinnare har vi utsett Samsungs Galaxy S6 Lite. Denna modell har försetts med en 10,4 tumsskärm, 4 GB RAM-minne, en enastående gamingsprestanda och ett större minneskort som gör denna surfplatta mycket multifunktionell.
KONTROLLERA PRISET →
Apple iPad Mini
Från Apple hittar du denna kompakta och resvänliga surfplatta iPad Mini. Perfekt för pendling, jobbmöten eller att bära med sig i väskan. Surfplattan har även stöd för Apple Pencil om du vill använda den för att rita eller till animering.
KONTROLLERA PRISET →
Samsung Galaxy Tab A7 Lite
Från Samsung hittar du även denna väldesignade surfplatta som är lika funktionell att använda för de flesta bestyr som den är en prisvänlig investering. Dess design är även skräddarsydd för att du ska få ett skönt grepp under användning.
KONTROLLERA PRISET →
Samsung Galaxy Tab A8
Galaxy Tab A8 är modellen för dig som letar efter en surfplatta som är praktisk och som även ger riktigt bra bilder. Utöver detta har surfplattan försetts med en lång batteritid, Multi-Touch-pekskärm och ett RAM-minne på 3 GB.
KONTROLLERA PRISET →
Apple iPad Pro 12.9
Apples surfplatta iPad Pro 12.9 är en riktig bjässe och med retinaskärm och premiumfunktioner så är detta ett utmärkt val inom jobbet eller dig som prioriterar kvalitet framför priset.
KONTROLLERA PRISET →

1. Samsung Galaxy Tab S6 Lite – Bäst i test

Samsung Galaxy Tab S6 Lite

KOLLA PRISET →

Högst upp på topplistan hittar du denna vinnande modellen Galaxy Tab S6 Lite från varumärket Samsung. Ett rekommenderat val enligt flera tester och även en stor kundfavorit.

Detta är en surfplatta som verkligen levererar på flera punkter och som kan användas både för underhållning eller som en praktisk jobbdator samt för animering tack vare att en S-Pen medföljer. Ett verktyg som också gör det enklare att använda skärmen för lite mer detaljerade uppdrag.

Så vad är det då som gör just denna modell så populär och uppskattad på marknaden? Det är en kombination av surfplattans funktioner och praktiska design. Dels har surfplattan försetts med en större skärm på 10,4 tum som har en hög upplösning för att ge dig den allra bästa biokänslan eller spelupplevelsen.

Utöver detta så levererar även Galaxy Tab S6 Lite vad gäller både minne och hastighet. Det gör den perfekt för även lite tyngre spel- eller redigeringsprogram. Med ett RAM-minne på 4 GB, ett inbyggd minne på upp till 128 GB och inkluderat Micro-SD som rymmer 1 TB behöver du aldrig vara orolig för att program ska försämra hastigheten på surfplattan.

Om du har en Samsung Galaxy mobil så kommer även denna surfplatta vara ett extra bra komplement. Här synkroniseras surfplattan automatiskt till din mobila enhet så att du kan ta emot samtal och hålla dig uppdaterad.

Trots sina många fördelar och funktioner så säljs denna modell till ett skapligt pris. Ännu en anledning till varför vi vill rekommendera Galaxy Tab S6 Lite lite extra.

Specifikationer:

 • RAM-minne: 4 GB
 • Skön att hålla i
 • Automatisk uppkoppling till andra Samsung enheter
 • Flera användningsområden

Läs mer→

2. Apple iPad Mini – Bästa mindre modell

Apple iPad Mini

KOLLA PRISET →

Varumärket Apple är heller inte i utkanten med att designa fantastiska surfplattor och datorer. Modellen iPad Mini är inget undantag och är lite extra skräddarsydd för dig som letar efter en mindre enhet som är enkel att ha med sig i väskan. Trots sin storlek så är surfplattan mycket effektiv och rymmer mängder av utmärkande funktioner.

