Wokpanna test: Topp 5 bästa wokpannor 2022

En wokpanna skiljer sig från en klassisk stekpanna på flera olika plan. Bland annat är wokpannor tillverkade av ett tunnare material som ger en godare värmefördelning. Men utöver detta skiljer sig designen och formen där du på en wokpanna har en högre kant och därmed kan göra storkok eller använda samtliga ingredienser till woken.

Den allra bästa wokpannan för dig bör dels baseras på de råvaror som du vill använda. Men marknaden har även mängder av olika storlekar av wokpannor så här gäller det att du gör ett smart val. Kika på vår topplista för att hitta din favorit!

VÅRA favoriter

 • Kan användas över eld
 • Diameter: 36 centimeter
 • Greppvänliga handtag
KONTROLLERA PRISET →
 • Diameter: 34
 • Anpassad för induktionshäll
 • Material: Lättviktsgjutjärn
KONTROLLERA PRISET →
 • Non-stick beläggning
 • Diameter: 30 centimeter
 • Två handtag
KONTROLLERA PRISET →

Wokpanna test: Alla våra favoriter

BILD PRODUKT
Ronneby Bruk Ultra Light Gjutjärn
För att ge en fantastisk värmefördelning och ett bredare användningsområde till wokpannan har Ultra Light tillverkats i lättviktsgjutjärn. Materialet tål höga temperaturer och har även försetts med ett greppvänligt handtag. En vinnare på flera punkter!
KONTROLLERA PRISET →
Satake Nabe Set
Satakes wokpanna Nabe säljs här tillsammans med lock och underlägg för en komplett upplevelse. Den snygga designen och tillverkningsmaterialet gör Nabe till ett bra val för att utveckla din matlagningskunskap av asiatiska rätter.
KONTROLLERA PRISET →
Jamie Oliver by Tefal Quick and Easy
Med sin utvecklade non-stick beläggning och högre kanter ger Jamie Oliver by Tefals wokpanna Quick and Easy dig fler möjligheter i köket. Den är dessutom anpassad för att kunna användas till mängder av ingredienser.
KONTROLLERA PRISET →
Nordvik Wokpanna Kolstål
Som marknadens bästa prisvänliga val kan vi inte rekommendera Nordviks wokpanna av kolstål nog. Denna större wokpanna är perfekt för stora till små hushåll, har en mycket god värmefördelning och är tillverkad av ett robust material som gör den till ett hållbart val!
KONTROLLERA PRISET →
Jamie Oliver by Tefal Classic
Classic från Jamie Oliver by Tefal är en rejäl wokpanna som har försetts med ett extra handtag för att pannan ska vara enklare att hantera. Wokpannan har en Thermo Signal-funktion och en beläggning som ger en mycket god värmefördelning.
KONTROLLERA PRISET →


1. Ronneby Bruk Ultra Light Gjutjärn – Bäst i test

Ronneby Bruk Ultra Light Gjutjärn

KOLLA PRISET →

Från det svenska varumärket Ronneby Bruk har du denna wokpannan Ultra Light i lättviktsgjutjärn. Den ger samma fördelar som en klassisk gjutjärnspanna, men är då betydligt enklare att hantera och lyfta.

Formen på wokpannan med sin högre kant ger dig en mycket god värmefördelning och tål även en högre temperatur. Resultatet är en wokpanna där du kan addera samtliga ingredienser och få en riktigt härlig stekyta på kött- eller grönsakerna.

Wokpannan har en diameter på 34 centimeter, men vid köp kan man även välja en mindre modell om detta föredras. Pannan är dessutom utformad med ett ergonomiskt handtag som gör det mycket enkelt att förflytta och hantera pannan, oavsett hur mycket ingredienser som läggs i.

Efter noggranna jämförelser av marknadens utbud är det just Ultra Light från Ronneby Bruk som vi tycker särskiljer sig lite extra. Denna wokpanna levererar på flera punkter och dess egenskaper och pris gör den till ett passande val för mängder av olika kök.

Specifikationer:

 • Diameter: 34
 • Anpassad för induktionshäll
 • Material: Lättviktsgjutjärn
 • Tål höga temperaturer

Läs mer→

2. Satake Nabe Set – Bästa kompletta set

Satake Nabe Set

KOLLA PRISET →

Från varumärket Satake hittar du detta kompletta set Nabe. Här inkluderas förutom en utvecklad wokpanna på 36 centimeter även ett skräddarsytt lock och underlägg. Kombinationen ger wokpannan ett väldigt trevligt helhetsintryck och du kan därför servera maten direkt ur pannan.

