Takfläkt test: Topp 6 bästa takfläktar 2022

För lite extra svalka under varma dagar kommer en passande takfläkt att vara räddaren i nöden. Dessutom ger de ett väldigt estetiskt intryck och är därmed både en praktisk investering, samtidigt som den dekorerar ditt tak. En takfläkt är även perfekt för att skapa en bättre luftcirkulation i hemmet och får din tvätt att torka snabbare.

Men hur väljer man då ut vilken takfläkt som man bör investera i? Vi har efter att ha läst på mer om olika modeller, tagit del av tester och jämfört olika modellers funktioner satt samman denna topplista med marknadens 6 bäst val. Vilken är din favorit?

VÅRA favoriter

 • Material: stål
 • Lyxig design
 • Produktvikt: 6,5 kilo
KONTROLLERA PRISET →
 • Avtagbar belysning
 • 3 inkluderade spottar
 • Energiklass: A++
KONTROLLERA PRISET →
 • Kan även ge värme
 • 4 olika hastigheter
 • Energisnål
KONTROLLERA PRISET →

Takfläkt test: Alla våra favoriter

BILD PRODUKT
Texa Design Orion
Den mycket populära och justerbara takfläkten Orion har försetts med justerbara lampor, samt där du själv även kan justera hastigheten genom att dra i snöret. Takfläkten har även en fast installation som gör den till ett robust och pålitligt val. En vinnande modell!
KONTROLLERA PRISET →
Faro Barcelona Smart
Smart är en takfläkt där du inte behöver kompromissa på någon punkt. Fläkten har en robust stålkonstruktion, samt integrerad LED-belysning som ger ett väldigt behagligt sken. Den hållbara designen i kombination med takfläktens SMART-funktioner gör den till ett smart val!
KONTROLLERA PRISET →
Westinghouse Industri
Det är inte alltid man behöver en större och robust fläkt. Westinghouse har designat denna takfläkt som är särskilt inriktad för industrier. Fläkten bidrar till att skapa svalka och en bättre luftcirkulation. Utöver detta är fläkten mycket tystgående och har fyra hastighetsnivåer.
KONTROLLERA PRISET →
Westinghouse Cyclone
Som bästa prisvänliga fläkt på marknaden har vi utsett modellen Cyclone från Westinghouse. Den har en stilren design och är tillverkad av borstat stål för att vara praktisk och hållbar. En fördel är också att den kan monteras med eller utan medföljande stång.
KONTROLLERA PRISET →
Westinghouse Flora Royale
Westinghouse mindre takfläkt Royale tar upp minimalt med plats och säljs i två olika nyanser. Den enkla konstruktionen gör fläkten mycket enkel att montera. Fläkten har även försetts med en tystgående motor för att kunna användas under natten.
KONTROLLERA PRISET →
Globo Lightning Azura
Från varumärket Globo Lightning har du denna stilrena och väldesignade takfläkten Azura. Det bästa valet om du vill att den även ska fylla en inredningsmässig funktion i ditt hem. Här har trä kombinerats med stål för att göra fläkten ännu mer estetiskt tilltalande.
KONTROLLERA PRISET →


1. Texa Design Orion – Bäst i test

Texa Design Orion

 

KOLLA PRISET →

Varumärket Texa Design har skapat denna tidlösa och energieffektiva takfläkten Orion. Denna modell har försetts med energiklass A++ som därmed gör den till ett miljövänligt val.

För kylsystem eller fläktar som placeras på golvet är det väldigt vanligt att de förbrukar ganska mycket energi. Texa Design har därför med denna fläkt säkerställt att du kan skapa en god luftcirkulation i hemmet, samtidigt som du kan hålla nere kostnaderna och sova svalare under årets varmare månader.

Utöver takfläktens design och form så är det även flera andra saker som bidrar till att göra just denna modell till ett av marknadens mer populära val. Orion är en så kallad reversibel modell som innebär att den kan anpassas för att fylla sin funktion bättre.

Spottarna som har inkluderats (GU10 Max 3 x 35W), ger ett väldigt jämnt och fint ljussken. Men utöver detta är de även riktbara för att du ska kunna lysa upp rummet precis som du vill.