Surfplattan har försetts med en retinaskärm och har en storlek på 8,3 tum. Skärmen har även True Tone som ger en klarare bild och är mer balanserad. Detta gör därmed iPad Mini till ett utmärkt val även för lite mer kreativa yrken där skärmen kan användas för att rita, animera eller designa.

iPad Mini har även stöd för Apple Pencil som kan fästas magnetiskt vid skärmen för att den aldrig ska hamna på villovägar. Kombinationen gör att du kan skriva listor direkt på skärmen eller hålla koll på noteringar och därmed kan du planera din dag bättre.

Förutom att den har en funktionell kalender så kan den även användas för kreativa program eller för underhållning.

Om du letar efter en surfplatta att använda för pendling, inom jobbet eller helt enkelt letar efter en kvalitativ surfplatta i ett mindre format så är denna modell från Apple en bra investering.

Specifikationer:

 • Skärm: 8,3 tum
 • Med Touch-ID
 • USB-C-Port för enkel laddning
 • Stöd för Apple Pencil

Läs mer→

3. Samsung Galaxy Tab A7 Lite – Bästa budgetmodell

Samsung Galaxy Tab A7 Lite

KOLLA PRISET →

Du behöver inte spendera multum för att hitta en surfplatta som kan användas för lite olika typer av uppdrag. Samsung har designat denna modell Galaxy Tab A7 Lite som är en prisvänlig, men mycket funktionell modell som vi rekommenderat varmt.

Utöver priset så är det framförallt några punkter som vi vill ge lite extra plats. Konstruktionen är särskilt utmärkande och designad för att vara robust så att den kan tas med i väskan utan risk för att skärmen spricker eller baksidan repas. Den stöttåliga konstruktionen bidrar till att modellen är ännu mer prisvänlig då den har lång hållbarhet.

Några andra funktioner som vi vill slå ett litet extra slag för är att surfplattan är lättviktig och ligger skönt i handen. Med en tjocklek på endast 8 millimeter är den en praktisk resekamrat och surfplattan har även försetts med en längre batteritid som gör att du inte behöver ha med dig laddaren överallt.

Samsung har även säkerställt att denna modell kan användas av alla i familjen där formatet har anpassats för både små och stora händer. Dina barn kan därmed också underhållas och urvalet av spel, filmer och appar som kan laddas ner håller ditt barn sysselsatt i timmar.

Letar du efter en prisvänlig och slitstark surfplatta så kommer Galaxy Tab A7 Lite att vara ett utmärkt val. Kanske inte topplistans mest avancerade alternativ, men räcker gott och väl för de flesta vardagliga bestyr.

Specifikationer:

 • Kompakt storlek
 • Lätt att greppa om
 • Barnvänlig
 • Tjocklek: 8 millimeter

Läs mer→

4. Samsung Galaxy Tab A8 – Bästa inbyggda kameran

Samsung Galaxy Tab A8

KOLLA PRISET →

Surfplattan Galaxy Tab A8 från varumärket Samsung är en modell som står ut från dess konkurrenter på marknaden. Denna surfplatta har försetts med ett RAM-minne på 3 GB, inbyggt minne på upp till 64 GB och har en skärm som ger en mycket bra bildupplösning. Här får du mycket för pengarna och en surfplatta som kan användas av hela familjen.

Men det är framförallt en sak som sticker ut lite extra och det är den inkluderade huvudkameran på 8MP. En främre kamera på 5MP gör det också möjligt för dig att ta bra selfies eller använda surfplattan för dina jobbsamtal.

Inbyggd skärminspelare gör det enkelt för dig att ha mer kreativa samtal med dina kollegor och kan dela information, instruktionsvideos eller liknande för ett snabbare lärande.

Utöver detta så är denna modell även ett mycket kraftfullt val för dig som gillar att spela där den inbyggda processorn och surfplattans utvecklade hastighet inte kommer att begränsa dina spelmöjligheter. Här kan du spela med dina vänner online på ett mycket effektivt sätt och med en riktigt bra bildkvalitet.

