Svamptork test: Topp 5 bästa svamptorkar 2022

Efter en heldag i skogen så är det stor chans att man kommer hem med svampkorgen full av skogens guld. Men vad ska man då göra av med alla denna svamp och hur får man den att hålla längre?

Många föredrar att förvälla svampen och sedan frysa in den, men det är inte alltid som man har möjlighet eller plats till detta. Dessutom passar denna tillredning inte alla svampsorter utan kan istället göra dem vattniga och smaklösa.

Lösningen är då att investera i en praktisk svamptork så att du alltid kan addera svamp i dina rätter som har sin fulla smak kvar.

Fördelen med en svamptork är att den även kan användas till många andra bestyr i köket. Perfekt om du vill torka bär, frukt eller grönsaker för att kunna göra mer hälsosamma snacks till fredagsmyset. Vilken svamptork som är skräddarsydd för dig beror helt på vilken kapacitet som behövs, vad den ska användas till och även hur stort kök du har.

För att du ska kunna göra ett bättre val har vi letat fram marknadens 5 bästa svamptorkar. Det enda du behöver göra är att välja en modell som faller dig i smaken!

VÅRA favoriter

 • 6 torknivåer
 • Effekt: 800 watt
 • Stabil konstruktion
KONTROLLERA PRISET →
 • Temperatur: 40-70 grader
 • Elektronisk timer
 • Stor torkyta
KONTROLLERA PRISET →
 • 2 olika gallerhöjder
 • Lagerkonstruktion
 • Effektiv design
KONTROLLERA PRISET →

Svamptork test: Alla våra favoriter

BILD PRODUKT
Steba ED5 Frukt & Svamptork
Här har du en rejäl svamptork som även säljs till ett mycket bra pris. Med en större kapacitet och torkyta kan du enkelt torka både bär, frukt och svamp som du har plockat. Temperaturen är justerbar och en inbyggd elektronisk timer säkerställer att du får det allra bästa resultatet.
KONTROLLERA PRISET →
Steba ED6 Frukt & Svamptork
Med Stebas frukt & svamptork ED6 kan du torka dina råvaror som ett riktigt proffs. Sex stycken olika torknivåer säkerställer också att du kan torka flera olika saker samtidigt. Svamptorken är tillverkad av rostfritt stål som är enkelt att rengöra och ett mycket hållbart material.
KONTROLLERA PRISET →
Severin Frukt & Svamptork
Severin har här visat att en funktionell svamptork inte behöver kosta skjortan. Denna något mindre modell är dessutom ett bra val för dig som har begränsat med plats i köket. Fem torknivåer ger dig dock gott med utrymme att torka all din plockade svamp för dagen.
KONTROLLERA PRISET →
Steba ED4 Svamptork
Om du har en något mindre budget så rekommenderar vi att du istället kikar på svamptorken ED4 från Steba. Denna modell har dock försetts med flera utmärkande funktioner som gör den högpresterande och mycket enkel att använda.
KONTROLLERA PRISET →
Princess Svamp & Frukttork
Här har du en svamptork som kan användas till både frukt, grönsaker, bär och även torkning av fisk och kött. Maskinen är enkel att rengöra och är tillverkad av robusta material som säkerställer att den kan torka dina råvaror under många år framöver.
KONTROLLERA PRISET →

1. Steba ED5 Frukt & Svamptork – Bäst-i-test

Steba ED5 Frukt & Svamptork

KOLLA PRISET →

Den bästsäljande svamptorken ED5 från varumärket Steba är också den modell som vi placerar högst upp på topplistan. Detta efter att ha jämfört marknadens utbud, funktioner och kapacitet som svamptorkare besitter. Du får mycket torkyta och flera olika nivåer som gör att du kan torka olika typer av råvaror samtidigt utan att behöva blanda dem i torken.

Så vad är det då som gör just denna modellen så utmärkande? Tillverkningsmaterialet, maskinens olika inställningar och stilrena design hade avgörande betydelse för oss. Denna svamptork är inte bara en kundfavorit utan är även mycket enkel att använda för lite olika typer av råvaror. Med ED5 kan du torka både svamp, frukt och grönsaker.