Föredrar du att använda takfläkten utan lysen så kan dessa också enkelt avmonteras. Inkluderade täcklock kan då istället placeras på fläkten för att ge den ett finare helhetsintryck.

Takfläkten har en fast installation som skruvas upp i taket. Detta för att ge fläkten den robusthet som krävs för att sitta stabilt på plats oavsett vilken hastighet du använder. Om du letar efter en klassisk takfläkt som är praktisk och har en väldigt trevlig design så kommer du att älska det vinnande valet Orion från Texa Design!

Specifikationer:

 • Avtagbar belysning
 • 3 inkluderade spottar
 • Energiklass: A++
 • Fast installation

Läs mer→

2. Faro Barcelona Smart – Bästa premiumval

Faro Barcelona Smart

KOLLA PRISET →

Smart är en mycket trevlig takfläkt från varumärket Faro Barcelona. Ett utmärkt val för dig som letar efter en fläkt som ser lite lyxigare ut och som är försedd med fler funktioner. Här har du mycket att välja på och kommer att få en bättre luftcirkulation och svalare lägenhet på nolltid.

Om vi börjar att kika lite på hur fläkten är konstruerad så har den en fot i guldlackerad stål, som sedan har kombinerats med svartlackerade blad. Detta kommer dels göra fläkten mer robust och skapa ett jämnt luftflöde, men dessutom ger det även fläktens lyxigare helhetsintryck.

Vid köp av denna fläkt ingår ljuskälla och den har även försetts med Smart-funktioner som gör att du enkelt kan justera och anpassa fläkten i mobilen. Dessutom kan den sammanlänkas med flera andra enheter i hemmet.

För att fläkten ska fungera lika bra som en taklampa och för att ge rummet svalka har denna modell en total lumen på 709 som även kan justeras beroende på vilka typer av lampor som du vill använda dig av.

Smart är skräddarsydd för att passa samtliga hem och har en mycket utmärkande design. Ett något mer kostsamt val, men som ger dig flera fördelar och är mer teknisk än andra modeller på marknaden vilket därmed reflekteras i dess prisnivå.

Specifikationer:

 • Material: stål
 • Lyxig design
 • Ljusstyrka: 709 lumen
 • Produktvikt: 6,5 kilo

Läs mer→

3. Westinghouse Industri – Bästa industrifläkt

Westinghouse Industri

KOLLA PRISET →

Denna takfläkt Industri från varumärket Westinghouse är särskilt designad för att kunna användas i större industrilokaler, men är också ett mycket bra val för dig som letar efter en något enklare form.

Den nättare konstruktionen innebär att denna takfläkt säljes till ett mycket bra pris för att vara marknadskonkurrerande och för att du ska kunna köpa in flera stycken att använda på ditt företag eller i hemmet. Detta utan att investeringen blir alltför kostsam. Men utöver priset, vad är det som gör just denna modell så utmärkande?

Fläkten har försetts med flera stycken tillägg för att vara enkel att anpassa efter rummet och ytan den används i. Beroende på hur mycket svalka som behövs har fläkten Industri fyra olika hastighetslägen. Men även på högsta inställningen är fläkten mycket effektiv och energisnål.

En annan utmärkande punkt är att denna modell är mycket tystgående som innebär att den kan användas överallt och för flera ändamål. Under varma sommarnätter är denna modell därför ett perfekt tillägg för att du ska kunna sova mer bekvämt, men utan att behöva störas av en motor som är högljudd.

När du vill använda fläkten eller justera hastigheten kan detta enkelt göras via den medföljande panelen som monteras på väggen.

Men detta är inte allt. Industri är även en så kallad reversibel takfläkt och innebär att du kan justera om fläkten ska trycka ner eller upp luften. Detta gör att den även kan användas under vintern för att skapa värme.

På flera punkter är detta en fläkt som vi rekommenderar att du kikar lite extra på. Den kanske inte har marknadens snyggaste design, men är mycket prisvänlig och praktisk.