Specifikationer:

 • Två kameror
 • RAM-minne: 3 GB
 • Mycket bra spelupplevelse
 • Minne: 32 eller 64 GB

Läs mer→

5. Apple iPad Pro 12.9 – Bästa premiumval

iPad Pro 12.9

KOLLA PRISET →

Sist men absolut inte minst hittar du den surfplatta som vi har utsett till marknadens premiumval. Att investera i Apples iPad Pro 12.9 kommer kanske göra att du måste gräva djupare i dina fickor, men fördelarna som du får är desto fler. Här har du en bjässe till surfplatta som inte kommer att lämna någon besviken.

iPad Pro 12.9 är en skräddarsydd surfplatta för dig som prioriterar en enhet med marknadsledande funktioner och prestanda. Ett ypperligt val för dig som jobbar med ett kreativt yrke eller som planerar att använda surfplattan för videoredigering, inspelningar eller fotoredigering.

Surfplattan har försetts med en 12,9 tums retina skärm för att ge dig den allra bästa bildkvaliteten samtidigt som det ger modellen en lägre vikt och gör den mer kompakt.

Vid köp har du även möjlighet att skräddarsy innehållet för att du endast ska behöva betala för det som du faktiskt behöver. Välj en minneskapacitet på upp till 2 TB och dessutom kan du välja vilken typ av anslutning som du föredrar för din enhet.

Men detta är inte allt. iPad Pro 12.9 har även försetts med ett Apple M1-chip för att ge dig den allra bästa prestandan.

Specifikationer:

 • Skärm: Retina 12,9 tum
 • Kapacitet: 2 TB
 • 2 olika typer av anslutning
 • Apple M1-chip

Läs mer→


Hur vi valt produkterna till topplistan

Rätt surfplatta för dig behöver nödvändigtvis inte innebära att det är vinnaren på denna topplista. Beroende på vilka funktioner som du behöver, hur kraftfullt minne som bör inkluderas och även vad du ska använda surfplattan till kommer valet av surfplatta variera från person till person.

Det var också just detta som vi fokuserade på när vi letade igenom marknadens utbud för att slutligen välja ut de fem surfplattor som vi ville rekommendera lite extra. Dess funktioner i kombination med pris, användningsområde och konstruktion hade särskilt stor betydelse. Det var även viktigt för oss att inkludera någonting för samtliga användare.

När du väljer ut vilken surfplatta du ska köpa är det just detta som du ska fokusera på för att kunna göra ett skräddarsytt val för dig.

Kapacitet och RAM

RAM (Random access memory) är det kortvariga minne som surfplattan har försetts med. Så varför har RAM-minnet så stor betydelse för prestandan och hastigheten under användning?

När surfplattan laddar uppgifter så sjunker prestandan och RAM-minnet kliver då in för att lagra den data som processorn behöver för stunden. Detta kommer snabba på hanteringen och du upplever att användningen blir betydligt enklare.

Ett bra RAM-minne behöver även kombineras med en kapacitet som är anpassad efter din användning. Beroende på hur mycket lagringsminne som finns i datorn är den skräddarsydd för lite olika uppgifter. Tyngre program för redigering av bilder eller video kommer att kräva mer av surfplattan och det är viktigt att du gör ett bra val.

Skärmens storlek

Beroende på vad du ska använda surfplattan till så kommer även skärmens storlek att ha betydelse. För underhållning eller spel ger en större skärm med bra upplösning fler fördelar och gör även upplevelsen bättre. Om du är lite mer petig med bildkvaliteten så är det framförallt en surfplatta med retinaskärm som du bör kika på.

Utöver detta är det även viktigt att valet är anpassat för vem som ska använda enheten i familjen. Om dina barn ska använda den så kanske en väldigt dyr och ömtålig modell inte kommer att fylla sin funktion. Kika då istället på en stöttålig modell för att vara på den säkra sidan.

Ett skräddarsytt val gör att du får mer för dina pengar och den surfplatta du väljer kommer även att underlätta din vardag på precis rätt punkter!