För att wokpannan ska kunna användas till samtliga värmekällor är den tillverkad av robust gjutjärn. Fördelen med just detta material är att du får en väldigt god värmefördelning, du kan laga mat på en högre temperatur utan att ingredienserna bränns fast och dessutom kommer pannan hålla i en evighet.

Just denna modell är dessutom särskilt designad för att även kunna användas för utomhusmatlagning. Placera endast wokpannan över en öppen eld och sedan kan du börja addera de ingredienser som önskas.

Med detta set Nabe kan du utveckla både din kunskap inom asiatisk matlagning, med även klassisk husmanskost och nya rätter från världens alla hörn.

Trots sitt material, inkluderade tillbehör och rejäla konstruktion så är Nabe även ett ganska prisvänligt val. Här får du mycket för pengarna och kan laga mat på ett enklare sätt året om.

Specifikationer:

 • Kan användas över eld
 • Diameter: 36 centimeter
 • Inkluderat lock och underlägg
 • Greppvänliga handtag

Läs mer→

3. Jamie Oliver by Tefal Quick and Easy – Bästa anodiserade pannan

Jamie Oliver by Tefal Quick and Easy

KOLLA PRISET →

Jamie Oliver är det nog ingen matintresserad som inte kan namnet på. Denna kändiskock har även samarbetet med varumärket Tefal för att ta fram kvalitetsutrustning till köket som du verkligen kan lita på. Deras wokpanna Quick and Easy är heller inget undantag.

Med två greppvänliga handtag och en utvecklad non-stick beläggning så kan du laga mat utan risk för att ingredienserna fastnar i pannan. Handtagen ger dig också full kontroll där pannans högre kanter ger dig goda möjligheter att blanda allting som adderas. Wokpannan är perfekt för wok, men även klassiska recept eller goda pastarätter.

Wokpannan Quick and Easy har en diameter på 30 centimeter och ger dig gott om utrymme och möjlighet att laga fler portioner samtidigt. Beläggningen som Tefal har försett pannan med är anodiserad som gör modellen mycket tålig och robust.

Utöver detta så har även wokpannan försetts med en Thermo Signal-teknik som hjälper dig att hitta den optimala stektemperaturen. Non-stick beläggningen är helt fri från kadmium, bly och PFOA som gör denna modell till ett säkert och mer miljövänligt val.

Specifikationer:

 • Non-stick beläggning
 • Diameter: 30 centimeter
 • Två handtag
 • Indikerar optimal stektemperatur

Läs mer→

4. Nordvik Wokpanna Kolstål – Bästa prisvänliga valet

Nordvik Wokpanna Kolstål

KOLLA PRISET →

Det är inte bara materialet gjutjärn som är väldigt populärt för wokpannor. Nordvik har låtit tillverka denna wokpanna i kolstål som uppskattas för sin tålighet och då framförallt när det kommer till temperatur.

Pannor som har försetts med en beläggning klarar av medelhöga temperaturer, medan kolstål i princip klarar högre temperaturer utan risk för att skadliga ämnen frigörs i maten. Detta ger dig således en mycket multifunktionell wokpanna som är perfekt för fisk-, kött- eller grönsaksrätter.

Denna wokpanna från Nordwik har dessutom flera andra utmärkande egenskaper som vi ska kika lite på. En sak är priset som wokpannan säljs för i kombination med pannans användningsområden. Detta är varför vi har utsett just denna modell till marknadens bästa prisvänliga val.

Med sin högre diameter på 32 centimeter kan du blanda i fler ingredienser och därmed kunna laga mat för även större sällskap. Ett genomtänkt och prisvänligt val som vi rekommenderar varmt.

Specifikationer:

 • Diameter: 32 centimeter
 • Tål riktigt höga temperaturer
 • Brett användningsområde
 • Tåligt material

Läs mer→

5. Jamie Oliver by Tefal Classic – Bästa premiumval

Jamie Oliver by Tefal Classic

KOLLA PRISET →

Från varumärket Jamie Oliver by Tefal hittar du även denna lite lyxigare wokpanna Classic. Ett utmärkt val för dig som letar efter fler funktioner och en design som är väldigt välutvecklad.

Wokpannan är tillverkad av rostfritt stål som sedan har försetts både med en PFOA-fri beläggning, men som även har förstärkts med titanpartiklar. Kombinationen gör modellen mycket robust och främjar också till en bättre värmefördelning.