Specifikationer:

 • Kan även ge värme
 • Med panel för enkel hantering
 • 4 olika hastigheter
 • Energisnål

Läs mer→

4. Westinghouse Cyclone – Bästa prisvänliga

Westinghouse Cyclone

KOLLA PRISET →

Cyclone är takfläkten för dig som har en lägre budget, men som trots detta inte vill kompromissa gällande fläktens kapacitet eller design. Westinghouse har designat denna modell av kvalitetsmaterial och ger ett mycket snyggt helhetsintryck. Den stabila konstruktionen ger fläkten en garanti på 10 år för att du alltid ska kunna få en optimal temperatur i hemmet.

Den starka motorn ger ett maximalt luftflöde på upp till 37 kubikmeter i minuten och tack vare 3 olika hastighetsnivåer kan du justera hur mycket svalka som behövs. Cyclone är en reversibel som innebär att den även kan användas på vintern eftersom du kan bestämma om den ska dra in eller upp den varma luften.

Fläkten är tillverkad av borstat rostfritt stål, vilket gör konstruktionen mycket robust. Du kan enkelt justera hastigheten direkt på fläkten, men om du behöver justera detta ofta kommer det att ge flera fördelar om du köper till en fjärrkontroll. Framförallt om du har högt i tak kan det vara svårt att komma åt snöret som fästs i motorn och ändra hastigheten.

Den stilrena designen gör Cyclone till ett väldigt fint inslag och kommer att vara användbar året om. Ett kap helt enkelt!

Specifikationer:

 • 3 olika hastigheter
 • Maximalt luftflöde: 37 kubikmeter
 • Mycket prisvänlig
 • Kan även användas på vintern

Läs mer→

5. Westinghouse Flora Royale – Bästa lilla modell

Westinghouse Flora Royale

KOLLA PRISET →

Om du letar efter en mindre takfläkt som sparar plats så bör du särskilt kika på Royale från Westinghouse. Denna modell går att köpa i två olika färger och har en konstruktion som består av mindre roterande blad.

De flesta modeller förses med tre stycken större roterande blad, medan denna modell istället har fem stycken mindre. Däremot kan detta komma att ge flera fördelar då luftflödet blir jämnt och kan cirkuleras snabbare i rummet. Ett bra val för sommarstugan eller där du har mindre takutrymme, men ändå behöver lite svalka under varma dagar.

På fläkten kan du enkelt justera både hastighet (välj mellan tre olika nivåer) och ljusstyrka. Vill du kunna ändra detta på ett enklare sätt kan du även köpa till en fjärrkontroll, alternativt en väggkontroll.

Fläktbladen är dubbelfärgade som ger ett väldigt behagligt intryck när fläkten är på. Fläkten använder sig av en sockel av typen E27, vilket gör den mycket enkel att installera i taket.

Motorn som fläkten har försetts med är reversibel som också detta bidrar till modellens placering på topplistan. Motortypen tillåter dig nämligen att skapa både kall och varm luft för att fläkten ska vara ett multifunktionellt val.

Specifikationer:

 • Sockel: E27
 • 5 roterande blad
 • Dubbelfärgade blad
 • Enkel att justera

Läs mer→

6. Globo Lightning Azura – Bäst design

Globo Lightning Azura

KOLLA PRISET →

Sist men inte minst har du även denna takfläkt Azura från varumärket Globo Lightning och är även den modell som vi anser har den allra mest stilrena designen. En bra kombination av mer lyxiga detaljer och en praktisk form som verkligen imponerar.

Azura har en stålkonstruktion som gör den mycket robust och bladen har tillverkats av trämaterial. Detta gör fläkten till ett mycket fint inslag i hemmet och passar perfekt i kombination med den typiska skandinaviska designen som många hem består av. Dessa neutrala färger går hand i hand.

För att skapa ett väldigt jämnt luftflöde har denna modell fem stycken roterande blad. Du kan enkelt justera hastigheten genom att dra i det adderade snöret som styr motorns kapacitet. Men för att göra processen enklare kan fläkten även sammankopplas med en kontrollpanel eller fjärrkontroll.