Svamptorken kan även enkelt justeras för att passa just det som du ska torka. En elektronisk kontroll av temperaturen gör att du kan justera maskinen för att få en optimal torktemperatur på mellan 40-70 grader. Dessutom säkerställer den inbyggda elektroniska timern att allt torkas under en anpassad tid för allra bästa slutresultat.

Om du vill bevara samtliga näringsämnen och vitaminer i din frukt, grönsaker och plockade svampar så är en svamptork som denna en perfekt investering. Då denna svamptork även säljs till ett mycket generöst pris så får du mycket för pengarna.

Specifikationer:

 • Temperatur: 40-70 grader
 • Elektronisk timer
 • Stor torkyta
 • Kan användas till flera råvaror

Läs mer→

2. Steba ED6 Frukt & Svamptork – Premiumvalet

Steba ED6 Frukt & Svamptork

KOLLA PRISET →

Från varumärket Steba hittar du även denna större frukt- och svamptork ED6. Denna maskin är designad för att klara av en större mängd råvaror och har en stabil konstruktion som gör att den står stadigt på köksbänken oavsett vad den används till.

Med sex olika nivåer och en gallerkonstruktion kan svampen eller den skivade frukten torka snabbare och bevarar därmed sitt innehåll, näringsämnen och vitaminer bättre. Gallren är även enkla att ta ur maskinen så att du kan rengöra dem grundligt efter användning.

En annan klar fördel med denna modell är att du enkelt kan justera inställningar, temperatur och torkning på svamptorkens display och kontrollpanel. Torktiden kan även justeras mellan 1-24 timmar så att du får perfekt torkade ingredienser.

ED6 har en effekt på 800 watt som gör den mycket funktionell och effektiv att använda. Dessutom är dess konstruktion mycket stilren och kommer att bli ett fint inslag i köket.

Om du är på jakt efter en något större modell som kan justeras efter behov så kommer ED6 från Steba att vara ett utmärkt val. Detta är ett något mer kostsamt alternativ, men som ger dig mer utrymme och fördelar.

Specifikationer:

 • 6 torknivåer
 • Justerbar torktid
 • Effekt: 800 watt
 • Stabil konstruktion

Läs mer→

3. Severin Frukt & Svamptork – Bästa kompakta svamptork

Severin Frukt & Svamptork

KOLLA PRISET →

Severin har designat denna något mer kompakta frukt- och svamptork, men är trots sin storlek ett mycket effektivt val som tillåter dig att torka mängder av olika råvaror. Detta för att de ska bevara sitt näringsvärde och kunna användas i matlagningen under en längre tid.

Om du är på jakt efter en köksmaskin som kan hjälpa dig att äta en mer näringsrik kost och mer nyttiga snacks så kommer en svamptork som denna att vara en utmärkt investering. Torka dina egna äppelchips eller torkad ananas som du kan tugga på när sötsuget slår till.

Torkens design och konstruktion är även anpassad för att den ska kunna användas på flera olika sätt. Lagerkonstruktionen innebär att du kan skräddarsy hur många lager som du vill använda för att spara energi och få en optimal användning.

Totalt har du fem stapelbara torkgaller att välja mellan och kan distribuera dina olika råvaror utöver flera olika plan. Gallren kan även justeras till två olika höjder för att du ska kunna torka både tjocka och tunna skivor av frukt eller svamp.

Denna effektiva svamptork blir din för en billig peng och är mycket kompakt som innebär att den är enklare att förvara när den inte används. Ett klokt val som vi rekommenderar varmt!

Specifikationer:

 • 2 olika gallerhöjder
 • Lagerkonstruktion
 • Effektiv design
 • Torka nyttiga snacks

Läs mer→

4. Steba ED4 Svamptork – Budgetvalet

Steba ED4 Svamptork

KOLLA PRISET →

Från varumärket Steba hittar du även denna svamptork ED4 som vi även har utsett till marknadens bästa prisvänliga modell. Här får du mycket för pengarna och kan torka flera olika råvaror med perfektion.

Om du har mindre plats i köket är Stebas svamptork ED4 ett utmärkt val. Dess minimala design och kompakta storlek gör att den tar upp mindre plats på köksbänken samtidigt som den är mycket enkel att använda.

Med fem olika torkvåningar kan du torka både bär, frukt, grönsaker och såklart även svamp som du kan förvara torrt och använda under hela året. Detta innebär att du kan äta en god kantarellpasta oavsett om det är svampsäsong eller inte. Alla lager kan även enkelt tas isär så att du kan rengöra galler och maskinen noggrant för att den ska hålla längre.