Även de två handtagen är tillverkade av rostfritt stål som ger pannan en optimal tyngd och underlättar även hantering av wokpannan när du har lagt flera portioner av din favoriträtt med nudlar.

Pannans Thermo Signal-funktion är även den mycket utmärkande då den hjälper dig att hitta den optimala stektemperaturen. Om du letar efter en wokpanna som är lika trevlig att kolla på som den är rolig att laga mat med så rekommenderar vi Classic från Jamie Oliver by Tefal lite extra.

Specifikationer:

 • Diameter: 30 centimeter
 • Två handtag
 • Material: rostfritt stål
 • PFOA-fri beläggning

KOLLA PRISET →


Hur vi valt ut produkter till vår topplista

Vi påbörjade arbetet med denna topplista att jämföra marknadens utbud för att på så vis kunna se vilka wokpannor som särskiljer sig lite extra på marknaden. Vi hade framförallt de olika modellernas diameter, material, beläggning och användningsområde. De fem modeller som vi slutligen inkluderat är därmed de pannor som vi vill rekommendera lite extra.

För att topplistan ska vara rättvis, så har vi även valt att basera vårt egna omdöme med andra testhemsidors recensioner om marknadens utbud. Dessutom har vi läst på mer om hur wokpannor används och därmed fått en ökad förståelse för hur en bra wokpanna bör vara designad.

Men hur väljer du då ut vilken wokpanna som är det allra bästa valet för dig? Det är viktigt att du framförallt har några särskilda punkter i åtanke för att den ska fylla sin funktion i just ditt kök.

Storleken på wokpannan

Beroende på hur många personer som bor i ditt hushåll eller hur många portioner du vill kunna laga vid ett och samma tillfälle så är det viktigt att ditt val reflekterar just detta.

Större wokpannor med en diameter på runt 35 centimeter ger dig mer yta att vända alla ingredienser på. Däremot kommer de också att ta upp mer plats i köket. Detta är någonting som därför också är värt att ha i åtanke. Bor du mindre, så är det kanske istället bättre att välja en något mindre wokpanna.

Vilket material är bäst?

Valet av material kommer även det att ha stor betydelse. Materialet som wokpannan är tillverkad av kommer nämligen dels att påverka värmefördelningen, men även hur hög värme som pannan faktiskt tål.

Gjutjärn och kolstål är två material som är mycket uppskattade då de både kan användas på en högre temperatur, men även är mycket robusta. Däremot krävs det lite erfarenhet för att pannan verkligen ska få sin fulla potential. Framförallt klassiskt gjutjärn är dessutom väldigt tungt och detta kan göra det lite otympligt att använda wokpannan.

Ett annat material som är populärt för wokpannor är rostfritt stål. Dessa kombineras då också oftast med någon form av beläggning. Fördelen är att ingredienserna inte kommer att brännas fast, det krävs mindre olja och vikten på pannan kan hållas nere. Däremot klarar inte dessa wokpannor av samma maximala temperatur som kolstål eller gjutjärn gör.

Beläggning

Den allra vanligaste beläggningen när det kommer till wokpannor är non-stick. Dessa är mycket enkla att använda och beläggningen är heller inte lika känslig som till exempel teflon.

När du använder en panna som har en beläggning är det dock viktigt att du inte har på maximal värme. Beläggningen kan nämligen då ta skada och partiklar kan frigöras in i maten som du lagar. Därför är det också viktigt att du väljer en wokpanna som är tillverkad av en giftfri beläggning, helt utan kadmium, bly eller PFOA.

Rengöring av pannan

Någonting som många ofta glömmer bort vid valet av wokpanna är hur enkel den är att rengöra. Men detta är faktiskt viktigare än många tror. För att wokpannan ska hålla sig fräsch och kunna användas länge är det nödvändigt att den inte är särskilt svår att rengöra eller att ingredienserna bränner sig fast i ytan.

Även om flera varumärken hävdar att deras wokpanna kan diskas i maskin så är det dock ingenting som vi rekommenderar att du gör. Pannan kommer att hålla längre om du istället diskar den för hand och torkar ur direkt. Men hur wokpannan bör rengöras beror helt och hållet på vilket material som den är tillverkad av.

Design och form

Slutligen så vill du såklart också välja en wokpanna som har en design som faller dig i smaken. Här gäller det att du gör ett personligt val och väljer en modell som passar både ditt kök, men som kanske också är lite trevlig att servera ifrån.

Om du har dessa saker i åtanke kommer du att kunna använda din wokpanna för mängder av recept. Så vilken wokpanna på topplistan är din favorit?