Om du letar efter snygg och praktisk takfläkt som inte kostar skjortan så kommer du att uppskatta Azura från Globo Lightning lite extra.

Specifikationer:

 • 5 roterande blad
 • Kan styras från kontrollpanel
 • Material: stål och trä
 • Jämnt luftflöde

Läs mer→


Hur vi valt ut produkter till vår topplista

Under riktigt varma sommardagar önskar sig nog alla en takfläkt. En praktisk investering som kommer bidra till både en bättre sömn och ett jämnare luftflöde. Men många modeller är även anpassade för att producera varm luft och kan då användas på vintern.

För att du ska kunna göra ett riktigt bra val tog vi oss an uppgiften att leta fram det bästa marknaden har att erbjuda. Vi kikade framförallt på olika fläktars rotationsförmåga, hur tystgående motorn är och hur fläkten generellt är konstruerad. Vi valde sedan ut de sex stycken modeller som vi rekommenderar att du kikar lite extra på.

När du väljer ut den takfläkt som du vill investera i är det även dessa saker som du måste ha i åtanke. Den perfekta fläkten för dig behöver nödvändigtvis inte vara den översta på topplistan utan här är det viktigt att du tar dig själv i åtanke, funderar ut vart den ska användas och såklart även ser över din budget.

Storleken på takfläkten

Beroende på vart fläkten ska användas och hur mycket takutrymme som är över, så kan det vara värt att kika på lite olika val. På vår topplista hittar du både större modeller och de takfläktar som har en mindre konstruktion.

Men däremot behöver en större takfläkt inte alltid automatiskt innebära att den är mer effektiv. Istället är det framförallt antalet blad som kommer ha betydelse eftersom flera blad som snurrar samtidigt skapar ett förbättrat luftflöde.

Motorn och energiklass

Även motorn som takfläkten har försetts med har stor betydelse. En effektivare motor ska även kombineras med olika hastighetsnivåer så att du själv kan anpassa hur mycket luft som ska roteras runt. Det är också en fördel om den modell som du kikar på har en bra energiklass, då gärna minst A+ för att vara ett miljömedvetet val.

Hur tystgående är motorn?

En sak som många glömmer bort att prioritera vid köp av takfläkt är hur tystgående motorn är. Om du endast kommer använda fläkten i en större lokal under dagen kanske denna punkt inte kommer att ha särskilt stor betydelse.

Men om du däremot vill kunna använda takfläkten under natten i ditt sovrum är det viktigt att den inte kommer att störa din nattsömn. En tyst motor behöver inte innebära att du måste kompromissa med hur effektiv fläkten är. Så kika på lite olika val för att hitta en som faller dig i smaken och som kan användas även under natten.


Vad innebär att fläkten är reversibel?

Många fläktar på marknaden har även designats för att vara så kallat reversibel. Men vad innebär då detta? Anledningen till att dessa typer av fläktar har blivit så populära är att de är mycket multifunktionella. Tack vare sin förmåga att trycka varmluft både upp- och nedåt kan de användas året om och ger både kyla och värme.

Utöver detta så skapar fläkten en förbättrad luftcirkulation som ger en väldigt behaglig temperatur inomhus.

Material och design

En annan sak som du behöver ha i åtanke är såklart att välja en takfläk som har en design som du tycker om. På marknaden så finns det idag fläktar som är skräddarsydda för industrier eller för hemmabruk. Så beroende på vart du planerar att använda den så är det viktigt att du kikar på en modells material och design.

Konstruktionen bör vara tillverkad av någon form av metall som stål. Detta kommer att göra fläkten både mer effektiv, men också ge den stadga. Bladen kan däremot vara tillverkade av antingen trä eller någon form av stålmaterial. Kombinationen kommer att ge en fläkt som är både snygg att titta på, samtidigt som den är praktisk att använda.

Så om du tar allt detta i åtanke kommer du att kunna göra ett genomtänkt val som är anpassat för ditt hem. Under varma dagar kommer en takfläkt vara en räddare i nöden, så vilken ska du investera i?