Denna svamptork har en effekt på 280 watt, vilket kanske inte gör den till marknadens mest effektiva snabbtork. Men eftersom du kan justera temperaturen under torkningsprocessen mellan 40-70 grader har denna modell trots allt ett väldigt brett användningsområde.

Specifikationer:

 • Temperatur: 40-70 grader
 • Effekt: 280 watt
 • Kompakt design
 • Mycket prisvänlig

Läs mer→

5. Princess Svamp & Frukttork – Bästa multifunktionella svamptorken

Princess Svamp & Frukttork

KOLLA PRISET →

Sist men absolut inte minst vill vi även slå ett slag för denna multifunktionella svamp- och frukttork från varumärket Princess. Utöver de klassiska användningsområdena där du kan torka frukt, grönsaker, bär och svamp, så är denna modell även konstruerad för att du ska kunna torka både kött och fisk på ett funktionellt sätt.

Princess modell är således ett mycket bra val om du till exempel älskar att fiska men har begränsat med möjlighet att frysa ner din fångst. Att istället torka den innebär att råvarorna får en längre livslängd och kan användas under hela året.

Men detta är inte den enda egenskapen som gör denna modell utmärkande. Denna är större och består av sex olika nivåer så att du kan torka lite olika råvaror samtidigt.

Dessutom kan du ställa in en lägre temperatur på 35 grader om du torkar riktigt tunna skivor. Torktiden kan även enkelt ställas in mellan 8-12 timmar för ett perfekt slutresultat varje gång.

Speciifkationer:

 • Antiglid-fötter
 • 6 torknivåer
 • Temperatur: 35-70 grader
 • Rejäl konstruktion

Läs mer→


Hur vi valt produkter till vår topplista

En svamptork börjar bli en allt mer vanlig förekommande köksmaskin i svenska hushåll och vi förstår varför. Med denna praktiska maskin kan du bevara näringsinnehållet på din plockade svamp, bär, frukt eller grönsaker. Detta gör att du kan dra mer nytta av dina råvaror året om och behöver därför inte äta säsongsbaserat.

Men vilken typ av svamptork som du bör investera i beror helt och hållet på vad du planerar att använda den till. En svamptork har flera användningsområden och säljs i en mängd av olika storlekar och med olika egenskaper.

När vi valde ut vilka modeller vi skulle inkludera på topplistan var det särskilt viktigt för oss att ta till vara på vad andra hemsidor har att säga om olika modeller. Vi har även tagit hjälp av expertutlåtanden för att kunna göra ett mer genomtänkt val.

Vi hade dessutom några särskilda funktioner i åtanke som också är de punkter som du bör fundera lite extra på när du väljer ut vilken svamptork som du vill investera i.

Torkkapacitet

Det är framförallt en sak som du bör kika på och detta är maskinens torkkapacitet. Det är viktigt att den besitter rätt möjligheter så du kan torka tillräckligt mycket råvaror samtidigt.

Gillar du att plocka väldigt mycket svamp under säsongen kommer till exempel en större svamptork som är försedd med flera torknivåer vara en bättre investering. Detta gör att du inte behöver torka skogens guld i flera olika omgångar.

Om du däremot endast vill använda maskinen för att torka en mindre mängd svamp eller frukt så kommer en modell som har en mindre torkkapacitet vara nog. Fördelen är att maskinen inte tar upp onödigt med plats i köket och du behöver bara betala för det som du kommer använda.

Justering av temperatur

Olika råvaror kräver lite olika torktemperatur för att de ska kunna bevara sitt näringsinnehåll och även för att du ska få ett bättre slutresultat. Det är därför viktigt att modellen du investerar i har en torktemperatur som enkelt kan justeras för att du ska kunna anpassa torkningen efter de råvaror som ska torkas.

Maskinens design och form har självklart också betydelse och särskilt om du planerar att ha den framme på köksbänken. Därför har vi valt att endast inkludera maskiner som inte tar upp alltför mycket plats och som blir ett fint inslag i ditt kök.

Kika på vår topplista för att hitta din favorit och sedan kan du börja leva ett mer hälsosamt liv med nyttigare snacks och ingredienser som har sitt fulla näringsinnehåll!